Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Legea RCA a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat: miercuri, 14 iunie 2017

Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie – cunoscuta sub denumirea de Legea RCA – a fost publicata luni, 12 iunie 2017, in Monitorul Oficial si va intra in vigoare peste 30 de zile.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 16 mai 2017, Legea RCA si aduce o serie de schimbari pentru industria de asigurari, printre cele mai dezbatute fiind introducerea tarifelor de referinta – calculate de ASF, decontarea directa, limitarea cheltuielilor si altele:

Cele mai importate modificari aduse de Legea privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie:
•Tariful de referinta – Acesta a fost calculat de ASF si are caracter orientativ (sunt valori maximale), fiind calculat pe baza datelor cu privire la polite (2012 – 2016) si la daune (2010 – 2016) si are valori cuprinse intre 500 lei si 7.300 lei pe an. Vezi aici toate tarifele. Acestea au intrat in vigoare vineri, 19 mai 2017.
•Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre A.S.F. si se publica de catre A.S.F.
•Asiguratorul calculeaza o prima de asigurare astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor RCA.
•In calculul tarifului de prima, asiguratorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de incarcare, coeficienti de majorare si/sau corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementari ale A.S.F.
•Pentru determinarea sumei reprezentand prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua in calcul istoricul daunelor platite, in ultimii 5 ani, pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat, precum si utilizarea unor tehnologii de tip telematics.
•Decontarea directa – Companiile de asigurari trebuie sa oferteze acest serviciu auxiliar, dar este facultativ pentru clienti.
•Cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima, nu pot depasi cumulat 25% din tariful rezultat.
•A fost introdus conceptul de „asigurat cu risc ridicat” – persoana care pe baza incadrarii in clasele de risc pentru care cel puțin 3 asiguratori RCA oferteaza un tarif de prima de N ori mai mare decat tariful de referința calculat de catre BAAR; factorul „N” este stabilit de catre BAAR, cu aprobarea Autoritații de Supraveghere Financiara si este calculat pentru un vehicul cu aceleasi caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicita asigurarea, precum si pentru aceeasi clasa de Bonus-Malus a asiguratului/utilizatorului; caracteristicile tehnice ale vehiculelor se vor raporta la capacitatea cilindrica, cu excepția vehiculelor cu motoare electrice, caz in care se va ține seama de puterea acestora.
•Plata primelor de asigurare se face integral sau in rate.
•Contractul RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului.
•Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat.
•Suspendarea contractului RCA la cerere se face cu depunerea placutelor de inmatriculare.
•Masinile aflate in proces de inmatriculare vor avea nevoie de asigurare inainte de a obtine numerele de inmatriculare.
•Bicicletele si carutele nu vor plati RCA.
•Se sanctioneaza utilizarea in reparatia vehiculelor avariate a pieselor sau ansamblelor contrafacute si/sau falsificate de catre unitatile reparatoare auto.
•Criteriile de aplicare pentru sistemul bonus/malus sunt cele prevazute in reglementarile A.S.F. Clasa bonus/malus poate lua in calcul istoricul soferului. Informatiile privind istoricul soferului sunt cele aflate atat in baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei coroborate cu cele din baza de date detinuta de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
•Ca urmare a producerii unui accident de vehicule, asiguratul notifica asiguratorul RCA cu privire la aceasta in termen de 5 zile lucratoare de la producerea accidentului.
•Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in termen de 10 zile de la data acceptarii ofertei de despagubire prevazuta la alin. (1) lit. a) sau de la data la care asiguratorul RCA a primit o hotarare judecatoreasca definitiva sau acordul entitatii de solutionare a litigiului cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.
•Cererea de despagubire se poate inainta si prin mijloace electronice.

Sursa: Amos NEWS

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=81906

Publicat de la data iun. 14 2017. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 noiembrie 2019, 10:51
 

ENE
Noros
12°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 10°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:14
Apus: 16:47
Prognoza 18 noiembrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
18°C
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Brăila: Ianca, Șuțești, Ulmu, Movila Miresii, Dudești, Măxineni, Cireșu, Mircea Vodă, Zăvoaia, Galbenu, Jirlău, Salcia Tudor, Ciocile, Roșiori, Surdila-Găiseanca, Vișani, Gradiștea, Râmnicelu, Surdila-Greci, Scorțaru Nou, Racoviță, Făurei;Județul Ialomiţa: Urziceni, Fierbinți-Târg, Coșereni, Manasia, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Suceava: zona joasă;Județul Galaţi;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Vaslui; Se vor semnala : local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-11-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 23:20 si 05:00 In zona : Județul Caraş-Severin; Se vor semnala : intensificări temporare ale vântului, cu viteze la rafală care vor atinge local 55-65 km/h, iar la munte 75-90km/h

Loto

Horoscop

 • 241.356 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team