CALEIDOSCOP LIFE & STYLE LIFESTYLE 

LUMEA NOASTRĂ: SENEGAL

Senegal (oficial – Republica Senegal) este o țară aflată la sudul fluviului Senegal din Africa de vest.

Se învecinează cu Oceanul Atlantic la vest, cu Mauritania la nord, cu Mali la est, cu Guineea și Guineea-Bissau la sud. Gambia este cuprinsă aproape în totalitate în teritoriul Senegalului, înconjurată în partea de nord, est și sud. Senegal sărbătorește Ziua națională pe 4 aprilie (Ziua Independenței). Suprafața țării este de 196.722 kmp. Senegal este membru al ONU (1960) și membru fondator al OUA (1963), azi UA (Uniunea Africană).

Dakar

Capitala și principalele orașe: Dakar (peste două milioane de locuitori), Saint-Louis, Kaolack, Zinguichor, Diourbel, Louga, Tambacounda, Kolda. Populația Senegalului este de aproape 15 milioane de locuitori. Religia: musulmani (94%), creștini (5%), animiști și altele (1 %). Limba oficială este franceza. Limbi naționale: wolof (limba locală folosită de majoritatea populației și care este promovată ca a doua limbă oficială, în condițiile în care cea mai mare parte a locuitorilor Senegalului nu vorbesc franceza), serer, djola, poular, toucouleur, madinke. Moneda națională este francul CFA. Populația Wolof reprezintă 40% din populația Senegalului. Aceștia au constituit clasa superioară conducătoare a imperiilor antice și dețin și astăzi funcții importante în afaceri și politică. Serer, care reprezintă 15% din populație și locuiesc în regiunea Sine-Saloum, sunt crescători de animale, cultivă alune și practică superficial islamul. Fulanii (sau fulbe) cu pielea deschisă la culoare, reprezentând 15% din populație, sunt al treilea grup etnic ca mărime. Tukulor, 10% din populație, sunt înrudiți cu fulanii și au instituit comunități agricole sedentare în nordul Senegalului.

Cea mai mare parte a Senegalului este plană, iar singurele zone înalte mai importante se găsesc la poalele munților Fouta-Djallon, care ating 400 m în sud-est. Coasta Atlanticului, cu plajele ei tipice de nisip, are 500 km lungime.

Deltele râurilor Sine, Saloum și Casamance se sfârșesc prin mlaștini vaste cu mangrove. Caracteristice pentru regiunile coastei de nord sunt promontoriile, golfulețele și dunele acoperite de sare.

Forma de guvernământ: republică prezidențială. Puterea executivă este exercitată de președintele țării, asistat de un guvern condus de un prim-ministru. Legislativul este unicameral (Adunarea Națională). A fost bicameral până în 2012, când puterea nou instalată după alegerile prezidențiale și legislative a suspendat Senatul, din rațiuni economice și de eficientizare a activității legislative.

Trei pătrimi dintre senegalezi lucrează în sectorul agricol, deși acesta reprezintă mai puțin de o cincime din produsul intern brut. Senegalul suferă de pe urma unei economii agricole, care s-a bazat puternic pe monocultura alunelor pentru export. Se mai cultivă și bumbac pentru export. Deși Senegalul producea destul orez și mei pentru a acoperi consumul populației, acum depinde de importuri costisitoare de orez din Asia. Seceta, supra-pășunatul și eroziunea solului au împiedicat extinderea terenurilor agricole. În multe zone, solul a devenit sterp. Deoarece apele de coastă ale Senegalului sunt printre cele mai bogate în pește din Africa de Vest, exporturile de pește au o mare importanță economică. Alte surse de venit sunt fosfații și turismul.  Transporturile, industria producătoare, exportul (produse din pește și fosfați) au înregistrat progrese, susținând creșterea economică a țării. Industria manufacturieră în Senegal folosește 10% din forța de muncă activă, contribuie cu circa 25% la PIB și asigură prelucrarea unei părți din produsele agricole senegaleze, cum ar fi: arahidele (ulei și șroturi de arahide), bumbac, cereale, tutun, piele, lemn exotic etc.

Turismul a devenit unul dintre factorii importanți de dezvoltare a Senegalului, a doua resursă a țării, după industria pescuitului. În ultimii ani, condițiile climatice și — comparativ cu alte state din subregiune, care cunosc conflicte și traume sociale — stabilitatea internă au adus anual circa 500.000 turiști în țară. Autoritățile își doresc ca turismul să atragă cât mai curând peste 1 milion de vizitatori pe an. Senegal este principala destinație din Africa de vest. Plajele lungi cu nisip de culoare albă, scena muzicală bogată, patrimoniul colonial, viața sălbatică și locuitorii primitori fac din Senegal un loc perfect pentru cei care vor să exploreze cultura africană. Muzica senegaleză, în special „Mbalax”, a devenit cunoscută pe plan internațional prin artiști precum Youssou N’dour și Baba Maal. Această muzică poate fi auzită pe străzile orașelor, răsunând din boxe vechi.

Se spune că numele țării vine de la cuvântul din limba Wolof ce se referă la canoele folosite de pescari. Astăzi, pictate în culori vii, aceste canoe sunt inima sportului național — întrecerile de canoe — ce se practică în diverse zone de pe coasta țării. Aceleași canoe sunt folosite și de pescarii care duc mai departe tradițiile străvechi și asigură traiul de zi cu zi. Peștele este principala sursă de proteine a senegalezilor, care sunt cei mai mari consumatori de pește din lume, întrecuți poate doar de japonezi. Senegal nu oferă doar stațiuni pe litoral, o istorie fascinantă și o infrastructură modernă, ci și multe parcuri naționale cu flora și fauna bogate, condiții excelente pentru sporturi nautice.

Institut Fondamental d’Afrique Noire

Una dintre principalele atracții turistice este un muzeu din Dakar, „Institut Fondamental d’Afrique Noire” (IFAN), ce prezintă colecții de măști, statui și instrumente muzicale din Africa de vest.

În Parcul Național „Niokolo Koba”, ce cuprinde savana sudaneză și pădurea din Guineea, trăiesc peste 84 de specii, inclusiv lei, elefanți, pantere, crocodili și o mare varietate de antilope.

Parcul Național „Aux Oiseaux Du Djoudj” este un rai pentru iubitorii de păsări, inclus de UNESCO în patrimoniu mondial.

Gastronomia locală cuprinde, ca alimentele de bază, orezul, porumbul, meiul, alunele și fasolea. Felul național al Senegalului este „tiebou dienn”, care poate fi preparat simplu sau cât mai elaborat. În principiu, este o tocană de pește amestecată cu dovlecei, cartofi, tamarind și diferite tipuri de ardei. Se mănâncă împreună cu orez fiert în supă de pește.

Senegal a fost cunoscut mult timp și pentru celebrul Raliu de la Dakar. Acesta este o competiție automobilistică și de motociclism „off-road” de tip „rally ride”. Majoritatea curselor s-au desfășurat pe traseul Paris, Franța — Dakar, Senegal, dar din 2008 raliul s-a mutat în America de Sud.

Pe teritoriul Senegalului de astăzi iau naștere micile state feudale Tekeour (Nord), Wolof (Vest) și Cout Toro (Est). În secolele XI-XII se răspândește islamul. Primele așezăminte coloniale sunt întemeiate în secolul al XV-lea de portughezi, urmați în sec. al XVII-lea de olandezi și francezi. Recucerit în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, Senegalul este inclus în Africa Occidentală (1904-1958). Țara devine un centru al luptei de eliberare națională din Vestul Africii. Léopold Sédar Senghor întemeiază, în 1948, partidul Blocul Democratic Senegalez, cu un însemnat aport în lupta pentru independență. Republică autonomă în cadrul Comunității Franceze (1958), Senegalul intră în 1959 în componența Federației Mali (independentă la 20 iunie 1960) din care se retrage la 20 august 1960, proclamându-se republică suverană. Léopold Sédar Senghor devine primul președinte (reales în 1963, 1968, 1973 și 1978). Împreună cu Gambia, Senegalul creează Organizația pentru punerea în valoare a fluviului Gambia, în vederea utilizării potențialului hidrologic al zonei.

Condiţii de intrare şi regim de şedere în Senegal

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Senegalului. Pentru un sejur mai lung de 90 de zile, este necesară obținerea vizei de lungă ședere de la Ministerul de Interne din Senegal (Serviciul de vize) sau obținerea unei cărți de rezidență temporară, în cazuri bine justificate (investiții sau permis de muncă).

Conform acordului încheiat între România și Senegal, cetățenii celor două țări deținători de pașapoarte diplomatice și de serviciu nu au nevoie de vize.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Senegal, vă recomandăm să consultaţi şi informaţiile prezentate de autorităţile senegaleze: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Senegal – http://www.diplomatie.gouv.sn/.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat sau în sub-regiune să se adreseze misiunii diplomatice a României de la Dakar, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Senegalul nu a fost ținta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetățenilor străini. Este o țară cu un risc relativ scăzut de producere a unor incidente, altele decât amenințările teroriste globale, care pot viza în mod nediscriminat ținte civile. Cetăţenilor români care călătoresc în Senegal li se recomandă să urmărească anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului Român al Afacerilor Externe.

Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători liber în toate regiunile Senegalului, dar cu multă prudenţă în provincia Casamance (sudul ţării, regiune aflata între Gambia şi Guineea Bissau) unde, din cauza unor mişcări rebele, nu există siguranţă deplină. Au fost cazuri de luare de ostateci din rândul militarilor sau chiar al civililor participanţi la acţiunile de deminare din regiune. Câteva recomandări:

 • Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse la vedere.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
 • Vă recomandăm folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
 • Vă recomandăm să ţineţi seama de obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifestaţi respect faţă de acestea.
 • Senegalul este o ţară liberă în ce priveşte ţinuta publică decât alte ţări musulmane. Persoanelor de sex feminin li se recomandă să poarte o ţinută decentă, care să nu poată fi interpretată ca o desconsiderare a principiilor islamice. Ţinuta sportivă se poartă, de regulă, în interiorul incintelor cu această destinaţie.

În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al Poliţiei.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al Poliţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, jafuri, etc.), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor senegaleze, aveţi la dispoziţie următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţia (urgenţe): 17
 • Pompieri (urgenţe): 18
 • Poliţia Dakar: (00221) 33-823-6025
 • Brigada accidente: (00221) 33-823-4030
 • Jandarmeria Dakar: (00221) 33-823-8383
 • Jandarmeria (urgenţe): 800-2020

De asemenea, recomandăm sesizarea Ambasadei României la Dakar, care acordă asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

​Sistemul medical

Pentru cetățenii români care se află temporar în Senegal, se recomandă cu insistență procurarea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durata a șederii (care să includă, în măsura posibilului, clauze de evacuare de urgență pe calea aerului în caz de îmbolnăvire). Din cauza condiţiilor specifice continentului african, Senegalul prezintă riscuri pentru următoarele boli: febra galbenă, malarie, hepatită.

Atenţie, vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu! Pentru a putea intra pe teritoriul acestui stat, pe lângă paşaport, trebuie să prezentaţi, la cerere, inclusiv carnetul/certificatul de vaccinare pe care clinica specializată în boli tropicale la care aţi apelat înainte de plecare l-a emis odată cu efectuarea vaccinului.

Pentru a călători în condiţii de siguranţă în Senegal, se recomandă (fără a fi obligatorii) vaccinurile impotriva hepatitei A şi B.

La sfatul medicului, dispuneţi începerea unui „tratament” preventiv contra malariei, de regulă, cu cel puţin o săptămână înainte de a ajunge în Senegal.

Apariţia virusului Ebola în Guineea-Conakry vecină (20 martie 2014), a determinat autorităţile senegaleze să închidă temporar punctele de frontieră cu această ţară.

Niciun caz de infecţie cu virus Ebola nu a fost semnalat în Senegal.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale.

Ca în multe ţări africane, traficul auto este haotic, iar conduita şoferilor este imprevizibilă.
Este interzisă conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.

 • Starea drumurilor

Drumurile naţionale sunt frecvent traversate de pietoni, animale şi vehicule tractate de animale.

În capitala si in partea de vest a ţării sunt drumuri naţionale aflate într-o stare acceptabilă, dar în centrul şi estul ţării circulaţia este mai anevoioasa (se face pe fâşii de pământ). Permisul de conducere.

Permisele de conducere europene sunt acceptate pentru perioadele de scurt sejur. Pentru perioadele de lung sejur trebuie obţinut un permis local. Acest lucru se face fără examen, numai în baza permisului european, care nu se reţine.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă poliţia şi pompierii.

Chiar şi pentru tamponări uşoare, practica este anunţarea poliţiei, fără a deplasa autovehiculele implicate.

Reglementări vamale speciale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, nici în ceea ce privește obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.

​Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit internaţionale sunt acceptate în majoritatea hotelurilor şi restaurantelor din capitala Dakar, precum şi de unele staţiuni turistice. În cele mai numeroase cazuri, însă, plata se face cash.

Moneda locală este Francul CFA (XOF), paritatea fixă este 1 € = 655,957 FCFA (XOF)

Vă recomandăm să evitaţi schimul valutar în stradă. Schimbul valutar se poate face la bănci sau la birouri de schimb valutar. De asemenea, băncile din marile oraşe dispun de bancomate de unde se pot retrage bani cu cartea de credit.

Sursa: AGERPRES; MAE

Comments

comments

Related posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Switch to desktop version