Legenda și semnificația zilei de 14 februarie!

Pe data de 14 februarie se sărbătorește Valentine`s Day, în traducere liberă: Ziua Îndrăgostiților. Legenda zilei de 14 februarie spune că a existat odată un împărat roman, al cărui nume era Claudiu al-II-lea. Acesta, dorind să aibă o armată puternică a cerut ca toți bărbații să se înroleze și să meargă la luptă. Spre surprinderea sa, bărbații doreau mai mult să stea acasă cu familiile lor, decât să meargă la luptă. Văzând toate acestea, Claudiu a decis să dea o lege prin care să interzică căsătoria. Un preot creștin, Valentin pe numele său, credea că dreptul la căsătorie era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. Acesta a reușit să căsătorească câteva cupluri în secret, dar în cele din urmă a fost arestat și condamnat la moarte. Până la execuție, Valentin a trimis scrisori de adio prietenilor, semnându-se:” Adu-ţi aminte de Valentin al tău”. De aici vine și sărbătorirea zilei de Valentine`s Day.
În câteva țări occidentale, precum Danemarca și Norvegia, ziua de 14 februarie este cunoscută ca” Valentinsdag”. Aceasta nu este sărbătorită pe o scară largă, dar foarte mulți oameni reușesc să-și facă timp pentru a petrece cu persoana iubită.
În România, sărbătoarea tradițională pentru iubire este Dragobetele, ea fiind sărbătorită pe data de 24 februarie. Deși, Dragobetele, este deja o sărbătoare tradiţională, Valentine`s Day a reușit să se impună în rândul tinerilor. Această trecere de la Dragobete la Valentine`s Day a adus un val de critici din partea mai multor grupuri. Valentine`s Day este considerată un kitsch importat din Occident.

Alexandru CĂLUGĂRU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.