Lapte infestat cu aflatoxină, retras de pe pieţele din România

Un lot de lapte ce conţinea aflatoxină a fost retras de pe piaţa românească, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Ministrul a refuzat să spună numele producătorilor și a spus doar că e vorba de o firmă din Ungaria și una din România.De asemenea, autoritățile ar fi retras deja respectivele alimente înainte să ajungă pe rafturile magazinelor.

„Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale descoperim noi și noi lucruri. Sunt câteva situații de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conține aflatoxină. S-a identificat și un procesator din România cu lapte cu aflatoxină”, a spus Constantin.

Primăria Sector 2 a anunţat că primarul Neculai Onţanu a decis să suspende furnizarea laptelui în şcolile şi grădiniţele din sector a fost retras până când distribuitorul, firma Simultan SRL, va dovedi că produsul furnizat nu conţine aflatoxină, întrucât societatea ar fi fost nominalizată în discursul ministrului Agriculturii.

„Vă reamintesc că nu am nominalizat nicio firmă că ar fi implicată în acest caz. Ştiţi că suntem transparenţi şi vom da publicităţii informaţiile necesare atunci când vom avea toate datele”, a explicat Constantin, citat de realitatea.net.

” Având în vedere că S.C. Simultan SRL aprovizionează cu lapte unităţile de învăţământ din sectorul 2 şi a fost nominalizată în discursul ministrului Agriculturii, edilul sectorului 2 a dispus: Retragerea întregii cantităţi de lapte de la consumul elevilor; Sistarea furnizării laptelui până când societatea comercială care are contract cu Primăria Sectorului 2 va prezenta un buletin de analiză prin care să facă dovada că produsul furnizat nu conţine aflatoxină, este conform şi poate fi consumat de elevi”, se spune în comunicatul transmis de Primărie.

Deși autoritățile au anunțat că vor întrerupe frunizarea produselor până ce se va stabili absența aflatoxinei, unul dintre furnizorii principali în program, dă garanții că laptele lui nu este infestat. Este vorba de Florin  Herbai, proprietarul companiei Simultan, din județul Timiș, preluat de evz.ro.

”Noi am început să facem analize legate de aflatoxină imediat ce a izbucnit scandalul în Serbia. Toate analizele efectuate pe toate loturile de lapte procesat au fost negative în ceea ce privește prezența aflatoxinei”, a declarat Florin Herbai. Acesta spune că este nejustificată oprirea distribuirii de produse de la firma Simultan în cadrul programului național ”Cornul și laptele”.
Aflatoxinele sunt produse de diferite ciuperci şi se pot regăsi în lapte, ouă şi carne, iar consumul acestor alimente contaminate poate conduce la intoxicare şi cancer.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.