Lumea Noastră: Noua Zeelandă

Noua Zeelandă este o țară insulară compusă din două insule mari și mai multe insule mici, situate în sud-vestul Oceanului Pacific. Printre națiunile Pacificului de Sud, Noua Zeelandă are cea mai importantă și cea mai industrializată economie.

Noua Zeelandă este plasată în nord-estul Australiei, iar cei mai apropiați vecini sunt Noua Caledonie, Fiji și Tonga. Majoritatea populației este formată din descendenții europeni (Pakeha — în limbajul localnicilor), indigenii maori fiind cea mai mare minoritate. Indigenii non-maori polinezieni (samoanii) și populația asiatică constituie, de asemenea, minorități importante, în special în orașele țării.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este Regina Noii Zeelande și este reprezentată de guvernatorul general al acestei țări insulare. Puterea executivă este deținută de primul-ministru Murray McCully, iar parlamentul unicameral este ales democratic.

Noua Zeelandă include Insulele Cook și Niue, care sunt total auto-guvernate, Tokelau, care se transformă în forma auto-guvernată, precum și colonia Ross, pe care Noua Zeelandă o revendică în Antarctica.

James Cook a ajuns în 1769 în Noua Zeelandă și a navigat în jurul insulelor pentru a le cartografia corespunzător. Britanicii au semnat tratatul cu populația maori, la Waitangi, cunoscut ulterior drept Tratatul de la Waitangi, la 6 februarie 1840, recunoscând drepturile populației băștinașe. Tratatul stă la baza statului, fiind în vigoare și astăzi.

Anual, la 6 februarie este aniversată ziua națională a Noii Zeelande, fiind organizate o serie de manifestări și întreceri sportive pentru a marca evenimentul.

Noua Zeelandă a fost primul stat care a acordat femeilor dreptul de a vota în anul 1893.

Cu o suprafață de 268.680 kmp, Noua Zeelandă are o populație de 4.7 de milioane de locuitori. Auckland este cea mai mare zonă urbană a țării, peste 1.5 milioane de locuitori. Capitala Wellington a fost mutată în 1865 de la Auckland. Wellington este cea mai sudică capitală din lume și are o populație de 412.500 de locuitori, fiind pe locul 13, la nivel mondial, în privința calității vieții. Auckland, în schimb, se mai numește și „orașul velelor” datorită numeroaselor ambarcațiuni mici sau iahturi care se află acostate în port în fiecare zi. Orașul se află poziționat pe un istm, într-o zonă de relief vulcanic caracterizat de vulcani stinși, lacuri, lagune, insule și depresiuni.

Wellington, nume ce trădează originile coloniale ale metropolei, este apreciat drept una dintre cele mai frumoase capitale din lume şi totodată un oraş cu înalte standarde de viaţă. Arthur Wellesley, primul Duce de Wellington, a fost unul dintre eroii luptei de la Waterloo. În 1840, titlul lui Wellesley este acordat oraşului neo-zeelandez, ca semn de recunoştinţă pentru faptele sale de război. În 1865, Wellington a primit statutul de capitală, în locul oraşului Auckland.

Auckland, cunoscut şi sub numele de oraşul marinarilor, este situat pe Insula de Nord şi reprezintă cel mai mare oraş al ţării atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie. Partea centrală a oraşului se află pe un istm îngust între portul Manukau la Marea Tasmaniei şi portul Waitemata la Oceanul Pacific.

Aşezat în capătul sudic al Peninsulei Pegasus în preajma estuarului format de râurile Avon şi Heathcote, Christchurch este cel mai mare oraş din Insula de Sud şi este considerat oraşul cu cea mai bună calitate a apei potabile. Christchurch este, de asemenea, renumit pentru catedrala sa anglicană situată în centrul oraşului.

Noua Zeelandă (Aotearoa, în limba Maori) este într-adevăr un tărâm de basm, aproximativ 80% din flora și fauna specifice insulei, se găsesc numai în Noua Zeelandă.

Celebra serie de filme „Lord of The Rings” a fost turnată în Noua Zeelandă.

Parcul Naţional Te Wahipounamu se află în sud-vestul insulei sudice a Noii-Zeelande şi este în Patrimoniul Natural al UNESCO. Coastele abrupte şi marea agitată nu trebuie ocolite de niciun vizitator al Noii-Zeelande. Scafandrii au aici posibilitatea să observe pinguini, precum şi porţiuni fascinante acoperite cu vegetaţie subacvatică din abundenţă.

Parcul Naţional Mount Cook situat pe Insula de Sud a Noii Zeelande în vecinătatea oraşului Twizel a fost declarat parc naţional în 1953, iar zona protejată se întinde pe circa 700 kmp. 40% din suprafaţa parcului este acoperită de gheţari, cel mai renumit fiind Gheţarul Aoraki aflat pe pantele Muntelui Cook.

Haka reprezintă dansul tradițional al sportului rege în zona de sud a globului, respectiv rugby-ul.

Un grup de bărbați de staturi impresionante și priviri fioroase execută o serie de mișcări care seamănă cu o demonstrație de karate, fiind în esență un dans tribal. Dansul amintește de războinicii maori de odinioară din arhipelagul Noii Zeelande și a fost făcut celebru în lumea întreagă de către echipa națională de rugby.

Există mai multe variante de haka, antropologii considerând că cele mai importante sunt așa numitele wakatu, waewae, tutu ngarahu și peruperu.

Ultima dintre ele este prin excelență un haka de război, fiind dansată numai înainte de o bătălie. Scopul său principal este de a-l invoca pe zeul războiului și a descuraja și înfricoșa dușmanii. Istoria dansului haka a fost decisiv influențată de apariția rugby-ului pe tărâmurile maorilor.

Prima mărturie despre războinicul dans apare în presa vremii de atunci, odată cu turneul reprezentativei Noii Zeelande în Marea Britanie, efectuat între 1888-1889. Ziarul „Illustrated London News” a prezentat pe prima pagină primul haka din istorie efectuat de reprezentativa Noii Zeelande.

În ceea ce priveşte gastronomia, Noua Zeelandă are o cultură gastronomică dinamică,îmbrăţişând o multitudine de bucătării tradiţionale şi având la bază utilizarea unei varietăţi de produse proaspete. Restaurantele, cramele, producătorii de brânzeturi şi o sumedenie de magazine alimentare mici înfloresc într-o ţară în care tradiţia gastronomică îşi trage rădăcinile din bucătăria englezească.

Bucătăria modernă neozeelandeză împrumută din gastronomia unor regiuni extinse, din Asia până în California, dar meniurile restaurantelor cunosc şi influenţe mediteraneene sau din Orientul Mijlociu.

O trăsătură specifică bucătăriei neozeelandeze este prezenţa în meniu a delicateselor precum scoicile, moluştele, midiile, stridiile, păstrăvul, somonul etc. Un mic dejun tipic constă în ouă, cârnaţi şi şuncă. La prânz se mănâncă de obicei o plăcintă cu carne, un hamburger sau un sandwich. Cina este o masă mai consistentă, cu feluri din carne, adesea de miel. Cel mai popular antreu pentru cină este sosul de mentă cu cartofi şi dovleac copt.

Condiţii de intrare şi regim de şedere în Noua Zeelandă

Cetăţenii români pot călători în Noua Zeelandă fără viză de intrare.
Perioada de şedere admisă pentru călătoriile fără vize este de 90 zile intr-un interval de 6 luni de la data primei intrări, dacă deplasarea are loc în interes turistic, pentru vizite sau alte scopuri legale de scurtă durată.

În cazul intrării fără viză, formalitățile de control la frontiera acestui stat sunt extrem de stricte: în mod frecvent, se procedează la efectuarea unui interviu în limba engleză, pe parcursul căruia se solicită toate documentele justificative pentru scopul călătoriei (dovada cazării, invitaţie din partea sponsorului, bilet de avion retur, dovada unor resurse financiare suficiente pentru întreaga durată a sejurului). Dacă apar suspiciuni în sensul că scopul declarat al călătoriei nu corespunde cu cel real, poliția de frontieră locală dispune refuzul intrării și returnarea cu prima cursă de avion disponibilă.

Cetăţenii români care doresc să rămână în Noua Zeelandă pentru un interval de timp mai mare, trebuie să aplice, în prealabil, pentru obţinerea unei vize. Astfel, pentru contractarea și exercitarea unor activități lucrative remunerate, ca și pentru înscrierea la studii este necesară obținerea în prealabil a unei vize de la o ambasadă sau de la un consulat al Noii Zeelande în străinătate. Pentru mai multe detalii, vă puteţi adresa Ambasadei Noii Zeelande la Bruxelles.

Cancelaria

Adresa: B-1040 Bruxelles (Etterbeek), Avenue des Nerviens 9/31 – 7th Floor

Telefon: 00322 512 10 40

Fax: 00322 513 48 56

E-mail: nzemb.brussels@skynet.be

Web site: www.nzembassy.com/belgium

Program de lucru: 9.00-13.00; 14.00-17.30

Se solicită la intrarea în Noua Zeelandă:

  • bilete de călătorie dus-întors sau dovada existenţei aranjamentelor de călătorie de plecare din Noua Zeelandă;
  • dovada scopului călătoriei, respectiv pentru scop turistic – programul general al vizitei, principalele obiective, pentru scop de afaceri – date despre contactele de afaceri, firme;
  • dovada mijloacelor financiare necesare întreţinerii pe durata şederii în Noua Zeelandă (dacă persoana are deja plătită cazarea şi face dovada acestui fapt, suma minimă de bani este de 400 $ neo-zeelandezi/persoană/lună, iar dacă persoana nu are asigurată cazarea, suma minimă este de 1000 $ neo-zeelandezi/persoană/lună).

Atenţie! Deşi pentru cetăţenii români nu este necesară viză de intrare în Noua Zeelandă, autorităţile de frontieră efectuează, ca şi în cazul cetăţenilor altor state care nu au nevoie de viză de intrare, interviuri prin care să stabilească dacă scopul declarat al călătoriei este cel real. În cazul în care autorităţile menţionate consideră că rezultatul interviului nu este satisfăcător, pot refuza intrarea în Noua Zeelandă şi hotărî returnarea persoanei cu primul zbor disponibil.

Pentru verificarea condiţiilor de obţinere a vizelor de intrare în Noua Zeelandă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile neo-zeelandeze:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Asistenţă consulară

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Noua Zeelandă.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Reprezentarea diplomatică a României în Noua Zeelandă este asigurată de Ambasada României în Australia.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Noua Zeelandă sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Australia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Există un consulat onorific al României la Wellington care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Consulatul Onorific al României la Wellington

Adresa: 53 Homewood Avenue, Karori, Wellington

Telefon: 0064.44.766883

Fax: 0064.44.766512

e-mail: giffpip@xtra.co.nz

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Noua Zeelandă este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Noua Zeelandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile neo-zeelandeze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Noua Zeelandă este considerată o ţară sigură.

Va recomandăm să păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală, precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. (Vezi rubrica de mai jos – Asistenţă consulară)

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români nu beneficiază de asistenţă medicală gratuită în Noua Zeelandă. Costurile pentru asistenţa medicală sunt foarte mari.
Recomandăm cetăţenilor români să solicite de la agenţia cu care au încheiat contractul de asigurare în România coordonatele unităţilor medicale (publice sau private) din Noua Zeelandă care le vor accepta asigurarea.

Cetăţenii români pot încheia asigurări medicale şi pe durata şederii în Noua Zeelandă.

În cazul în care cetăţenii români doresc să practice sporturi periculoase (bungee jumping, scufundări, alpinism, etc.) le recomandăm să se asigure că asigurarea lor medicală acoperă acest gen de activităţi.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Circulaţia auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului. Regulile de circulaţie sunt determinate de sistemul de circulaţie pe partea stângă. În intersecţiile cu sens giratoriu, autovehiculul aflat deja în intersecţie are prioritate.

  • Starea drumurilor

Starea drumurilor este în general foarte bună.

Limitele de viteză admise

  • 50 km/oră în localităţi;
  • 100 km/oră în afara localităţilor

Centura de siguranţă

Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii de pe locurile din spate ale maşinii.
Pentru copii există sisteme speciale de centuri de siguranţă, în funcţie de vârsta acestora.

  • Permisul de conducere

Cetăţenii români pot circula în Noua Zeelandă cu permisul de conducere românesc valabil pentru o perioadă de 12 luni de la sosirea în acest stat.

Persoanele care doresc să conducă autovehiculul şi după expirarea acestui interval de timp vor trebui să obţină permisul de conducere neo-zeelandez.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

Numărul de telefon pentru urgenţe medicale, accidente grave, incendii etc. este 111. Acest număr este gratuit şi este valabil pentru tot teritoriul Noii Zeelande.
În cazul producerii unui accident, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. (Vezi rubrica de mai jos – Asistenţă consulară)

Utilizarea cărţilor de credit

Sistemul de plată cu carte de credit (Visa, Mastercard, American Express) este larg utilizat în Noua Zeelandă.

Alte sisteme de plată utilizate: transferul bancar, plata prin cec sau ordin de plată.

Regimul medicamentelor

Medicamentele sau alte produse farmaceutice trebuie declarate la intrarea în Noua Zeelandă. Se recomandă ca acestea să fie însoţite de prescripţie medicală în care să se specifice starea medicală a persoanei şi medicaţia recomandată.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie nu pot fi introduse în Noua Zeelandă fără îndeplinirea unor condiţii specifice, stabilite de serviciul neo-zeelandez de carantină (tel. 0064.9256.8547).

Informaţii suplimentare sunt disponibile la adresa: http://www.maf.govt.nz/ (Ministry of Agriculture and Forestry).

Reglementări vamale

Noua Zeelandă aplică reglementări vamale stricte.

Autorităţile locale interzic sau supun unor condiţii speciale introducerea în Noua Zeelandă a unor produse animale şi vegetale (produse din lemn, ouă, produse din carne, produse lactate, fructe, plante uscate, seminţe, bulbi, scoici, pene).

Introducerea oricăror pesticide, materiale genetice sau germeni poate constitui o ameninţare serioasă, de aceea există proceduri şi verificări stricte în acest sens.

În situaţia în care există dubii cu privire la posibilitatea introducerii unui produs în Noua Zeelandă, acesta va trebui declarat la vamă sau aruncat în coşurile special amenajate în acest sens, existente în aeroporturi.

Informaţii suplimentare sunt disponibile la adresa: http://www.maf.govt.nz/ (Ministry of Agriculture and Forestry).

Atenţie! Toate persoanele au obligaţia să declare funcţionarilor vamali de la punctul de frontieră, la sosire, produsele alimentare (vegetale sau animale) şi alte produse interzise pe care le au posesie.

Această prevedere legală este o obligaţie strictă şi încălcarea ei este considerată infracţiune, chiar şi în cazul în care este comisă neintenţionat sau ca urmare a uitării efectuării declaraţiei, pentru care nu există cale de apărare.

Vor fi aplicate amenzi substanţiale celor care încalcă această regulă, acestea urmând a fi achitate pe loc.

Ofiţerii Ministerului Agriculturii şi Serviciilor Carantinei Forestiere a Noii Zeelande sunt autorizaţi să facă orice fel de verificări asupra bagajului de cargo. Ofiţerii de securitate ai aeroportului sunt autorizaţi sa verifice bagajul de mână.

Toate produsele care intră sub incidenţa „Convenţiei Privind Comerţul Internaţional cu Specii Sălbatice, de Faună şi Floră pe Cale de Dispariţie” trebuie declarate.

Sursa: AGERPRES; MAE

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.