Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Legea bugetului pe 2014, prezentată în Parlament VIDEO

Publicat: marți, 03 decembrie 2013

Primul-ministru Victor Ponta a prezentat proiectul Legii bugetului pe anul 2014 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

Discursul primului-ministru Victor Ponta la prezentarea proiectului Legii bugetului pe anul 2014 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului

Mulțumesc domnule președinte, doamnelor și domnilor senatori și deputați,  încă o dată doresc să vă spun „La mulți ani” de Ziua națională și să urez României și Parlamentului României un an 2014 mai unit și mai bun decât cel care se încheie.
Mă aflu în faţa dumneavoastră pentru a face o scurtă prezentare a unei legi esenţiale pentru funcţionarea oricărei ţări democratice, Legea bugetului de stat şi, evident, şi Legea bugetului asigurărilor sociale. Bugetul reflectă realitatea economică şi socială din acest moment, din România, şi, de asemenea, concepţia politică şi programul politic al Alianţei care a câştigat, în mod foarte clar, alegerile parlamentare din decembrie 2012. Întotdeauna, bugetul unei ţări este cel care reflectă voinţa majorităţii populaţiei şi concepţia despre dezvoltarea României, pe care un guvern şi o majoritate parlamentară trebuie să o prezinte. Aşa cum în 2010-2011 majoritatea parlamentară de atunci a avut o anumită concepţie despre construcţia bugetului şi despre măsurile economice şi sociale, în acelaşi fel, 2014 va reprezenta îndeplinirea unor obiective şi angajamente din programul politic cu care USL-ul a candidat în alegeri şi pentru care a obţinut votul majoritar al populaţiei României.
În 2013, prin votul dumneavoastră, al membrilor Parlamentului şi prin măsurile prevăzute în buget s-a îndreptat o parte din ceea ce a fost considerat o politică de sărăcire, o politică de austeritate îndreptate împotriva populaţiei, în 2013 fiind reîntregite atât salariile tuturor bugetarilor, medici, profesori, cât şi pensiile, încheindu-se în luna septembrie plata ratelor pentru pensiile oprite în mod ilegal, aşa cum a decis Curtea Constituţională, de către guvernul Boc. De asemenea, s-au plătit hotărârile judecătoreşti pentru toate procesele pentru care Guvernul României a fost obligat să plătească angajaţilor săi sumele tăiate în mod ilegal. De asemenea, prin votul dumneavoastră, al Parlamentului, s-a făcut dreptate militarilor care au pierdut, în mod nedrept, o parte importantă din pensia lor, diplomaţilor. Tot prin votul dumneavoastră, s-a asigurat cofinanţarea pentru toate programele operaţionale sectoriale şi pentru subvenţiile şi programele din agricultură, s-a redus TVA-ul la pâine, au fost plătite arieratele bugetelor locale. În sănătate, 2,5 miliarde de lei datorii au fost plătite în cadrul anului 2013 şi s-au plătit în avans subvenţiile atât de necesare continuării dezvoltării agriculturii.
În 2014, obiectivul principal al Guvernului, al majorităţii parlamentare, reflectat şi în aceste două proiecte de legi privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, obiectivul principal este acela de a face ca fiecare cetăţean al României să simtă în propriile sale venituri o creştere economică şi o dezvoltare care, în acest moment, este certificată de toate datele oficiale ale statului român, ale Comisiei Europene şi ale instituţiilor internaţionale. Din acest motiv, pentru ca fiecare cetăţean al României să vadă şi să înţeleagă în ce măsură beneficiază el însuşi din această creştere economică, în proiectul de buget pe care vă rog să-l susţineţi, avem prevăzute, printre altele, următoarele măsuri: indexarea tuturor pensiilor cu 3,76% – un procent superior inflaţiei, creşterea salariului minim de la 800 la 850 până la 1 iulie şi la 900 de lei – o măsură care va influenţa în mod pozitiv veniturile a peste 900.000 de angajaţi; venitul minim garantat va creşte cu 5%, vor fi plătite subvenţiile în agricultură. De asemenea, pentru categorii speciale unde doream şi dorim să dăm un anumit mesaj politic – este vorba de medicii rezidenţi, de profesorii debutanţi, vor fi, de asemenea, şi sunt prevăzute în buget creşteri substanţiale. De asemenea, prin bugetul pe 2014 vom continua să achităm drepturile obţinute în instanţă de către bugetari, în special de către profesori, în urma tăierilor ilegale aplicate de către Guvernul Boc.
În ceea ce priveşte zona economică, bugetul pe 2014 prevede păstrarea cotei unice, creşterea garanţiilor pentru IMM-uri şi ajutoare de stat pentru crearea de locuri de muncă, cofinanţarea tuturor fondurilor europene, investiţiile pentru proiecte locale, investiţii încă insuficiente pentru necesitatea de dezvoltare în zonele cele mai defavorizate din România, avem prevăzute cca 2 miliarde de lei. În 2010-2011 acest buget era mai mare şi, totuşi, insuficient. Faptul că, acum, cei care aveau atunci bugete mai mari pentru autorităţile locale ne critică pentru simplul motiv că folosim aceşti bani în mod egal, indiferent de criteriul politic, este un argument pe care, evident, putem să-l respingem.
Vom păstra TVA-ul redus la pâine şi, de asemenea, avem posibilitatea ca în cursul anului 2014 să decidem împreună, la propunerea Guvernului, dvs. Parlamentul, în ce domeniu şi ce anume din produsele agroalimentare trebuie să constituie următorul pas, după panificaţie, pentru reducerea TVA.
Avem sectoare strategice care sunt finanţate prin Legea bugetului de stat în mod mult mai bun decât în anii precedenţi, nu suficient, dar, oricum, în creştere. În domeniul sănătăţii, Ministerul Sănătăţii are un surplus de 2,5 miliarde de lei faţă de 2012, surplus absolut necesar pentru continuarea şi dezvoltarea proiectelor din domeniul sănătăţii. La educaţie, peste 300 de milioane de euro au fost realocate pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor de infrastructură în şcolile aflate în acest moment în patrimoniul autorităţilor locale. De asemenea, a fost şi este prevăzută în buget creşterea subvenţiei pentru cămine şi plata, aşa cum spuneam, a tuturor drepturilor salariale câştigate de profesori împotriva Guvernului Boc.
Sunt prevăzute investiţii importante şi cu valoarea simbolică pentru România, în domeniul culturii. Anul 2014 va fi anul finalizării proiectului Teatrului Naţional din Bucureşti, de asemenea, demararea proiectului de modernizare a Operei Române şi continuarea proiectului de restaurare a Palatului Culturii din Iaşi – dau doar câteva exemple care trebuie să constituie un semnal foarte clar de sprijin pentru zona culturale, care are atâta nevoie de sprijin şi de investiţii.
Avem şi prevăzute în buget, şi vă rog să fiţi de acord cu votarea acestor prevederi, spaţiul financiar necesar pentru demararea sau continuarea unor proiecte de infrastructură absolut esenţiale pentru dezvoltarea României. Putem semna, la sfârşitul acestui an, cu acoperirea prevăzută în bugetul pe 2014, proiectul atât de necesar al autostrăzii Comarnic – Braşov şi, de asemenea, din bugetul de stat pe care vi-l propunem putem, în sfârşit, continua proiectul autostrăzii Transilvania, oprit, blocat în 2005, din considerente pe care le cunoaşteţi foarte bine.
Sunt principalele date ale proiectului de buget, repet, încă o dată, obiectivul principal este acela de a face ca fiecare român să fie, până la urmă, beneficiar al creşterii economice, al rezultatelor muncii fiecăruia din anul precedent, pentru a încerca, şi în 2014, să continuăm repararea nedreptăţilor comise în 2010-2011 şi pentru a da o perspectivă pozitivă, o perspectivă optimistă, o speranţă foarte clară, susţinută de bugetul de stat, pentru o viaţă mai bună, pentru fiecare dintre cetăţenii României. Din aceste motive, rog toţi parlamentarii  României, care consideră că este nevoie de creşterea pensiilor, că este nevoie de mărirea salariului minim, că este nevoie de subvenţii în agricultură, că este nevoie de autostrăzi în Transilvania sau în alte regiuni ale ţării, că este nevoie de stabilitate fiscal-bugetară şi politică, şi precizez că, în baza prevederilor bugetare, putem să considerăm că, de la 1 iulie, obligaţie asumată de Guvern, pentru care vă cer sprijinul, acela de a face o reducere de 5 puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale, este un obiectiv realizabil, care va sprijini, în acest moment, pozitiv, continuarea dezvoltării economice.
Stimaţi colegi, bugetul României este aşteptat de către fiecare dintre cetăţenii României. Cred că aici, în Parlament, este locul în care trebuie să se poarte toate discuţiile, chiar şi polemice, pe această temă, puterea, opoziţia, este normal să se manifeste, însă vreau să vă rog ca, la finalul acestor dezbateri, să vă gândiţi că, în afara acestei clădiri, sunt 20 de milioane de români, care aşteaptă creşterea pensiei, care aşteaptă sprijinul pentru viaţa lor de zi cu zi şi, după ce se epuizează bătăliile politice obişnuite, să avem aprobată, promulgată şi posibil de aplicat această lege, care va face viaţa românilor mai bună. Vă mulţumesc pentru sprijin şi îmi doresc ca, de la 1 ianuarie, fiecare român să beneficieze de ceea ce dumneavoastră veţi vota. Vă mulţumesc.

 

Înainte de se adresa parlamentarilor, premierul Ponta a avut răgaz pentru a discuta câteva minute cu jurnaliştii prezenţi la Palatul Parlamentului.

Declaraţii ale premierului Victor Ponta susținute înainte de a prezenta proiectul Legii bugetului pe anul 2014 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului

Reporter: /…/ continuă discuţiile cu reprezentanţii FMI sau cu reprezentanţii Comisiei Europene?/…/
Victor Ponta: În primul rând, vreau să fim totuşi raţionali şi să nu intrăm în panică. Bugetul se votează, el intră acum în discuţia Parlamentului, în condiţiile negociate de noi cu FMI şi Comisia Europeană, adică ne ţinem de cuvânt şi aşa e normal şi se va vota în toate datele sale, repet, negociate de Guvern cu instituţiile internaţionale, după care, sigur, va pleca la preşedinte; o să vedem dacă, pentru prima dată în 24 de ani, preşedintele nu va promulga bugetul. Nu vreau să anticipez. În rest, avem capacitatea de a ţine lucrurile, din punct de vedere financiar şi bugetar, în mână şi o să trecem şi peste această criză.
Reporter: O precizare, domnule Ponta: în buget va rămâne şi acel articol, care prevede că încasările din accize se constituie ca venituri la stat şi vor merge la infrastructură sau autostrăzi?
Victor Ponta: Sigur că da. Este prevăzut foarte clar: bugetul Departamentului pentru Marile Proiecte, în care intră CNADNR-ul, iar eu astăzi, la ora 12:00, în faţa grupurilor USL, după care, sigur, voi merge cu mare plăcere şi la celelalte grupuri parlamentare, dacă doresc, voi prezenta strategia de investiţii pentru autostrăzi, ce avem acum în lucru şi ce începem în 2014.
Reporter: Domnule premier, cum vă explicaţi faptul că preşedintele refuză să semneze memorandumul, însă a semnat scrisoarea de intenţie cu FMI?
Victor Ponta: Nu doar scrisoarea. A semnat toate celelalte documente până acum. Pentru mine, lucrurile sunt foarte clare: preşedintele, practic, voia să şantajeze Parlamentul şi Guvernul, ca să nu mai facem comisia privind terenurile de la Călăraşi. E un mod extrem de individualist şi egoist de a face politică şi de a-ţi folosi funcţia. Dacă conducerea Parlamentului va considera că e util să cedeze la acest şantaj, eu unul nu sunt de părere că putem accepta ideea că hai să nu mai facem comisia cu terenurile domnului Băsescu ca să ne promulge bugetul. Nu, cred că sunt lucruri total diferite şi cred că modul ăsta, repet, de a-ţi folosi funcţia pentru un interes personal este, probabil, cel mai urât lucru făcut de domnul Băsescu în funcţia de preşedinte.
Reporter: Ce se întâmplă, în acest context, cu acordul de la FMI?
Victor Ponta: În acest context, după cum ştiţi foarte bine, Fondul… Nu, nu se poate trimite documentul, pentru că e vorba de un acord internaţional şi, conform Constituţiei, acordurile internaţionale trebuie semnate şi de preşedinte. După cum ştiţi foarte bine, FMI a anunţat că şi-a anulat şedinţa board-ului din luna decembrie, în care trebuia să aprobe noua scrisoare de intenţie şi memorandumul. La un moment dat, după ce preşedintele acceptă ideea că trebuie să facem o comisie de anchetă, probabil că o să semneze şi ce … Nu avem niciun efect direct al acestei, practic, suspendare a acordului cu FMI, o să vedem zilele următoare dacă sunt probleme pe cursul de schimb sau pe dobânzile pe care le plăteşte statul român. Singurul efect direct pe care îl avem este pierderea acelui top up, acel 10% în plus, pe care îl primim ca şi cofinanţare de la Uniunea Europeană. Practic, e vorba de 1,7 miliarde de lei noi pe an, deci 150 de milioane de lei noi pe lună, deci vreo 30-35 de milioane de euro, pe care îi pierdem în fiecare lună de la Comisia Europeană, pentru că în loc de 95% cofinanţare, primim doar 85. Deci dacă vreţi, primul calcul al acestei supărări a preşedintelui: 150 de milioane de euro pe lună, pe care îi pierdem de la Comisia Europeană. De la FMI nu luăm bani, deci nu e un efect direct. Noi, practic, acum plătim banii împrumutaţi de domnul Băsescu şi de domnul Boc în 2009.
Reporter: Domnule premier, în această situaţie, aţi încercat aseară, după ce a făcut declaraţia preşedintele Băsescu, aţi încercat să îl sunaţi, să vorbiţi cu el, ţinând cont de faptul că există o cooperare între instituţii?
Victor Ponta: Bun, e prima dată când, de fapt, preşedintele îşi foloseşte funcţia pentru a bloca în mod clar un proiect care nu ţine de preşedinte. Bugetul aparţine Parlamentului şi e propus de Guvern. Nu am… Dacă credeţi că este util, eu sunt dispus să merg la preşedinte cu bugetul, să îl rog să semneze. Problema este că preşedintele vrea să nu facem comisie de anchetă, ori eu nu pot să negociez aşa ceva.
Reporter: Dar o să discutaţi, totuşi, cu preşedintele, legat de memorandum, pentru că aici vorbim de memorandum, este un tratat internaţional, preşedintele României are toate atribuţiile pe politica externă…
Victor Ponta: Ce atribuţii are, doamnă?
Reporter: El este cel care dă undă verde, practic…
Victor Ponta: Asta este părerea dumneavoastră, la postul B1.
Reporter:  /…/ tratatele internaţionale?
Victor Ponta: Haideţi că dacă ştiţi dumneavoastră răspunsul, nu mă mai întrebaţi pe mine. Până acum, niciodată nu a fost negociat vreun acord între Guvernul României şi instituţiile internaţionale de preşedinte, cu excepţia situaţiei de la începutul anului 2010, când, într-adevăr, preşedintele personal a negociat tăierea salariilor şi a pensiilor şi creşterea TVA-ului, dar în rest, până acum niciodată nu s-a negociat de către preşedinte un acord internaţional. Întotdeauna s-a negociat de către guvern şi niciodată…
Reporter: Cu mandat de la preşedintele României…
Victor Ponta: Nu, nu există în arhivă – dacă aveţi dumneavoastră la B1, să-mi spuneţi – vreun mandat dat de preşedinte pentru negociere. Nu există aşa ceva, nici măcar umilul Boc nu-şi lua mandat înainte. Probabil că se ducea şi el, aşa, acolo, dar nu există această procedură. Preşedintele ţării îşi termină mandatul, noi avem un vot popular, care ne permite să avem şi majoritate parlamentară şi bugetul întotdeauna, întotdeauna a fost reflexia politică a programului politic – noi aşa am candidat – pentru a mări salarii, pensii, pentru a face lucrurile respective. Nu putem să facem bugetul cum vrea preşedintele, că domnia sa pleacă şi noi rămânem.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=19314

Publicat de la data dec. 3 2013. Categorii Breaking News, Recomandări ULTIMA ORĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 octombrie 2019, 23:57
 

N
Ceaţă
15°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 15°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:36
Apus: 18:24
Prognoza 21 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Parţial înnourat
10°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 234.981 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team