Lucrările de extindere a metroului ar putea fi trecute pe finanţare cu fonduri UE

Extinderea metroului Bucureşti, dar şi segmente de autostrăzi cu finanţare BEI, ar putea fi trecute pe finanţare cu fonduri UE, prin cuprinderea ca eligibile în programul operaţional Transport, a declarat, joi, la dezbaterea SAR de la Reprezentanţa Comisiei Europene, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

„Discutăm cu Comisia Europeană finanţarea cu fonduri UE a extinderii metroului Bucureşti. Noi am solicitat Comisiei Europene să modificăm POS Transport pentru a include şi transportul urban ca fiind zonă eligibilă. Făcând asta, putem ca toate cheltuielile pentru metrou să le decontăm din bani europeni”, a precizat Teodorovici.

El a menţionat că în principiu Comisia Europeană s-a arătat favorabilă, însă trebuie modificată structura POS Transporturi, iar decizia finală de la Bruxelles ar putea să vină şi în a doua parte a anului.

„Am avut azi o şedinţă puţin mai devreme cu cei de la Transporturi şi i-am rugat ca într-o săptămână – maxim două să am de la ei un document clar, în baza căruia să cer Comisiei Europene această idee”, a spus Teodorovici.

Potruvit ministrului, deşi procedura de modificare a POS Transporturi va dura mai mult timp, odată ce va fi convenit cu Comisia Europeană că se acceptă finanţarea, se va putea face finanţarea internă ca pentru un proiect eligibil pe finanţare europeană.

De asemenea, Teodorovici a mai spus că în perioada aprilie-iunie se aşteaptă de la Comisia Europeană şi o decizie privind solicitarea Guvernului român privind includerea în POS Transport şi a altor proiecte pentru segmente de transporturi cu finanţare BEI şi de la bugetul de stat în valoare de 1,9 miliarde de euro.

El a menţionat că este vorba despre sectoarele Bucureşti-Ploieşti, Cernavodă-Constanţa şi alte „segmente de autostrăzi aflate în derulare”.

„Prin acceptarea de către Bruxelles a finanţării acestora cu 85% s-ar ajunge la rambursări de circa 1,5 miliarde de euro, bani care nu au fost luaţi în calcul la începutul anului”, a spus Teodorovici.

  El a mai afirmat că, deşi banii europeni pentru metrou şi celelalte proiecte cu finanţare BEI ar putea veni abia în a doua jumătate a anului, ar fi „ceva fantastic” prin impactul în economie şi la bugetul de stat.

Construcţia liniei de metrou Universitate-Drumul Taberei va continua cu finanţare asigurată din creditul BEI şi din fonduri guvernamentale, lucrările nefiind oprite în acest moment, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, după întâlnirea cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer.

Asta desi lucrarile de conservare erau in toi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.