luna.doc & KineDok – în noiembrie la One World Romania

În a doua jumătate a lunii noiembrie, Asociația One World Romania lansează cu succes cea de-a cincea ediție a festivalului luna.doc și continuă proiecțiile programului          KineDok  în 10 orașe din toată țara.

A început luna.doc#5, un proiect al One World România la Școală, într-o ediție care își propune să deschidă discuții despre drepturile femeilor din România și nu numai. În lunile noiembrie și decembrie, străbatem România în lung și-n lat ca să aducem în liceele din toată țara 4 documentare de lung-metraj și un calup de scurt-metraje, menite să educe elevii despre drepturile femeii și să-i încurajeze să se gândească la această temă.

Ediția a cincea a început luni, 12 noiembrie, cu o proiecție a filmului documentar „Decrețeii” (r. Florin Iepan, Răzvan Georgescu), găzduită de către Colegiul Național Unirea din Turnu MăgureleUrmătoarele orașe care vor găzdui proiecții în cadrul luna.doc#5 sunt București, Iași sau Constanța, dar și Ploiești, Călărași, Pitești, Câmpulung, Târgu Jiu, Reșița sau Drobeta Turnu Severin.

O proiecție specială a avut loc joi, 15 noiembrie, la Colegiul Național Aurel Vlaicu din București, cu premiera națională a filmului „Menstrual Man” (r. Amit Virmani). Proiecțiile filmelor au fost însoțite de discuții în care echipa One World România la Școală și profesorii au vorbit cu elevii prezenți în sală despre tematicile principale ale documentarelor, o ocazie prin care filmele au servit drept punct de pornire pentru a dezbate teme legate de drepturile femeilor și de istoria acestora.

Documentarele incluse în proiect prezintă exemple de oameni și comunități care au schimbat percepții legate de drepturile și libertățile femeilor de-a lungul timpului. Prin vizionarea și discutarea acestor filme, statutul femeilor apare nu ca un dat, ci ca un proces în plină desfășurare. Concepută drept o lună de filme documentare care se petrece în licee din toată țara, luna.doc este așadar o ocazie de a vorbi despre victoriile câștigate în zona drepturilor femeilor în ultimele decenii, dar și de a ne întreba ce ne dorim de la viitor. Lista tuturor filmelor incluse în luna.doc#5 poate fi consultată aici.
Înscrierile pentru luna.doc#5 continuă, ele realizându-se prin completarea următorului formular: https://goo.gl/forms/WngFNxGLYCISroPk2. Noi venim cu filmul și un invitat, liceul-gazdă asigură o sală potrivită proiecției de film, suportul tehnic și promovarea evenimentul în rândul elevilor.

La KineDok toamna continuă cu evenimente în toată țara. Pe 16 noiembrie vă așteptăm la deschiderea KineDok din Ploiești în cadrul studioului Craft & Light, care va demara proiecțiile cu „Varză, cartofi și alți demoni”. Între 22 și 24 noiembrie la Fabrica de Pensule din Cluj se va desfășura un maraton KineDok cu o selecție specială de documentare care se adresează tinerilor și care surprind în mod inedit diferite etape ale maturizării.

De asemenea, pe 27 noiembrie la Brașov va fi ultima ocazie de a vedea „Campionul din Balcani” în prezența protagonistului Előd Kincses, care va dezvălui încă o dată publicului culisele fascinante ale anilor ’90. Nu știm cum a zburat timpul și încheiem deja sezonul la Galați, Bârlad și Târgu Mureș după un an extrem de animat cu numeroși invitați speciali și dezbateri aprinse. Așa că vă invităm să nu ratați ultimele proiecții!
Găsiți mai multe detalii și programul complet al KineDok în luna noiembrie aici.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.