Legea RCA, adoptată: Calculul tarifelor de referință

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat, marti, cu 226 voturi ”pentru”, 25 ”impotriva” si 4 abtineri, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, informeaza Agerpres. Actul normativ prevede, printre altele, cum se vor calcula tarifele de referinta la RCA – prima de asigurare cu caracter orientativ determinata pe baza datelor statistice de la nivelul pietei de asigurari RCA – in conditiile in care perioada de plafonare a preturilor RCA va expira in data de 18 mai. Proiectul de lege a fost trimis spre promulgare Presedintiei.

Potrivit articolelor adoptate, persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente. Exceptiile sunt persoanele fizice si juridice care utilizeaza vehicule exclusiv in scopul antrenamentelor, curselor, intrecerilor sau raliurilor, organizate legal. Pentru riscurile ce deriva din aceste activitati, proprietarii de vehicule sau organizatorii competitiei se pot asigura facultativ.

Textul prevede ca tariful de referinta – prima de asigurare cu caracter orientativ determinata pe baza datelor statistice de la nivelul pietei de asigurari RCA – va fi calculat pe baza unei formule. Tariful de referinta se calculeaza semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de Autoritatea de Supraveghere Financiara, dupa formula, si se publica de ASF, au stabilit deputatii.

Alte texte adoptate prevad ca, in calculul tarifului de prima, asiguratorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de incarcare, coeficienti de majorare si corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementari ale ASF.

CONSULTĂ LEGEA RCA

Asiguratorul are obligatia sa informeze asiguratii cu privire la modul de calcul al primei de asigurare. Asiguratorii RCA si intermediarii de asigurari RCA sunt obligati sa informeze asiguratii cu privire la incetarea contractului RCA si la posibilitatea de reinnoire a acestuia cu 30 de zile inainte.

Personalul care efectueaza constatarea daunelor este avizat de ASF. Un asigurat cu risc ridicat se poate adresa Biroului Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) pentru formularea unei oferte de asigurare, calcularea acesteia urmand sa porneasca de la tariful de referinta.

Persoana prejudiciata are dreptul sa inainteze o cerere de despagubire catre asiguratorul RCA sau catre propriul asigurator RCA in cazul decontarii directe, in cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea RCA sau catre BAAR, in cazul producerii unui risc acoperit de acesta.

Proiectul introduce sistemul decontarii directe intre asiguratorii RCA. Potrivit amendamentelor, decontarea directa este aplicabila la indeplinirea conditiilor referitoare la faptul ca accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei, vehiculele implicate sunt inmatriculate in Romania, prejudiciile sunt exclusiv asupra vehiculelor si ambele vehicule implicate au asigurare RCA valabila.

Un amendament adoptat permite proprietarilor de masini sa obtina despagubiri daca isi repara automobilul accidentat in orice service, in afara sistemelor de referinta propuse initial de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

De asemenea, deputatii au stabilit ca utilizarea de piese contrafacute in efectuarea de reparatii auto a devenit infractiune.

In urma modificarilor aduse la legea RCA, o victima nu va mai putea obtine mai mult de 500.000 de lei pentru vatamari corporale.

Implementarea măsurilor prevăzute în Legea RCA, adoptată marți de Camera Deputaților, va elimina dezechilibrele din trecut, consideră prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu.

Acesta a precizat, într-un comunicat de presă, că Autoritatea va urmări cu strictețe evoluția tarifelor primelor RCA în perioada următoare.

„Avem noi reguli, pornim pe un nou drum în ceea ce privește piața RCA. Implementarea măsurilor prevăzute în legea recent adoptată de Parlament, la conturarea căreia au participat și specialiști din cadrul ASF, va elimina fără îndoială dezechilibrele din trecut. Vom urmări cu strictețe evoluția tarifelor primelor RCA în perioada următoare”, a spus Cornel Coca Constantinescu.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.