Legende folk

      Nimeni nu poate contesta faptul că în perioada sa de maximă popularitate Cenaclul ”Flacăra” a constituit un fenomen. Pe stadioane, în săli de sport sau în uriașe spații deschise poetul Adrian Păunescu și artiștii implicați adunau zeci de mii de oameni, care cunoșteau cîntecele pe dinafară și care vedeau în această manifestare o formă de evadare din cenușiul cotidian. Chiar dacă în spectacole, îndeosebi în anii de început, apăreau și formații rock sau actori, procentul majoritar era dat de muzica folk, aici lansîndu-se sau consacrîndu-se toți corifeii genului. Iar cei care erau tineri pe atunci nu-și reneagă preferințele și vin cu nostalgie la concertele, tot mai numeroase, care reînvie cenaclul. O primă dovadă am avut-o anul trecut, în Piața Unirii din Focșani, cînd mii de spectatori au vibrat la unison cu numele grele ale folk-ului, în concertul ”Remember Cenaclul Flacăra”, coordonat de Andrei Păunescu. De fapt, toate evenimentele ce reînvie amintirea acestuia îl au în centrul lor pe artistul (compozitor, poet, chitarist) care păstrează cu sfințenie memoria părintelui său. Astfel, în toamna anului trecut a reeditat, la Sala Palatului (și o va face din nou, la început de noiembrie), într-un concert care a ținut pînă la ziuă, entuziasmul cenaclurilor de altădată și tot el este motorul numeroaselor spectacole, de mai mică anvergură, cu aceeași tematică, organizate în acest an.

În această categorie se înscrie și recentul ”A fost odată…Cenaclul Flacăra”, inițiat de Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB). Pentru că sutele de spectatori care au făcut arhipline sala Gloria (fostul cinematograf a fost excelent renovat și apaține acum de Teatrul Metropolis) și cea a Teatrului Elisabeta au aparținut în cea mai mare parte persoanelor mai în vîrstă, care au reluat cu lacrimi în ochi refrenele cîntecelor tinereții lor.

În mesajul primarului general Gabriela Firea se precizează clar: ”Am înființat Centrul pentru Seniori din respect și considerație pentru seniorii din viața noastră, cei care au creat în anii pe care acum îi poartă pe umerii lor, indiferent de cît de greu le-a fost. Vă asigur că mereu voi fi aproape de seniorii Capitalei, de problemele și dorințele lor, pentru a le oferi împliniri și bucurii chiar și la vîrsta a treia!”. Iar publicul, în bună parte feminin (tot ele, doamnele, sînt mai sensibile și mai nostalgice…), a răspuns invitației, creînd o atmosferă incredibilă, ca în vremurile bune, cum se spune.

Chiar și prin bilețele aduse din sală, cum se proceda pe atunci, părinții și bunicii din sală solicitînd, firește, celebra ”Rugă pentru părinți” compusă de Ștefan Hrușcă, la care, literalmente, s-a plîns în sală…Și cum să nu fie așa? În cuvîntul său introductiv și înainte de a înmîna artiștilor flori și plachete, directoarea CSMB, Elena Alexandra Dobre a povestit că, deși este tînără, ascultă mereu în mașină cîntecele folk de la cenaclu, deci acestea nu s-au demonetizat, nu și-au pierdut magia. Nimic mai firesc, pentru că ele vorbesc despre părinți, bunici, familie, iubire, țară, patriotism? De altfel, la final toți protagoniștii au ridicat brațul drept cu faimosul L : Lumină, Luptă, Libertate…

Înafara lui Ștefan Hrușcă, au fost evocați, prin cîntecele acestora, și alți artiști reprezentativi ai cenaclului Flacăra, cum ar fi Gil Ioniță sau Emilian Onciul, totul fiind pus firește sub semnul poeziei lui Adrian Păunescu.

Andrei Păunescu a moderat totul cu eleganță și umor, mărturisind, înainte de a da viață compoziției sale ”Haide mamă, haide tată”: ”Sunt crescut pe scena cenaclului Flacăra, dar și într-o familie care a avut mereu cultul părinților, al seniorilor, o dureroasă și miraculoasă ”Repetabilă povară”. Viața și activitatea mea au însemnat exact asta: tradiție, bun simț, echilibru între generații”.

Alături de Andrei Păunescu, în spectacolul-maraton de trei ore au mai apărut două nume din anii cei mai frumoși ai manifestării. Este vorba de Madga Pușkaș (fosta componentă a duetului ”Ecoul” a venit special de la Reghin, cu vocea sa superbă) și Vanghele Gogu. Valorosul artist aromân (a cîntat, firește, și în dialect), cu nelipsita sa armonică, este nelipsit și din spectacolele și evenimentele discografice ale colegei sale Corina Elena Badea din Tulcea. A mai cîntat, frumos, ca de obicei, Maria Maria, iar tinerețea fenomenului a fost dovedită din plin de cei 20 de copii și adolescenți veniți de la Craiova cu chitarele la piept. Cunoscători ai întregului repertoriu, grație profesoarei lor, Mădălina Amon, componenții grupului ”Generația folk” reprezintă ziua de mâine a unui gen muzical care, iată, își trăiește o nouă tinerețe.

   Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.