Lecţia doamnei Blându – Octavian ANDRONIC

Dacă nişte parlamentari britanici – dintre aceia care au agitat spiritele în legătură cu năvala romano-bulgară de după 01 ianuarie 2014 – însoţiţi de jurnaliştii de la tabloidele care au dus această grea campanie, doreau să aibă o imagine mai reală asupra asaltului la care e supus Albionului, ar fi trebuit să se afle pe aeroporturile din Londra, la ora sosirii curselor de la Bucureşti.

Ar fi putut înregistra în direct – şi în limba engleză – afluxul de elevi români care învaţă la colegiile britanice, pentru care părinţii (care au) plătesc sume care ar acoperi cu prisosinţă cheltuieli pe care Marea Britanie le-ar face cu serviciile sociale acordate imigranţilor. Dar, bineînţeles că un astfel de aspect n-ar avea impactul dorit, mai ales dacă s-ar şti şi amănuntul că majoritatea acestor elevi sunt sensibil mai conştiincioşi şi mai buni decât multe din loazele de viţă veche britanică.

Aceiaşi interlocutori s-ar putea întreba, însă, pe bună dreptate, de ce un număr atât de mare de copii din România preferă să-şi completeze studiile aici. Avem două răspunsuri. Primul – pentru că şcoala britanică are tradiţii şi renume, bazate pe o experienţă seculară. Şi al doilea: pentru că şcoala românească se află în cădere liberă, din prestigiul său din urmă cu vreun sfert de secol nemairămânând nimic. Aşa că cine doreşte cu adevărat să înveţe – şi are şi mijloacele necesare – trebuie să-şi caute realizarea pe altundeva.

Condiţia actuală a şcolii româneşti este strălucit ilustrată de cazul doamnei învăţătoare Blându, cea cu “cadourile” pentru profesori, din al cărei discurs a reieşit nu doar cinism şi impertinenţă, dar şi un mare dispreţ pentru adevărata profesie. Din nefericire, “reţeta” doamnei Blându nu este izolată. Practica este generalizată şi şcoala s-a transformat într-un centru de profil ilicit pe spinarea părinţilor, prin mecanismele şantajului: nu contribui la “cadouri”, copilul tău va suporta consecinţele.

Inspectoratele şcolare se prefac a fi mirate de o situaţie pe care o tolerează şi perpetuează fără nici o jenă. Iar dacă doamna învăţătoare Blându va fi scoasă basma-curată, nu mai este nevoie de nici o demonstraţie pentru faptul că lucrurile stau rău. Rău de tot.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.