Leul şi-a consolidat aprecierea faţă de Euro, în februarie

Luna februarie a adus destule turbulenţe pe pieţele financiare. Euro a avut o lună slabă, depreciindu-se faţă de majoritatea monedelor, iar leul a crescut în februarie cu cca 0,5% în faţa monedei unice europene, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

„Februarie a fost o lună agitată atât politic (alegeri în Italia, diferite evoluţii privind situaţiile tensionate existente în anumite zone ale lumii etc), cât şi economic- cu multe rezultate negative din UE şi Zona Euro, semnale mixte privind SUA şi „ceva încurajări” în ceea ce priveşte China. Desigur că toate acestea au influenţat pieţele financiare care au devenit foarte volatile. Leul a rezistat bine în acest context, consolidându-şi în final aprecierea într-un interval de bază cuprins între 4,35- 4,4 Lei pentru un Euro”, a arătat Victor Safta.

Considerând ansamblul primelor două luni ale anului, Leul a reuşit să rămână moneda din UE cu cea mai mare creştere comparativ cu Euro. În februarie, Leul a înregistrat variaţii reduse faţă de Euro, dar avansul marcat în ianuarie i-a permis să încheie primele două luni ale anului cu o apreciere de aproximativ 2% în faţa monedei unice europene. „Leul s-a menținut pe un trend favorabil, iar anunţul JP Morgan privind includerea obligaţiunilor României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente a susţinut încrederea investitorilor în moneda naţională inclusiv în ultima perioadă”, a precizat Victor Safta.

Coroana Suedeză a crescut, de asemenea, comparativ cu Euro în perioada ianuarie- februarie, cu cca 1,6%, moneda suedeză apreciindu-se considerabil în cea de-a doua parte a acestui interval.
De la începutul anului şi până în prezent, Lira Sterlină a scăzut cu peste 6% atât în faţa Euro, cât şi comparativ cu Dolarul american, trecând -în acest interval- prin minimul ultimilor 2 ani şi jumătate faţă de moneda americană. Lira sterlină a ajuns în februarie şi la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni în raport cu moneda Euro, după ce agenţia de evaluare Moody’s a redus ratingul Aaa al Marii Britanii, iar economia britanică a scăzut cu 0,3% în ultimul trimestru al anului trecut.

Forintul, Zlotul polonez şi Coroana cehă încheie, de asemenea, primele două luni ale anului în scădere faţă de Euro; deşi ultimele două au crescut în februarie, nu au compensat deprecierile din luna ianuarie. Astfel, de la începutul anului şi până la finele lunii trecute, Coroana cehă a scăzut cu cca 2,2% comparativ cu Euro, Forintul maghiar cu aproximativ 1,3%, iar Zlotul polonez cu cca 1,8%.

În ceea ce priveşte Dolarul american, în februarie acesta a crescut în raport cu monedele din UE. Leul s-a înscris în aceeaşi evoluţie, cu o scădere de aproximativ 3,4%, luna trecută, faţă de moneda americană; având în vedere însă aprecierea consistentă a monedei naţionale din ianuarie (de 4,2%), aceasta a rămas după primele doua luni ale anului o creștere de aproape 1% în raport cu USD, spre deosebire de majoritatea monedelor din UE, care încheie perioada menționată în scădere faţă de Dolarul american.

„Luna februarie a fost „agitată” pe pieţele financiare şi, din câte se întrevede în prezent, martie se va menţine în aceeaşi notă; dacă Leul va reuşi să rămână în intervalele în care evoluează în prezent faţă de Euro şi, respectiv, faţă de Dolarul american, va fi o performanţă apreciabilă”, a arătat Victor Safta.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.