Lanţ de supermarketuri cu mâncare expirată

Lanţ de supermarketuri cu mâncare expirată

 

Nu doar fundaţiile de binefacere adună produsele alimentare care se apropie ori chiar şi-au depăşit data de expirare.

În Germania, un întreprinzător a văzut în asta o oportunitate de afaceri şi a deschis primul lanţ de supermarketuri care vinde mâncare expirată

Germania aruncă anual 18 milioane de tone de mâncare. Pentru 40% din alimentele irosite sunt responsabile gospodăriile, dar 20% din mâncare se aruncă înainte să ajungă la consumator. Un om de afaceri a văzut aici o şansă de a cumpăra şi vinde alimente mai ieftine.

Raphael Fellmer, fondator: ”În Germania, ca în mai toate ţările, poţi vinde mâncare şi după ce a depăşit termenul de valabilitate. Eşti obligat să specifici asta pe etichetă, altfel ar însemna să înşeli clientul. De asemenea, responsabilitatea este transferată la comerciant după data expirării, aşa că îţi asumi un anume risc.”

Raphael se aprovizionează de la magazinele mai mici, fermierii locali sau producătorii mari care nu vor să-şi asume acest risc. Asta înseamnă mai puţină marfă la raft şi diferită de la o zi la alta, dar cu 30 până la 80 la sută mai ieftin decât în magazinele obişnuite.

 

Fellmer: “Chiar dacă e expirată deja, mâncarea nu se strică imediat. Ar trebui să ne încredem mai mult în simţurile noastre, să deschidem un iaurt sau alt produs, să-l mirosim şi să ne uităm la el. De cele mai multe ori, sunt încă bune zile, săptămâni sau chiar ani după data expirării.”

 

Raphael a deschis primul magazin în 2017, iar acum are deja patru în Berlin. Peste 1.200 de clienţi le trec pragul zilnic, iar Raphael calculează că a salvat de la gropa de gunoi 1.000 de tone de mâncare.

 

Raphael: “Mai ales în societatea în care trăim, suntem condiţionaţi să vedem aspectul lucrurilor şi să ne pese mai puţin de ce e în interior. De asta cred că supermarketul ăsta e o idee bună. Şi e ieftin, să nu uităm.”

 

Dar nu toată lumea apreciază iniţiativa. O organizaţie non-profit berlineză care împarte gratuit mâncarea aflată în pragul expirării se teme că distribuitorii mari vor ajunge să prefere supermarketurile lui Raphael, pentru că îşi recuperează o parte din investiţie, în loc să o doneze fără niciun ban pentru săraci.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.