Lansare ”Suflet de mamă”

La sediul central al Bibliotecii Metropolitane ”Mihail Sadoveanu” din Piața Amzei am participat întotdeauna la minunate lansări de carte, Ramona Mezei fiind un manager ospitalier, care oferă mica sală cu pian autorilor talentați.

Acum să nu credeți că o laud fiindcă e născută ca și mine în județul Mureș, dar efectiv acolo se simte din plin dragostea față de slova scrisă, ceea ce a fost evidențiat și în inspirata ei luare de cuvânt din cadrul lansării.

Evenimentul la care mă refer în aceste rânduri a avut-o în prim-plan, ca organizatoare și editoare, pe o altă ardeleancă de mare sensibilitate, poeta Rodica Elena Lupu, care se mândrește pe drept cuvânt cu adevărate recorduri ale editurii sale, Anamarol: peste 600 de titluri tipărite, dintre care nu mai puțin de 140 sub semnătură proprie!

Mare prietenă a Bibliotecii Metropolitane, unde își face toate lansările (anterioara, ne aducem aminte, a fost cu ocazia editării a două cărți consacrate reputatului compozitor Eugen Doga), Rodica Elena Lupu a făcut acum o donație impresionantă bibliotecii – cele 45 de volume apărute până în prezent în remarcabila sa colecție ”Un om între oameni”.

În această colecție, unică la noi, ea a semnat, cum spuneam sub culorile editurii sale Anamarol, volume dedicate, între alții, lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga, George Coșbuc, Octavian Goga, Paul Goma, Ion Dodu Bălan, Ion Brad, Radu Cârneci, Eugen Doga, Nicolae Dabija, Dona Tudor, Evelyne Croitoru, Paul Surugiu-Fuego, Aristide Buhoiu, Raoul, Lucky Marinescu sau lui Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Din câte am înțeles, acestei colecții directoarea Ramona Mezei îi va dedica un spațiu aparte.

Al doilea segment al evenimentului editorial Anamarol a constat în întâlnirea publicului cu o frumoasă carte semnată de Ely Rossi, ”Suflet de mamă”.

Stabilită de mai bine de trei decenii în Italia, scriitoarea Elisabeta Iancu, născută în 1964, a adoptat acest pseudonim în care regăsim și…culoarea părului ei. Italia a fost refugiul ei, după o experiență nefericită în țară. N-a început să scrie de multă vreme, iar succesul imediat în Peninsulă efectiv a uimit-o.

A câștigat premii importante pentru poezie în Sicilia sau la Florența, editând în Italia două volume în limba italiană (”Tra cuore e anima”, ”Gocce d amore”) și unul în limba engleză (”Between heart and soul”). A urmat numirea ei ca Senatoare în Academia culturală ”Blue Words International”, condusă de Mihaela Mitruț, ambasadoare culturală ONU. A publicat antologia ”Il Federiciano  Anaranto” și are o pagină rezervată în cotidianul ”Lazio”, intitulată ”Parole d amore di Ely Rossi”.

A editat în limba română două volume de poezie, ”Picături de iubire și ”Între inimă și suflet”, urmând romanul autobiografic ”Dreptul de a alege”.

De asemenea, a fost inclusă la editura Anamarol în antologia de proză ”Oameni, fapte și idei”, în două volume, și în cea de poezie ”Pe aripile gândului”, în trei volume.

Dintre numeroșii participanți au luat loc în prezidiu Rodica Elena Lupu (care ne-a dezvăluit viitoarele ei proiecte), conf. univ. dr. Dona Tudor (fosta profesoară la Facultatea de Jurnalism a Ramonei Mezei a creionat un portret impresionant editoarei, numind-o ”o adevărată instituție”), Maria Iancu, ziaristă din Portugalia, și firește Ely Rossi, care a divulgat câteva din secretele romanului.

Talentata actriță Doina Ghițescu, după o introducere plină de umor, specialitatea casei, a dat citire unui fragment emoționant din roman.

Dar ceea ce a tulburat audiența, din clipa în care cartea a ajuns în mâna celor de față, a fost adevărata spovedanie, am spune, a scriitoarei, înscrisă pe coperta a IV-a a cărții: ”Nu am cerut niciodată nimic. Te-am crescut anulându-mă pe mine. Am căzut și m-am ridicat pentru tine. Am renunțat la tot ca să-ți fie bine. M-am luptat cu Iadul și am învins. Ai crescut mare și ai devenit femeie și mamă la rândul tău. Ți-ai găsit perechea și ești fericită. Eu mă retrag în culise, de unde am să privesc cu ochii triști o viață trecută pe lângă mine. În nopțile lungi de singurătate mă uit la cer și îmi șterg o lacrimă. Asta este tot ce mi-a rămas după ce am dat tot, fără să mă gândesc la mine”.

Întrezărim aici drama multor femei, ascunsă de cele mai multe ori într-un ungher ascuns al inimii, pagină tristă de viață căreia Ely Rossi, cu talentul ei indiscutabil, îi conferă aura literaturii adevărate.

Octavian URSULESCU

Comments

comments

One thought on “Lansare ”Suflet de mamă”

  • 3 octombrie 2024 la 4:20
    Legătură permanentă

    Ca de fiecare dată în ,,Ultima oră,, mulțumiri!
    O lansare minunată, Colecția ,,Un om între oameni,, de Rodica Elena Lupu, donată Bibliotecii Metropolitane, de către Editura ANAMAROL, București. S-a lansat și romanul ,,Suflet de mamă,, semnat de o talentată scriitoare.
    Ca de fiecare dată la lansările de cărți ale Editurii ANAMAROL, București, prezentate alături de mine de către Octavian Ursulescu, la Biblioteca Metropolitană, Sediul Central ,,Mihail Sadoveanu,, București, unde este director Ramona Mezei, prietena noastră, care ne primește cu drag și participă la lansări, împreună cu prof. univ. dr. Dona Tudor, prietena mea de o viață și cu talentata actriță Doina Ghițescu, alături de noi fiind de această dată și jurnalista Maria Iancu, din Portugalia și ca de fiecare dată, jurnalistul Mihai Gîndu. Toate cele bune tuturor invitaților prezenți la lansare!
    Cu prețuire Octavian Ursulescu, gânduri de bine!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.