Lăzăroiu: PDL dă dovadă de o anumită aroganță

PDL dă dovadă de „aroganţă” când cere ca unificarea dreptei să se facă în jurul său, susține consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, membru fondator al Fundației Mișcarea Populară. „Dacă se începe discuţia în jurul cui să se facă (unificarea dreptei, n.r.), probabil nu se va face nici în doi ani de zile. Dar dacă trecem de întrebarea asta sau dacă liderii politici de pe zona dreaptă fac abstracţie de întrebarea în jurul cui, eu cred că chiar se pot pune în comun aceste forţe care există deja şi activează mai mult sau mai puţin în spectrul de centru-dreapta”, a spus Lăzăroiu într-un interviu pentru RFI. Întrebat dacă asta înseamnă că PDL iese din calcul, consilierul prezidenţial a răspuns: „Nu, dimpotrivă, nu iese deloc. Dar PDL e cel care pune cel mai des întrebarea asta. Că dreapta trebuie să se unifice în PDL, să se verse în PDL, ceea ce cred că e o abordare uşor arogantă şi nu serveşte PDL-ului. Vom vedea ce-o să fie la europarlamentare, dacă se merge pe scenariul ăsta. În orice caz, Forţa Civică, Mişcarea Populară din câte ştiu au început deja discuţiile pentru o posibilă fuziune şi probabil că se vor termina mai repede decât ne aşteptăm”, a declarat consilierul prezidențial. Sebastian Lăzăroiu spune că poate înţelege „aroganţa” PDL până la un punct. „PDL-ul nu poate fi în afara acestei formule, n-am nici o îndoială. Aroganţa poate fi şi înţeleasă până la un anumit punct, pentru că ei fiind un partid mai vechi, să zicem, pe scena politică, au nişte structuri formate. Dar nu e suficient şi alegerile au cam arătat asta, mă mir că politicienii experimentaţi din PDL nu văd că nu e suficient să ai structurile ca să câştigi alegerile prezidenţiale. Poţi să iei un scor bun la locale, eventual, dacă ai structuri puternice, dar să câştigi prezidenţialele îţi trebuie mai mult decât organizaţii puternice, activişti care mobilizeze votanţii şi aşa mai departe”, a conchis Lăzăroiu.

Consilierul prezidenţial  a mai declarat că liberalul Crin Antonescu nu va fi candidatul USL şi nici măcar al PNL la Preşedinţie, în 2014. „Nu cred că Antonescu va fi nici măcar candidatul, nu al USL, nici al PNL, pentru că e foarte clar că PSD şi PNL vor merge cu doi candidaţi, dar eu nu cred că va fi nici candidatul PNL domnul Antonescu şi dintr-un motiv relativ simplu: mergând pe cont propriu PNL, calculele lor vor fi oarecum asemănătoare cu cele ale dreptei unite, adică «băgăm candidatul în turul doi, sperăm să luăm restul de electorat care nu a votat cu noi şi câştigăm». Or, restul de electorat, în mare parte va fi electoratul lui Traian Băsescu. Orice om raţional din PNL îşi dă seama că Crin Antonescu nu poate să atragă electoratul lui Traian Băsescu, oricât de mult s-ar strădui, pentru că el a preferat în ultimii ani această conflictualitate, care a trecut de multe ori dincolo de limitele opoziţiei. Deci cred că are un electorat ostil, pe care nu-l poate lua în al doilea tur. (…) Pe aceeaşi raţionalitate, probabil că un alt candidat, de pildă Tăriceanu, sigur, eu vorbesc de calculele lor, eu nu spun cum aş calcula eu, dar pe calculele lor, probabil că Tăriceanu ar fi mai capabil decât Antonescu să atragă acest electorat”, a declarat Sebastian Lăzăroiu, la RFI. Lăzăroiu crede că PSD nu va vota un candidat care nu este al său:”PSD nu a mai avut preşedintele ţării din 2004, deci de vreo zece ani. De ce ar vota cu un Antonescu, care altfel s-a dovedit destul de imprevizibil? Or ei nu au nevoie de aşa ceva. Aici deja sunt pariuri, dacă vreţi, dar nu cred că va fi o surpriză pentru cineva momentul în care PSD îşi va anunţa public intenţia de a propune un candidat din partid”.

Totodată,  Lăzăroiu a  precizat că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este „mai capabil” să atragă într-un eventual tur doi electoratul lui Traian Băsescu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.