Legea prevenției: Proiectul publicat spre dezbatere publică

Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul instituției proiectul legii prevenției. Anunțul a fost făcut de șeful ministerului, Alexandru Petrescu, în debutul ședinței săptămânale de guvern.

”Astăzi am ridicat pe site-ul instituției textul legii prevenției, inclusiv anexa aferentă, care cuprinde toate contravențiile, sunt în număr de 33, ce urmează a fi propuse spre a intra sub incidența Legii prevenției. Este într-adevăr o componentă legislativă mult așteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar și pentru o mai bună funcționare a administrației locale. Intrăm astfel în etapa unei consultări extinse a prevederilor acestei legi, precum și a listei contravențiilor, așa cum v-am menționat, şi este, din punctul meu de vedere, un prim pas în emanciparea actului de control atât de necesar redinamizării mediului de afaceri și administrației publice.

Proiectul va fi în dezbatere publică până pe data de 1 mai, perioadă în care absolut toți cei interesați de îmbunătățirea acestui proiect pot depune propuneri pe adresa de email dezbateri.publice@imm.gov.ro. Toate propunerile vor fi centralizate, analizate și eventual inserate în lege, dacă toți actorii relevanți, atât din partea statului, cât și din partea mediului de afaceri, vor considera că este benefic legii. Dacă mai permiteți doar să vă enunț doi piloni care definesc legea – unul este informarea agenților economici, persoane fizice sau juridice, autorităților publice și crearea cadrului optim de educare, informare a acestora, prin mai multe instrumente.

Cel mai important este un portal unic, care va conține toate elementele referitoare la toate drepturile și obligațiile pe care persoanele fizice sau juridice verificate le au în raport cu organismele de control și invers. Este de notorietate și trebuie să știm cu toții că 90-95% din firmele din România sunt companii cu până în 9 angajați. Este foarte greu să ceri unui antreprenor să cunoască un univers de restricții. De aceea noi venim în întâmpinarea lui cu acest portal de informare, astfel încât toți să fie în poziția să găsească toată informația centralizată într-un singur loc. După o discuție avută acum două săptămâni cu domnul prim-ministru cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România am considerat că ar fi foarte benefic să putem să introducem și o componentă de prevenție referitoare la administrația publică. Nu putem decupla, nu putem decupa mediul de afaceri de administrația publică de stat, fiindcă interacțiunea dintre mediul de afaceri, mediul privat și mediul de stat este una continuă. Așa că ne dorim o simplificare, o fluidizare a procedurilor, o prevenție a tot ceea ce înseamnă identificarea contravențiilor pe tot spectrul de afaceri, fie el de stat, fie el privat. Un al doilea pilon este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, aplicarea sancțiunii contravenționale, a avertismentului la prima abatere, fără alte sancțiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan clar de remediere, care conține un termen de până la 90 de zile şi un set de măsuri de remediere.

La finalul termenului de control, organul de control revine și, dacă respectivul agent economic nu s-a pus în legalitate, este sancționat potrivit legii în vigoare. Și aș mai vrea să fac o ultimă mențiune, o consider foarte importantă: prevenția se aplică doar acelor fapte care nu se referă la activități unde intenția de a încălca legea este evidentă și care nu reprezintă un grad de pericol ridicat. Sunt cazuri unde poate fi un impact asupra sănătății sociale, cum sunt alimente care trec de data de expirare, sau o plată la negru perpetuă, care, evident, denotă o rea-intenție. Contravenientul beneficiază de prevenție o singură dată pentru oricare dintre convențiile menționate în Anexa nr. 1, în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului. Sunt 30 de zile de consultare publică extinsă. Așteptăm, ca și până acum, toate recomandările și sugestiile tuturor actorilor implicați. Le vom insera, vom avea un proiect de lege care va fi înaintat ca inițiativă a Guvernului către Parlament. ”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.