Lista producătorilor/dealerilor auto respinşi în Programul “Rabla 2013”, publicată

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFN) anunţă închiderea sesiunii de evaluare şi validare a dosarelor depuse de producătorii/dealerii auto, în Programul „Rabla 2013”.

Lista producătorilor/dealerilor auto care au fost respinşi în Programul „Rabla 2013”, este publicată pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la secţiunea aferentă Programului. Lista poate fi consultată de persoanele fizice şi juridice care vor dori să se înscrie în program.

Începând de mâine, 5 iunie 2013, producătorii/dealerii care au fost respinşi pot depune contestaţii la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu din Splaiul Independenţei, nr. 294, Corp A, Sector 6, Bucureşti.

Anul acesta, 105 de dosare au fost depuse de producători/dealeri auto şi 288 de dosare de operatori economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz.

Administrația Fondului pentru Mediu face următoarele precizări:

În Ghidul de finanțare a Programului ”Rabla” aprobat prin Ordinul nr. 1239/14 mai 2013 este menționat că: ”Preluarea în custodie a autovehiculului uzat, eliberarea certificatului de distrugere, precum și rezervarea și eliberarea tichetului valoric nu pot fi condiționate de achitarea unor sume de bani sau de efectuarea altor prestații de către proprietar”.

De asemenea, conform modelului de Protocol aprobat prin Ordinul nr. 1239/14 mai 2013, colectorul se obligă: ”Să nu condiționeze preluarea în custodie, eliberarea certificatului de distrugere, precum și rezervarea și/sau eliberarea tichetului valoric de achitarea unor sume de bani ori de efectuarea de alte prestații de către proprietar”.

Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete pentru Programul ”Rabla”, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.
În acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.

Cumularea eco-tichetului cu tichetul Rabla este posibilă în cazul achiziţionării unui autovehicul electric.
Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cît mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:

•  achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;
•  achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km;
•  achiziţionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

De asemenea, termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul va fi de maxim 10 zile. În termen de cel mult 45 de zile, cei care doresc să-şi achiziţioneze un autovehicul şi deţin un tichet valoric, îl pot depune la producătorul/dealerul auto acceptat în program, fără a depăşi termenul de 20 noiembrie 2013.

Termenul de valabilitate a notei de înscriere pentru achiziţionarea unui autovehicul nou de la un producător/dealer validat este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013.

Prin Programul ”Rabla” derulat anual din 2005 şi până în prezent au fost casate 459.775 autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 autoturisme noi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.