Legenda Calului Troian, una dintre cele mai cunoscute din istorie

Poemele epice scrise de Homer, Iliada și Odiseea, au dat naștere uneia dintre cele mai cunoscute legende din istorie: Legenda Calului Troian.

Totul s-ar fi întâmplat undeva între 1300 și 1200 înainte de Hristos, în timpul Războiului Troian. Grecii au reușit să-i învingă pe troieni cu ajutorul unui cal uriaș de lemn, pe care aceștia l-au considerat drept cadou la finalul războiului. În realitate însă, grecii s-au ascuns în cal și au atacat când nimeni nu se mai aștepta.

Războiul Troian a izbucnit în momentul în care Paris a fugit în Troia cu Elena, soția lui Menelau, regele Spartei, având alături de ei și o parte din averea acestuia. Furios din cale afară de gestul comis de Paris și Elena, Menelau a adunat o armată și a pornit acest război istoric.

În cei doi ani de pregătire, grecii au pregătit o flotă de peste 1.000 de vase. Iar războiul a fost unul de durată, cu multe victime de ambele părți. În cele din urmă, luptătorul grec Ulise a avut ideea de a construi acest cal uriaș de lemn, care avea interiorul scobit în așa fel încât elenii să se poată ascunde în el.

Calul Troian a fost lăsat în fața porților Troiei, iar o parte din luptătorii greci s-au retras pe mare. Troienii s-au considerat victorioși și au introdus calul în interiorul zidurilor, considerând că au primit un dar. În noaptea ce a urmat, grecii au coborât din cal și astfel au câștigat războiul troian, luându-și adversarii prin surprindere.

Calul Troian, un simbol celebru

Calul Troian este unul dintre cele mai cunoscute simboluri din istorie și este prezent în numeroase documentare, filme și jocuri.

Spre exemplu, în secțiunea jocuri de noroc NetBet este disponibil jocul Age of Troy. Acesta îi transpune pe utilizatori în acele vremuri de legendă, iar printre simboluri se află și Paris și Elena, cei care au dus la izbucnirea acestui război. Jocul a fost creat de compania EGT în 2016 și este foarte apreciat.

De asemenea, unul dintre cele mai apreciate filme istorice esteTroia, apărut în 2004. Din distribuția acestuia fac parte Brad Pitt, Orlando Bloom și Eric Bana. La un buget de aproximativ 185 de milioane de dolari, încasările acestuia au trecut de 495 de milioane de dolari. De asemenea, a fost un film foarte apreciat și pentru costumele sale, motiv pentru care a primit și o nominalizare la Premiile Oscar din 2005.

A fost găsit vreodată Calul Troian?

Având în vedere că toată această legendă pornește de la două poeme scrise de Homer, istoricii nu au putut dovedi că este în totalitate adevărată sau că Războiul Troian chiar a avut loc. Ei sunt însă de părerecă sunt șanse considerabile ca un conflict să fi existat. Astfel, unii istorici afirmă că Războiul Troian ar fi avut loc în zona în care astăzi se află Turcia. La un moment dat, în 2014, un grup de arheologi a anunțat că a găsit bucăți din calul troian, pe dealurile din Hisarlik.

Analiza ulterioară a descoperirilor a demonstrat că aceste bucăți de lemn datau din secolul 11 sau 12 înainte de Hristos, fix momentul în care se crede că a avut loc Războiul Troian.

De asemenea, structura acestor bucăți era similară cu cea din poemele lui Homer. Realitate sau nu, legenda Calului Troian este una dintre cele mai cunoscute din istorie, iar despre ea există peste 30 de milioane de rezultate la o căutare pe Google. De asemenea, această legendă este inclusă chiar și în manualele de istorie în școli din întreaga lume.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.