Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Laszlo Tokes salută crearea Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene

Publicat: luni, 25 februarie 2013

Europarlamentarii Tőkés László şi Milan Zver au semnat următoarea declaraţie de presă referitoare la crimele regimului comunist:

„Astăzi, când ne aducem aminte de victimele comunismului, când avem în spate lupta de peste 20 de ani a confruntării cu trecutul, ne oglibăm în continuare să evocăm memoria celor deportaţi, hărţuiţi, torturaţi şi ucişi în perioada regimului totalitar comunist, precum şi să examinăm atrocităţile comise în trecut. Ne obligăm să reparăm păcatele comise de unul din cele mai inumane regimuri totalitare ale secolului XX, pentru ca aceste crime împotriva umanităţii să nu se mai repete niciodată.

Indiferent de profilul social, etnic sau cultural, fiecare victimă merită să i se facă dreptate, să fie despăgubită pentru ce a suferit. Trebuie descoperit adevărul, trebuie traşi la răspundere cei care au comis crime împotriva umanităţii! Este o condiţie insurmontabilă pentru ca viitorul să fie construit pe demnitate umană şi pe echitate socială.

La fel ca în alte ţări, popoarele României, Sloveniei şi Ungariei au fost asuprite în timpul regimului comunist. Putem găsi o serie de asemănări între soarta maghiarilor din România şi a minorităţii slovene care a trăit pe teritoriul fostei Iugoslavii. Limba, cultura şi sistemul educaţional au fost tot atât de asuprite în România cum au fost şi în cazul slovenilor din fostele teritorii iugoslave.

Dorim să anunţăm că fără dezvăluirea credibilă a trecutului comunist, respectiv reparaţia păcatelor comise şi descoperirea adevărurilor trecutului, un viitor mai bun este de neconceput. Măcar pentru a evita comiterea acestor greşeli ar merita să ne prezentăm adevăratul trecut. Cine nu îşi cunoaşte trecutul, riscă să îi repete greşelile. Este una din sarcinile şi responsabilităţile mari ale generaţiei noastre: să împiedice revenirea regimurilor totalitare!

Procesul împăcării europene a început după căderea Cortinei de Fier, respectiv după integrarea în Uniunea Europeană a ţărilor postcomuniste.

Uniunea Europeană a creat Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene pentru a da posibilitatea statelor membre – printre care Slovenia, Ungaria şi România – să îşi unească instituţiile şi organizaţiile care se ocupă de investigarea, documentarea şi conştientizarea crimelor regimurilor totalitare. Ţinând cont de dimensiunea europeană – internaţională – a Platformei, ca membrii în Comisia de Înalt Patronaj atragem atenţia asupra importanţei acesteia şi stăruim, şi pe această cale, pe depăşirea moştenirii retrograde prin facerea de dreptate şi împăcare. Facem apel la instituţiile europene să colaboreze cât mai strâns în acest sens, cu Platforma şi cu toate organizaţiile sau reţele de organizaţii care servesc atingerii acestor scopuri. „

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=182

Publicat de la data feb. 25 2013. Categorii POLITIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 august 2019, 7:12
 

N
Senin
17°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 72%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:24
Apus: 20:14
Prognoza 21 august 2019
Zi
 

NE
Soare
34°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NNE
Senin
19°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 224.903 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team