Lider sindical: Greva spontană declanșată miercuri de angajați feroviari s-ar putea extinde

Greva spontană declanșată miercuri de angajați feroviari s-ar putea extinde la toate regionalele, pe fondul nemulțumirilor salariale, la care se adaugă lipsa echipamentului de lucru, condițiile improprii de lucru și lipsa combustibilului pentru încălzirea spațiilor tehnice, a declarat, pentru AGERPRES, Florin Dobrescu, liderul Federației Sindicatelor Drum de Fier.

Florin Dobrescu a explicat că marți, 21 martie, a expirat Contractul Colectiv de Muncă și, deși conducerea CFR SA a venit cu propunerea unei creșteri a fondului de salarii cu 22,5%, aceasta nu are bază legală, întrucât bugetul companiei încă nu este aprobat.

„Începând de astăzi (miercuri — n. r.) nu mai avem Contract Colectiv de Muncă. Ultimele negocieri le-am avut ieri, când administrația a venit cu propunerea, dar fără bază legală, fără buget aprobat și, în condițiile date, noi nu mai puteam continua negocierile pentru că nu mai aveam ce să negociem. Oamenii sunt foarte nemulțumiți și, neavând Contract Colectiv de Muncă, nu au mai vrut să muncească. Au luat hotărârea să oprească spontan lucrul. Deci, e o grevă necontrolată de sindicate, pentru că nu e declarată de noi grevă, dar asta e situația! Nemulțumirea lor se manifestă prin oprirea lucrului. Ei își manifestă de mult dorința asta, pentru că în ramura mea, de exemplu, 80% sunt cu salariul minim pe economie. Nu se poate! Oamenii răspund de siguranța circulației, de circulația trenurilor, de vieți omenești pe salariul minim. Deci, nu se mai poate continua în condițiile astea, iar administrația nu a prezentat nimic concret și corect ca să ne convingă pe noi, sindicaliștii de la masă, că va fi certă negocierea asta și creșterea de salarii va fi corespunzătoare așa cum s-a propus”, a precizat liderul sindical.

Acesta a adăugat că are semnale că greva spontană s-ar putea extinde, în prezent aceasta manifestându-se la nivelul a șapte din cele opt regionale existente, adică în București, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Galați, mai puțin Constanța.

„Din semnalele pe care le am eu, oamenii vor opri lucrul și pe alte regionale, pentru că se vor solidariza cu ceilalți care au oprit. Acum greva are loc la șapte din opt regionale câte există. Nu e doar problema salariilor, ci și a echipamentelor de lucru, a condițiilor de muncă, sunt multe care s-au adunat în decursul anilor și nemulțumirea lor aici duce. Nu au fost capabili (conducerea CFR SA — n. r.) să cumpere echipament de lucru, să le creeze condiții de muncă, combustibil pentru încălzitul spațiilor tehnice și de aici nemulțumirea s-a accentuat. Plus mizeria care lucrează, salariile foarte proaste și, atunci, oamenii au spus: ”Domnule, noi nu mai vrem să muncim în condițiile astea, pe banii ăștia. Să vină cine vrea să munceasc㔑, a continuat Florin Dobrescu.

În opinia lui, următoarea rundă de negocieri programată miercuri, la ora 15:00, nu ar putea schimba situația, în condițiile în care bugetul companiei nu este aprobat.

„Nu cred că ar putea schimba ceva negocierile de azi, pentru că, dacă nu vor face dovada clară a bugetului, sunt doar promisiuni și povești. Deci, nu e nimic concret. Că bugetul a trecut de Consiliul de Administrație… până nu trece de ministerul Transporturilor, de ministerul Finanțelor, noi nu avem certitudini că putem semna un acord cu ei. Pe noi ne-au convocat la negocieri cu 45 de zile înainte, așa cum spune legea, dar ne-au convocat să facem ce? Să ne uităm unii la alții?! Pentru că n-am avut condiții de negociere, atâta timp cât nu avem buget. Pentru că legea spune clar: nu ai buget, nu poți negocia. Păi, atunci pentru ce ne-au chemat? Ca să amăgim oamenii? Pentru că am negociat cu ani în urmă 2 lei, 3 lei la salarii. Deci, o bătaie de joc la calea ferată! Nu se mai poate continua așa! Managementul ăsta pe care l-au introdus, corporatiștii, a intrat într-o dizgrație totală. Au făcut reorganizarea CFR SA și au crescut numărul șefilor cu 72. Păi, nouă ne trebuie șefi sau ne trebuie muncitori?! Și multe altele. Au reorganizat și au desființat Direcția de Patrimoniu care aducea venituri, deci au făcut o bătaie de joc, praf! Și nu mai vorbesc de o firmă pe care au recrutat-o să facă reorganizare pe bani mulți și oamenii o duc din ce în ce mai greu. Nu se mai poate continua cu astfel de manageri privați!”, a mai spus liderul de la Drum de Fier.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.