Liderii europeni condamnă violențele din Ucraina

Preşedintele francez, Francois Holland, şi cancelarul german, Angela Merkel, condamnă violențele din Ucraina și actele comise asupra protestatarilor, care sunt ”inadmisibile”, dând asigurări că autorii lor vor fi „sancţionaţi”, relatează AFP.

„În Ucraina se produc acte incalificabile, inadmisibile. O violenţă, o brutalitate, o reprimare, iar cancelarul şi cu mine, împreună cu guvernele noastre, am condamnat toate aceste acte şi reprimarea de către putere”, a declarat preşedintele francez, promiţând sancţiuni.

„Suntem alături de bărbaţii şi femeile care suferă” la Kiev, a adăugat Angela Merkel.

Statele Unite apreciază că autoritățile de la Kiev sunt responsabile pentru criza din Ucraina

Un diplomat american a precizat că „Statele Unite îl consideră pe Yanukovici răspunzător” pentru escaladarea crizei din Ucraina, Kremlinul precizând că acest gen de afirmații încurajează radicalii de pe străzile Kievului să declanșeze violențe.

„Din acest moment, Statele Unite îl consideră pe Yanukovici răspunzător pentru tot ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat ambasadorul Statelor Unite de la Kiev, R. Pyatt, într-un interviu acordat cotidianului Zerkalo Nedeli, aceste comentarii fiind făcute în urma unei întâlniri a Ministrului de Externe Leonid Kozhara cu diplomații străini de la Kiev.

Autoritățile ruse consideră că poziția acuzatoare a Statelor Unite ar fi contribuit la escaladarea violențelor de la Kiev și că a îl considera pe președintele Yanukovici unicul responsabil pentru criză echivalează cu aprobarea acțiunilor forțelor radicale extremiste.

Rusia consideră că opoziția este responsabilă pentru violențele din Ucraina, ajunse la cote maxime

Ministerul rus de Externe consideră că sângele vărsat în Ucraina este urmarea activităților criminale ale forțelor radicale ale opoziției.

Rusia cere liderilor opoziției de la Kiev să oprească vărsarea de sânge și să reia imediat negocierile cu guvernul legitim al Ucrainei, fără amenințări sau ultimatumuri.

„Militari care apără dreptul legitim al statului de drept de a asigura legea și ordinea, precum și civili se numără printre cei uciși sau răniți”, se arată în declarație.

Ministerul ucrainean de Interne a precizat că victimele revoltelor de la Kiev ar fi putut fi ucise de protestatarii radicali, ținând cont de faptul că forțele de securitate nu folosesc arme de foc.

„Judecând tipul de răni pe care le prezintă cadavrele (în ceafă), precum și armele pe care le-am confiscat, putem presupune că aceste leziuni ar fi putut fi provocate de protestatari radicali agresivi”, se mai menționează în declarația Ministerului rus de Externe.

„Angajații poliției, precum și forțele Ministerului de Interne al Ucrainei, nu folosesc arme de foc, ci doar arme neletale”, precizează autoritățile ruse.

 

Confruntările s-au soldat cu cel puțin 25 de morți, fiind probabil cea mai sângeroasă confruntare de la începutul protestelor din Ucraina. Kievul a fost centrul acţiunii, aici fiind ucişi nouă poliţişti, 11 protestatari şi un angajat de la sediul partidului de guvernământ, potrivit oficialilor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.