Lumea noastră: Kilwa, Tanzania. Sunetul pădurii

Kilwa este un regiune din Tanzania, cu aproximativ 75% din teritoriu acoperit de pădure. Este ”acasă” pentru o vastă varietate de faună sălbatică. Recoltarea lemnului este esențială pentru mijloacele de existență ale comunităților locale, iar o mare parte a lemnului ajunge în cele din urmă în industria producătoare de instrumente muzicale extrem de populare în lume.

„Speciile de arbori recoltate aici – lemn de esență tare africană, lemn de trandafir, lemn de trandafir, etc. – sunt în căutare în întreaga lume, în special în Marea Britanie și Japonia, unde multe dintre aceste instrumente muzicale prind viață”, spune Isaac Malugu, Coordonator al Programului forestier WWF-Tanzania .

WWF și partenerul local, Inițiativa pentru Conservarea și Dezvoltarea Mpingo (MCDI), au colaborat cu comunitățile din Kilwa începând cu anul 2004 pentru a transfera gestionarea pădurilor în mâinile comunităților locale. 13 sate din Kilwa sunt membre ale unui sistem de gestionare durabilă a pădurilor în grup.

Satul Nanjirinji s-ar putea să pară izolat, dar este cel mai de succes sat din schema de certificare a grupului FSC. Începând cu anul 2012, veniturile sale au crescut de mai mult de patru ori, veniturile suplimentare urmând să se îmbunătățească educația, infrastructura, asistența medicală și expansiunea pieței locale.

Pentru Asia Ally Ngakola, un membru al consiliului satului și mama a patru copii, beneficiile sunt personale. Copiii ei pot merge acum la școală și pot face vizite mai frecvente la spital. Mai important, ea simte o legătură specială cu pădurile, chestiuni pe care nu le-a făcut înainte.

„Anterior, nu știam nimic despre conservare și nu am văzut valoarea pădurii”, spune ea. „Dar acum înțeleg importanța ei și sunt capabil să conving pe ceilalți să conserve pădurea”.

Reticența localnicilor

„La debutul proiectului, când WWF și MCDI au venit, am refuzat să participăm. Am crezut că e un truc și că ei au venit cu o agendă ascunsă de a pune mâna pe țară”, spune Abdalah Said Mpwanda, rezident al satului Nanjirinji. „Dar când au crescut gradul de conștientizare, am decis să cooperăm și acum percepția noastră s-a schimbat pentru că am început să beneficiem noi de rezerva de pădure și acum înțelegem, mulțumită lor, foarte bine conceptul de management durabil al pădurilor”.

O provocare majoră este aceea că există deseori rezistență la schimbare. Agricultorii din raioanele învecinate adesea încalcă terenul comunitar pentru a recolta ilegal lemnul, ori pentru a schimba defrișa zona, ceea ce creează conflicte. Braconajul este, de asemenea, o problemă, deși eforturile naționale de combatere a acesteia și de sensibilizare a comunităților și-au redus impactul în ultimii ani.

Exploatarea cărbunelui a fost, de asemenea, istoric vorbind, o sursă esențială de venit pentru oamenii din Kilwa, iar schimbarea mentalității poate fi o provocare.

„Acum luptăm împotriva exploatării cărbunelui pentru că efectiv distruge pădurea noastră”, spune Zabron Bugingo, director executiv al districtului Kilwa. „WWF și MCDI fac minuni în creșterea gradului de conștientizare, iar conservarea este o preocupare de primă importanță în prioritățile districtului. Nu putem planifica pentru district, dacă nu putem planifica pentru mediu. „

Avantajele managementului forestier comunitar

Rezultatele nu sunt doar economice. „Vedem viața salbatică, cum ar fi elefanții, bivoli și leii, care se întorc în zone care au o gestionare mai bună a padurilor”, spune Malugu.

Exemplul lui Kilwa arată că atunci când comunitățile înțeleg valoarea pădurilor și beneficiile pe care le pot obține, este un aspect binevenit atât pentru conservare cât și pentru oameni. „Atunci când comunitățile beneficiază de stimulente, ele, practic, îmbrățișează gestionarea responsabilă a pădurilor”, spune Makala. „Este o victorie pentru toată lumea”.

 

WWF

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.