Lansare ”Răsfoind” paginile unui eveniment aparte

De carte în sine ne vom ocupa într-un articol separat, așa cum facem de fiecare dată, de această dată ni se pare revelator evenimentul de lansare în sine, care s-a constituit într-un adevărat concert întrerupt de mărturii impresionante din partea unor mari personalități ale culturii.

Totul s-a petrecut în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, unde directoarea, conf. univ. Mireille Rădoi, a  fost o gazdă impecabilă.

Alegerea a fost mai mult decât inspirată, dincolo de faptul că acest sanctuar al cărții este ultra-central: sala propriu-zisă, de peste 200 de locuri, este extrem de elegantă, cu scaune capitonate, două balcoane, acustică perfectă, sporită de asistența asigurată de valorosul poet Narcis Avădănei. Iar în foyer distinsul public a fost primit cu șampanie și gustări, nemaivorbind de expoziția de picturi ale protagonistului, continuată și pe scenă.

Acum, că am amintit și de picturi v-ați dat probabil seama că eroul serii a fost Paul Surugiu-Fuego, înconjurat cu căldură de admiratori, colegi, prieteni, colaboratori la lansarea primei sale cărți, ”Confesiuni cu sufletul pe scena vieții”, apărut în condiții de excepție la editura Bookzone.

Sigur, în această formulă autobiografic-confesivă este primul volum al artistului, dar jurnalistul și poetul Adrian Artene a ținut să ne reamintească, la microfon, de prima ”construcție” editorială, cum frumos a spus el , legată de numele lui.

Este vorba de impresionantă apariție bibliofilă, de colecție, editată în condiții grafice unice (am recenzat-o la timpul respectiv, în urmă cu trei ani) sub egida Asociației culturale ”Regal d Art” din Botoșani. Acolo, vă reamintim, era vorba de un interviu, de fapt de un dialog între Paul Surugiu-Fuego cu editoarea colecției, doamna Lili Bobu, în care răspunsurile artistului constau în citate din poeziile și poeții săi preferați.

Pentru că Paul, alintat în familie ”Cipi” (al doilea prenume al său este Ciprian), a absolvit o facultate de teatru, este un recitator neîntrecut, mare cunoscător și degustător de poezie, așa cum a dovedit-o, emoționant, și acum, într-un regal de muzică, poezie, inteligență, farmec, empatie, duioșie și mai ales iubire de țară și de limba română. Pentru că el se încăpățânează să cânte într-o limbă pe cale de dispariție la noi…limba română, în fața căreia se pleacă smeriți, în cântecele pe versurile lor, marii prieteni ai interpretului, Grigore Vieru și Nicolae Dabija.

În aceste condiții, ce să caute un asemenea artist la posturile private de radio și de televiziune, la caraghioasele ”Premii ale industriei muzicale românești” (auto-intitulate astfel) sau la Eurovision?

Glumind, britanicii și americanii se dau în vânt după melodiile cântate în limba engleză de ai noștri tineri (”la Paris învață cum se leagă nodul”…acum au schimbat Capitalele!), care domină nevoie mare topurile din aceste țări!

Paul Surugiu-Fuego este, în toată fibra sa, un artist român 100%, un autentic ambasador al țării noastre în toată lumea.

La doar 36 de ani era învestit cu onorantul titlu de ”Artist al Poporului” în Republica Moldova, primind distincția din mâna președintelui acestei (încă altei) țări, la Palatul din Chișinău, unde orașul este vegheat de statuia lui Ștefan cel Mare, iar  străzile Mihai Eminescu și Veronica Micle se întretaie (la București un Ion Mihalache are un bulevard uriaș, deși dacă întrebi trecătorii mulți nu vor ști sa-ți răspundă cine a fost…).

Recomandat de compozitorul Jolt Kerestely marelui șlefuitor de talente George Grigoriu, Paul Surugiu a bătut drumul Bucureștilor (fără supărare, dar acesta este pluralul corect…), pe tren , de la Turda, fie vară, fie iarnă, venind dintr-o familie de muncitori, dar animat de o uriașă dragoste pentru artă.

Și cum George Grigoriu l-a debutat pe scena festivalului de la Mamaia în 1993 înseamnă, incredibil aproape, că Fuego va aniversa anul viitor trei decenii de carieră strălucită!

Am scris undeva că tot ce a atins a transformat în aur, dar îmi dau seama că și în…platină, fiindcă are zeci de discuri de aur și de platină, în urma vânzărilor-record ale albumelor sale.

La câțiva ani de la debutul la Mamaia (îl ascultasem pentru prima dată chiar la George Grigoriu acasă, invitat de acesta să-i cunosc câteva dintre noile descoperiri), Joseph Hadad, acum mare vedetă TV, în calitate de bucătar-șef (de când li se spune ”chefi”, menajera mea mi-a cerut s-o apelez ”șefa”!) la ”Casa Vernescu”, m-a rugat să prezint un spectacol pentru angajați și familiile acestora, la hotelul ”București”.

Cum și acesta are azi un nume străin, sper să nu apuc ziua când și Capitala noastră va fi redenumită mai ”occidental”…Revenind, acolo am descoperit reconversia uimitoare a puștiului timid de altădată, devenit un solist ”latino” cu charismă și magnetism, ovaționat de sutele de tineri înflăcărați. Se născuse Fuego…

Nu are rost să-i trec în revistă succesele ulterioare, am făcut-o succint mai sus, dar mai ales în alte articole sau prezentări, un singur lucru aș dori să subliniez, și el legat de evenimentul de lansare creionat în acest spațiu.

Pe Paul Surugiu-Fuego îl caracterizează în cel mai înalt grad RESPECTUL față de public, de colegi, de colaboratori și nu e deloc întâmplător faptul că am zărit în sală spectatoare nelipsite de la concertele sale, unele venite de la mare distanță. Mai ales admiratoare, cred că nici 15% din locuri nu erau ocupate de bărbați!

Cum să nu fii gelos când vezi cum suspină, cântă, oftează, lăcrimează, radiază, aleargă către el cu buchete de flori, tânjind după o îmbrățișare și o sărutare, toate femeile din lume? Numai bărbat să nu fii la concertele lui…

Civilizat, educat, manierat, Paul Surugiu tratează la fel pe toată lumea, că este vorba de Ana-Maria Halalai, responsabilă cu toate fotografiile sale (inclusiv cele din grupajul de față) sau de Gigi, șoferul care ne duce în siguranță, la volanul microbuzului, către toate destinațiile.

Publicul simte acest respect profund (materializat și prin ținutele vestimentare de supremă eleganță, câteva schimbate și aici), dar mai presus de toate el îi respectă pe toți compozitorii și colegii de breaslă, indiferent de vârstă.

Stau mărturie turneele cu spectacolele de mare audiență ”Tu ești primăvara mea” (cu creații ale lui Florin Bogardo), cele dedicate lui Dan Spătaru sau ”Gramofon”, în care alături de Stela Enache, Marina Florea și soliștii Teatrului de revistă ”Alexandru Davila” din Pitești trecea în revistă zeci de șlagăre ale compozitorilor noștri.

Și nu o dată a inițiat el însuși asemenea concerte memorabile, cum a fost recenta ”Gală a muzicii ușoare românești” de la Câmpulung-Muscel, în care a trecut în revistă într-un concert fastuos, alături de Corina Chiriac, Stela Enache, Marina Florea, Anastasia Lazariuc și Gabriel Dorobanțu, bună parte din refrenele celebre ale genului.

În tot ce face se vădește o cunoaștere profundă a istoriei muzicii ușoare românești, memorarea a sute de melodii, respect față de creatorii fără de care el însuși n-ar fi fost ceea ce este.

Este ceea ce îl face să-i invite în emisiunea sa ”Drag de România mea” de la TVR2 pe toți compozitorii și interpreții de marcă ai muzicii românești, dar nu numai ai muzicii, dovadă prețuirea de care se bucură din partea unor personalități din alte domenii.

Astfel, au ținut să fie prezenți la lansare, rostind discursuri onorante, acad. Răzvan Theodorescu (iubitor de muzică, nelipsit de la recitalurile lui Sergiu Cioiu), însoțit de fiica sa, care are în pregătire o carte despre Anda Călugăreanu, prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, Daniela Zeca Buzura, intelectual de marcă și om de televiziune, Adrian Artene, director editorial al Trustului de presă ”Gândul” și, am aflat aici, doctor în Teologie.

Prof. Dulcan a amintit de dragostea sa pentru cântecul teleormănean, fără a anticipa momentul tulburător pe care ni l-a oferit, la invitația sărbătoritului, Floarea Calotă, această doamnă a folclorului din acea regiune, cu o sfâșietoare baladă cu mesaj istoric-patriotic, creație proprie, care a ridicat literalmente publicul de pe scaune, cu ovații nesfârșite.

Au fost alături de Paul Surugiu-Fuego colegi și prieteni, toți primind de la el, coborât în sală, un fruct arămiu în cursul cunoscutei sale compoziții proprii pe versuri de Grigore Vieru ”Ți-am adus un măr”: Corina Chiriac (a stat în primul rând alături de prof. Dulcan, care i-a prefațat remarcabilul volum autobiografic lansat anul trecut), Ileana Popovici (venită special din comuna Buturugeni, județul Giurgiu, unde este înconjurată de mii de câini și pisici care te latră, te mârâie, te zgârie, altminteri simpatici foc!), Stela Enache, Alina și Romeo Negoiasă (Alesis), Marina Almășan, Mioara Velicu, Matilda Pascal Cojocărița, Ștefan Cigu, Ianna Novac, Octavian Dobrotă, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu, doamna deputat Lili Stoica, în egală măsură reputat designer, Livia și Ioan Gauzin, Ștefan Chiriacescu.

Sigur că s-a vorbit mult despre carte (coperta acesteia, mărită inspirat, domina scena) și autor, dar chiar dacă Paul Surugiu-Fuego se dovedea a fi și un înzestrat scriitor, nu putea uita că are și câteva hobbies, așa, glumind, de timp liber!

Încât ne-a delectat cu talentu-i de interpret, dar și de actor, poet, recitator, compozitor (”Patria mea”, pe versurile lui Narcis Avădănei, este zguduitoare), având alături un trio instrumental de mare calitate.

Este vorba de chitaristul Vlad Crețu, conducătorul formației Supermarket, pe care o vedeți în fiecare duminică în emisiunea lui Fuego de la TVR 2, pianistul piteștean Vicențiu Perniu, director adjunct la Teatrul ”Alexandru Davila”, și talentata naistă Mădălina Lupu.

Aceasta din urmă are o poveste emoționantă: a fost descoperită și sprijinită încă de la 7 ani de Paul Surugiu prin proiectul său ”Art by Fuego – Artă pentru suflet”, fiind astăzi elevă în clasa a XII-a la Liceul de arte ”George Enescu” și pregătindu-se în particular cu marele Gheorghe Zamfir”.

Pentru cei care nu știu, Paul Surugiu își vinde tablourile, mai pune și de la el și ajută pe de o parte artiștii în vârstă, aflați în dificultate, iar pe de alta tinere talente de mare perspectivă.

Cine mai face asta? Așadar putem vorbi nu numai de respect, dar și de generozitate, căldură sufletească, dragoste de oameni.

Recitalul a inclus câteva din cele 19 piese gravate pe CD-ul ce însoțește cartea, între care creații de Eugen Doga, Marius Țeicu sau Gheorghe Mustea, precum și compoziții ale protagonistului pe versuri de Nicolae Dabija.

Dar, cum spuneam, despre carte și disc vom reveni, deocamdată am ținut să ”recenzăm” un eveniment cultural cum întâlnim din păcate tot mai rar…

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.