Legende ale cinematografiei mondiale: Marlon Brando

Atât pe scenă, cât și pe marele ecran, Marlon Brando a fost un actor nemărginit, denumit „rebelul suprem, periculos, exploziv, pasional”. Elia Kazan, regizorul producțiilor ”Un tramvai numit dorință”, ”On the Waterfront” (Pe chei) și ”Viva Zapata!”, a afirmat despre Brando: ”Aproape că poți să-ți pui mâna în interiorul lui”.

Marlon Brando și-a canalizat disprețul amar pentru autoritate și cicatricile lăsate de copilăria nefericită în interpretări care au schimbat arta actorului pentru totdeauna — evidențiază documentarul ”Agonia unui geniu”. Considerat un Mozart al generației, Marlon Brando a reprezentat o sursă de inspirație pentru actori precum: Robert De Niro, Al Pacino, Dustin Hoffman. Criticii lui și-au exprimat opiniile la fel de sonor precum cei care îl apreciau. S-a spus că ar fi avut prea multă indulgență de sine, că s-ar autodistruge, iar unii i-au pus la îndoială echilibrul mintal. Moartea lui, la 80 de ani, i-a lăsat pe mulți să se întrebe încă o dată: de ce geniul care a revoluționat arta actorului pare să-și fi respins darul remarcabil?

Marlon Brando Jr. s-a născut la 3 aprilie 1924, în inima Americii, în Omaha, Nebraska. Tatăl lui, Marlon Brando, era un agent de vânzări de succes, iar mama lui, Dodie, o actriță amatoare la teatrul local din Omaha. În 1938, Marlon s-a mutat cu părinții și cele două surori la o fermă din Illinois. În spatele imaginii de familie americană fericită se afla drama abuzului de alcool și a violenței domestice. Era nevoit să-și aducă acasă mama dărâmată de băutură și să încerce să o trezească imitând vecinii și animalele de la fermă. Astfel s-a produs un prim contact cu actoria, dar un contact dureros, spun biografii.

După ce a fost exmatriculat de la Academia Militară, a săpat șanțuri până când tatăl i-a oferit finanțare pentru educație. S-a mutat la New York pentru a studia actoria, unde a avut-o ca mentor pe Stella Adler, la Studioul de Actorie Lee Strasberg. Adler a fost considerată principala sursă de inspirație pentru cariera timpurie a lui Brando, ei datorându-i și ocazia de a cunoaște mari opere literare, muzicale și dramatice. Și-a făcut debutul pe Broadway în spectacolul lui John Van Druten, ”I Remember Mama” (1944). Criticii de teatru new-yorkezi l-au votat drept ”cel mai promițător actor de pe Broadway” pentru rolul din ”Truckline Caf” (1946). În 1947, a interpretat cel mai apreciat rol de pe scenă, Stanley Kowalski, bruta din opera lui Tennessee Williams ”Un tramvai numit dorință” (A Streetcar Named Desire).

Debutul la Hollywood și l-a făcut cu un rol de veteran paraplegic din cel de-al Doilea Război Mondial, în producția ”Bărbații” (The Men — 1950). Deși nu a cooperat cu mașina de publicitate a Hollywood-ului, a continuat cu rolul Stanley Kowalski în adaptarea cinematografică ”Un tramvai numit dorință” — un succes atât la public, cât și în ce privește critica. Producția a fost recompensată cu patru premii ale Academiei de Film.

Următorul film, ”Viva Zapata!” (1952), cu un scenariu de John Steinbeck, înfățișează transformarea lui Emiliano Zapata de la țăran la revoluționar și președinte al Mexicului. După depășirea cifrelor cunoscute până atunci în box-office și a limitelor din actoria convențională în filme precum ”Iulius Cezar” (1953, rol Marc Antoniu) și ”Sălbaticul” (1953, rol Johnny Strabler/Naratorul), a urmat ”Pe chei” (On The Waterfront—1954), în care a jucat rolul Terry Malloy, pentru care a fost răsplătit cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

În următorul deceniu, rolurile cinematografice au fost variate: Napoleon Bonaparte în ”Désirée” (1954), Sky Masterson în musicalul ”Guys and Dolls” (1955), un soldat nazist în ”Leii tineri” (The Young Lions — 1958). Între 1955 și 1958, reprezentanții industriei comerciale l-au votat în top 10 cei mai apreciați actori.

În anii ’60, cariera tumultuoasă a actorului intră într-un declin abrupt. Un moment semnificativ a fost remake-ul realizat de studiourile MGM ”Mutiny on the Bounty” (1962 — Revolta de pe Bounty), care nu a reușit să returneze nici măcar jumătate din bugetul enorm alocat. În urma acestui eșec, au urmat valuri de critici la adresa actorului.

A fost contestat pentru crizele de isterie de pe platou și pentru că a încercat să modifice scenariul. Contractul lui pentru acest film prevedea o sumă de 5.000 de dolari pentru fiecare zi de prelungire peste programul stabilit. În acest fel, actorul ar fi câștigat în final 1,25 milioane de dolari.

În ciuda etichetelor primite, regizorul Francis Ford Copolla l-a propus pentru rolul principal din ”Nașul” (The Godfather — 1972). Unii directori de la studiourile de producție au insistat ca Marlon Brando să dea o probă pentru ecran înainte să fie acceptat. Fără să se simtă insultat, a trecut la treabă: s-a machiat, și-a îndesat niște șervețele în gură și a exersat la pronunție.

Nu numai că a primit rolul lui Don Vito Corleone, dar a câștigat și Premiul Oscar pentru cel mai bun actor. Cariera lui a renăscut, astfel, cu rolul șefului mafiot din primul film din această serie.

La ceremonia de decernare a Oscarurilor, Brando nu s-a prezentat să-și ridice distincția. În schimb, și-a trimis o prietenă, Sacheen Littlefeather, îmbrăcată în port de amerindian, care a ținut un discurs de protest față de modul în care Hollywood-ul înfățișa indienii.

În următorul an, Brando apare în producția controversată, totuși mult apreciată, ”Ultimul Tango la Paris” (Ultimo tango a Parigi). Continuă cu roluri mici, pentru care obține remunerații consistente: ”Superman” (1978) și ”Apocalypse Now” (1979). Este nominalizat la Oscar pentru interpretarea rolului secundar Ian McKenzie din ”A Dry White Season” (Un anotimp alb și uscat — 1989). Brando a apărut și în comedia ”The Freshman” (Novicele — 1989), alături de Matthew Broderick.

În 1994, a făcut parte din distribuția filmului ”Don Juan DeMarco”, alături de Johnny Depp și Faye Dunaway. În 1996, Brando a apărut în ”The Island of Dr. Moreau” (Insula doctorului Moreau). Deși presa a comentat că actorul a folosit o cască pentru a-și aminti replicile, partenerul de platou David Thewlis a declarat că a fost impresionat de marele actor: ”Când intră într-o încăpere, știi că e în preajmă”.

În 2001, Marlon Brando a jucat un rol de hoț de bijuterii în vârstă, în ”The Score” (Scor final), alături de Robert De Niro, Edward Norton și Angela Bassett.

Deși actorul a evitat să vorbească în detaliu despre căsătoriile sale, chiar și în autobiografia sa, se știe că a fost căsătorit de trei ori cu foste actrițe și că a avut cel puțin 11 copii. Unul din fiii lui Brando, Christian Brando, a declarat la un moment dat pentru revista ”People”: ”Familia își tot schimba forma. Mă așezam la micul dejun și întrebam: cine ești tu?”.

Marlon Brando a murit de fibroză pulmonară, la Los Angeles, în 2004, la vârsta de 80 de ani. A rămas în istorie ca actorul care a adus publicul în genunchi cu interpretarea din ”Un tramvai numit dorință”, iar rolurile sale rămân ca testament pentru capacitatea sa de explorare a multor aspecte din psihicul uman.

Marlon Brando ocupă locul patru într-un clasament al actorilor americani de film ai tuturor timpurilor, întocmit de Institutul American de Film.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.