Liderii UE și-au reparafat, la Roma, angajamentul european

Liderii UE și-au reînnoit sâmbătă, la Roma, angajamentul european, într-o declarație solemnă, după 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii în Orașul Etern, informează AFP și DPA, citate de Agerpres.

În aplauze, fiecare dintre cei 27 de șefi de stat și de guvern precum și liderii instituțiilor europene au parafat „Declarația de la Roma”, în aceeași Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului unde a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957.
Liderii UE se angajează să facă Uniunea Europeană „mai puternică și mai rezistentă” printr-o „și mai mare unitate și solidaritate” între statele membre.
„Cel mai bun mod de a ne apăra interesele și valorile comune este de a fi împreună”, au subliniat Cei 27.

Printre altele, liderii europeni stabilesc o viziune pentru UE în care statele membre pot alege să coopereze mai strâns cu privire la anumite aspecte, permițând grupurilor de țări să se deplaseze în direcția integrării cu viteze multiple, notează DPA.
„Vom acționa împreună, în ritmuri și cu intensitate diferite acolo unde este necesar”, afirmă liderii europeni, adăugând că membrii UE vor continua să adere la tratate și să poată să se alăture eforturilor pentru o cooperare mai strânsă mai târziu.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a semnat „Declarația de la Roma” cu stiloul original — „aceeași peniță”, a subliniat el — folosit de reprezentantul Luxemburgului în urmă cu 60 de ani.

„Există semnături care durează”, a comentat Juncker, aplaudat îndelung.
Înainte de semnare, președintele Consiliului European Donald Tusk a cerut Celor 27 „să dovedească astăzi că ei sunt liderii Europei”.
„Uniunea după Roma trebuie să fie, mai mult decât înainte, o Uniune a acelorași principii, o Uniune cu o suveranitate externă, o Uniune de unitate politică”, a pledat Tusk în momentul când Marea Britanie se pregătește să divorțeze de partenerii ei.

Polonia, care a amenințat să nu semneze Declarația de la Roma din cauza dezacordului asupra conceptului Europei „cu mai multe viteze”, a aprobat în cele din urmă documentul fără modificări, notează France Presse.
Ceremonia s-a încheiat cu o mare fotografie de familie a liderilor europeni în Piața Capitoliului (Piazza del Campidoglio), proiectată de Michelangelo.

Iohannis : Textul Declarației de la Roma este în acord cu poziția promovată de România

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de Textul Declarației de la Roma, pe care îl consideră în acord cu poziția promovată de România în privința viitorului Europei.
„Textul Declarației este pozitiv și echilibrat, în acord cu poziția promovată de România cu privire la viitorul Europei. Au fost preluate preocupările exprimate de România în cadrul negocierilor privind cooperarea consolidată. De asemenea, a fost inclusă și o referire suplimentară la coeziune în ceea ce privește o Europă prosperă și sustenabilă.În plus, textul Declarației menționează că ușa rămâne deschisă pentru statele membre care doresc să se alăture mai târziu acestor forme de cooperare consolidată. Cu siguranță, nu dorim pași înapoi de la ceea ce am realizat până acum. Este important ca Uniunea să evolueze permanent în sensul consolidării acelor politici care asigură fundamentul și eficiența Uniunii, mă refer aici la piața internă, cu cele patru libertăți fundamentale, la politica de coeziune, la politica de extindere și la politica de vecinătate. Pentru România e important să își mențină cu realism și consecvență prioritățile de agendă și să se implice activ în continuarea și consolidarea acelor politici care pot contribui semnificativ la reducerea decalajelor existente în cadrul UE”. Iohannis s-a referit și la preluarea de țara noastră a președinției Consiliului: ”La începutul anului 2019, România va exercita pentru prima dată președinția Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni, ceea ce reprezintă fără îndoială o oportunitate. România își va stabili prioritățile pentru acea perioadă în care vom avea pentru prima dată ocazia de a promova interesul european prin medierea unor poziții comune, consensuale, între statele membre, dar și de a demonstra viziunea noastră, viziunea proprie a României în identificarea unor soluții de compromis capabile să avanseze proiectul european”, a declarat președintele Iohannis la încheierea reuniunii de a Roma care nu doar a aniversat cei 60 de ani, ci a contribuit la ”recâștigarea încrederii cetățenilor în proiectul european”.

Guvernul României salută adoptarea Declarației de la Roma

Guvernul României salută adoptarea, sâmbătă, la Roma, a Declarației care înnoiește angajamentul celor 27 de state membre față de obiectivul unității și coeziunii europene, față de valorile și libertățile fundamentale care stau la baza construcției comunitare.
„Declarația de astăzi, semnată exact în sala în care, acum 60 de ani, era parafat istoricul tratat care a pus bazele Uniunii Europene, este posibilă doar pentru că statele membre au rămas unite și au găsit soluții comune la probleme comune. Aceasta este calea care a asigurat succesul proiectului european în tot acest timp”, a declarat prim-ministrul Sorin Grindeanu, potrivit unui comunicat al Executivului.

„De aceea, Uniunea rămâne cadrul în care România, alături de celelalte state membre şi instituțiile comunitare, va acționa pentru apărarea intereselor şi a priorităților noastre comune. Vom contribui, ca stat membru, dar și ca țară deținătoare a președinției Consiliului UE în semestrul I din 2019, la continuarea integrării și la aprofundarea cooperării între statele membre, pentru a menține pacea, democrația, stabilitatea și securitatea în Europa”, a mai precizat premierul României.
„Guvernul României își exprimă încrederea că, în cadrul procesului de reflecție privind viitorul uniunii Europene, care se va derula în perioada următoare, cele 27 de state membre vor avea în vedere, în linia Declarației de la Roma, protejarea realizărilor de până acum ale Uniunii – integritatea pieței interne, libertățile și valorile europene, inclusiv libera circulație a persoanelor și lucrătorilor, politica de coeziune, zona euro sau întărirea acțiunii Uniunii în vecinătate, atât la est, cât și la sud. Trebuie să continuăm, fără diviziuni și fragmentări în interiorul UE, aceste politici în beneficiul cetățenilor, care reprezintă „amprenta” modelului european de integrare. România rămâne pe deplin angajată să lucreze pentru a pune în aplicare direcțiile de acțiune convenite prin Agenda de la Roma, în sensul consolidării Uniunii. La 10 ani de la aderare, România are capacitatea și resursele de a aduce o contribuție substanțială în acest proces”, mai arată conunicatul citat.

Sursa: AM PRESS

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.