Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Lumea în armonie, prin artă

Publicat: marți, 23 aprilie 2019

O noua expoziție de pictură aduce laolaltă 7 artiști plastici, dintre care 4 din România – Elena Cioclu, Petra Tănase Șerbănescu, Emanuela Ilea Alexandrescu,  Mihail Pârvu și 3  invitați de peste hotare – Lena Vieru Conta, Eduardo Diez și Mauri Virtanen, creând ideea de armonie nu doar prin artă, ci și prin înrudire în spirit estetic, prin sensiblitate umană și artistică.

Poate că nu întâmplător cifra 7 este pusa în relație cu armonia, aducând, cu atât mai mult, în artă, misticul și o amprentare afectivă și estetică deosebită. 7 viziuni diferite asupra lumii, fiecare cu propria personalitate și sensibilitate, redau plastic ideea armoniei, prin arta – un acord tăcut și tacit intre instinct și rațiune, între libertatea și spontaneitatea actului de creație și exigențele unui “meștesug” ce și-a câștigat un statul nobil.

Unitatea acestei expoziții diverse este data de acesta armonie pe care o regăsim nu doar în titlul acestui eveniment, ci în sensibilitatea lor umana și artistică; o punere laolaltă, în numele artei, a unor idei și perspective diferite, definite prin particularizarea generalului.

Avem de la lucrări figurative, în care imaginea ni se releva sau ni se dezvăluie cu ușurință, din punct de vedere al perceperii, și până la stilizarea sau abstractizarea reprezentării, către o multitudine de interpretări ce ne solicită rațiunea, dar și emoția, pentru a conferi un sens  cât mai cuprinzător a ceea ce artistul ne oferă privirii și simțirii.

Lumea celor 7 este locul de intersecție a subiectivității fiecăruia și totodată punctul comun de a crea o viziune unitară asupra frumuseții exprimate de artă și prin artă; o varietate nu doar de abordări tehnice sau tematice, ci, mai mult decât atât, o diversitate de a privi și de a descoperi, în lumea înconjurătoare, frumosul – ca oglinda a propriei percepții și, mai presus, ca o stare de înălțare a spiritului.

Privirea către lume este, în primul rând, către și despre noi înșine, iar pictorii au capacitatea și abilitatea artistică de a “traduce” senzațiile în imagini încărcate simbolic, de a descoperi potențialul neobișnuit al unui lucru obișnuit; de a insufla viață și stare celor fără de ele. Căci, ce e artistul, dacă nu “un aristocrat al simțirii”?

Prezentare de Mimi Necula pentru expoziția „Lumea în armonie, prin artă, ce poate fi vizitata până pe 2 mai, la Centrul Cultural al MAI.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=110028

Publicat de la data apr. 23 2019. Categorii ALEGEREA NOASTRA, BUCUREȘTI, CULTURĂ, Recomandări ULTIMA ORĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

10 iulie 2020, 16:37
 

E
Soare
30°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 30°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 32%
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 5:41
Apus: 21:00
Prognoza 11 iulie 2020
Zi
 

E
Parţial însorit
32°C
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

E
Senin
17°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 309.704 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team