Lobby de sute de milioane de dolari pentru o armă… depășită

SUA intenționează să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pe dezvoltarea și construirea unui nou model de rachetă nucleară care în realitate este depășit, arată un raport al Federației Oamenilor de Știință Americani, ONG american specializat în analize și studii strategice.

Documentul punctează faptul că respectiva rachetă intercontinentală balistică cu lansare de la sol (ICBM), deși prezintă mai multe neajunsuri, urmează a fi dezvoltată la presiunea politicienilor și companiilor industriale din statele care ar avea cel mai mult de câștigat din punct de vedere economic de pe urma acestei finanțări.

Devine din ce în ce mai clar că nimeni nu s-a gândit în mod serios la rolul pe care aceste arme din perioada Războiului Rece l-ar mai avea în actualul mediu de securitate”, se arată în document.

Noua rachetă nucleară face parte din Inițiativa de Descurajare Strategică a SUA care se bazează pe așa-numita „triadă nucleară”, formată din rachete nucleare lansate de la sol, de pe avioanele strategice de bombardament și de pe submarinele nucleare.

Bugetul de 100 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea unui nou model de rachetă cu bază la sol a fost în așa fel aranjat astfel încât să fie mai ieftin decât costul mentenanței și prelungirii resursei rachetelor deja existente, Minuteman III, care urmează să fie astfel înlocuite cu noua variant, potrivit solidnews.ro.

Conform unei estimări independente, costul înlocuirii rachetelor Minuteman cu un nou model ar fi, în realitate, de două, trei ori mai mare. Astfel, doar costurile de achiziție ar fi de 100 de miliarde de dolari, în timp ce investiția totală, care include proiectarea, construirea, operarea și mentenanța rachetelor s-ar ridica la valoarea de 264 de miliarde de dolari.

O încercare a Congresului SUA de aprobare a unui studiu independent care să evalueze costurile reale ale unui astfel de program a fost blocată în 2019, în urma lobby-ului exercitat de industria de armament.

Mai precis, după cum arată o cercetare a Centrului pentru Politici Internaționale, părțile interesate au alocat operațiunilor de lobby pentru acest proiect, în 2019 și 2020, 119 milioane de dolari și au angajat peste 400 de oameni ca să ducă munca de convingere necesară.

La capitolul motivație oficială pentru realizarea noii arme se invocă, cu frecvență sporită, ascensiunea militară a Chinei.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.