Lupta cu Ceaslovul. Și cele 9 premiere

O să încep cu partea a doua – urmând ca ”ceaslovul” (hehe… – ce acoperire fonetică a tâlcului său) care ar trebui să mai atenueze din subdezvoltarea care ne macină zilele, să-l răsfoim la sfârșit. Ceaslov: așa a numit premierul Grindeanu, în 3 rânduri, programul de guvernare, în conferința de presă de miercuri seara.

Premierele

Retragerea sprijinului politic de către PSD-ALDE pentru guvernul Grindeanu după bizara ședință de miercuri seară produce câteva premiere care au o indubitabilă relevanță :

1-, PNL nu ar fi fost în stare să conceapă un rechizitoriu atât de punctual, de concret și de politic exagerat până la halucinație pe măsuri și persoane cum a făcut împotriva guvernului PSD-ALDE de însăși conducerea coaliției PSD-ALDE

2-,Citesc mereu – cu o perversă plăcere, așa cum se citeau pe vremuri brobotele ”din caietul grefierului” din Scînteia – paralogicele și agramatele moțiuni de cenzură pe care de ani de zile partidele și le depun împotriva adversarilor politici :

E prima oară în ultimii 27 de ani când văd o moțiune (denumită, în acest caz, ”evaluare”) atât de focusată împotriva unor oameni și nu a unor măsuri, chiar și în incoerențele dezideratelor ei .

Psihologii ar putea găsi o explicație : luptele interne dintr-un partid sunt mai pline de determinare și de ură decât cele cu adversarii politici – iar adrenalina e mult mai abundentă în cazul ”fratelui” decât în cazul unui dușman pe care-l poți înțelege.

3 -, E prima oară când o majoritate politică se ridică împotriva celor mai lucizi și profesioniști miniștri din guvernul pe care cu atâta trudă l-a propus, l-a impus și l-a salvat de la cădere după ieșirea unui milion de oameni în stradă și de sub camerele de luat vederi ale Europei și agențiilor de știri internaționale.

Evident, ne gândim la cei doi profesioniști deasupra oricărui dubiu – cel de la Finanțe (care să scape echilibrul României de delirul populist al Ceaslovului) și de cel de la Justiție (care să mențină zidul dintre lăcomia politicului și interesul cetățeanului ajuns victimă) – pentru care a izbuncnit tot acest scandal.

(Pentru că acolo au fost ”neîmpinirile”: la aritmetică și la folosirea ei – și la legislația împotriva abuzului și la deturnarea ei). De obicei, ”jupânul”, (sau, mă rog, ”daddy”) , care i-a pus acolo cu un scop, merge cu ei până la moarte

4-, E pentru prima oară când am văzut o atât de mare determinare a liderului suprem (în cazul de față Liviu Dragnea) în a se dezice atât de violent și de total, după numai 5 luni, de echipa pentru care băga mâna în foc. Pare un fel de ”am fost un dobitoc!”, al lui Emil Bobu, spus de nepotul său politic.

Pare. Pentru că, în realitate, guvernul PSD-ALDE fusese din capul locului gândit ca un guvern de sacrificiu (nu ”de tranziție” – cum ciripește premianta evaluărilor, dna. Olguța Vasilescu) , pus să execute treburile murdare și foarte presante ale coaliției :

Oare de ce un om cu experiență precum Robert Cazanciuc a refuzat portofoliul Justiției (în care ”reforma” și ”programul de guvernare” aveau termene la fel de fixe și de ”cu celeritate” precum cele din dosarele Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov și alți speriați)?

5-, E prima oară când un premier al PSD mizează – ca Sorin Grindeanu în acest caz – pe sprijinul disidenței din partid, și nu pe o majoritate externă (cum făcuse C.P.Tăriceanu cu un guvern de 20% – și care-l acuză azi pe premier că ”se cramponează” se scaun).

Gâtuirile din PSD s-au făcut mereu în beciuri, pe tăcute, aveau caracter ”pur politic” : însă guvernele erau susținute ”până la moarte”. Până la moartea politică a liderului partidului, nu până la moartea politică a premierului propus și impus de partid.

6-, În premieră, clipul publicitar al partidului e luat atât de în serios și revendicat în cei mai populiști pixeli ai lui, ca și cum partidul chiar l-ar lua în serios. Cu atât mai mult cu cât promisiunile din el se bazează pe date și estimări sfruntate.

7-,Atenție : e pentru prima oară când în PSD (de fapt, într-un partid de stânga european) cineva (Sorin Grindeanu) scoate limba la Rusia (prin Sorin Grindeanu) și aruncă această temă tabu a stângii pe masa de dezbatere publică.

8-,E o premieră că un demnitar PSD, ”dă din casă” la mazilire.
Premierul Grindeanu ne-a dat de înțeles în mod explicit că miza pe legile Justiției a stat la baza devorării guvernului său (ca și cum nu știam, ca si cum n-am fi observat că tergiversarea pragului pentru abuzul în serviciu a fost elementul declanșator după docilitatea cu care Curtea Constituțională și-a ieșit din atribuții),

că simpatia secretă pentru Rusia i-a făcut pe liderii coaliției PSD-ALDE să treacă asta în mod explicit în ”evaluare”(poate notează ceva presa de la Moscova despre asta, nu?) ,

și că așa numita comisie de experți sângeroși și riguroși privind programul economic e formată dintr-un singur om – Darius Vâlcov – și ăla aflat între 2 termene de judecată pentru corupție.

9-, în fine – dar nu la urmă: e o premieră că atât președintele Senatului cât și cel al Camerei (adică al doilea și al treilea om on stat), concomitent si președinții partidelor care formează majoritatea parlamentară, sunt în același (exact același) timp urmăriți penal și/sau deja condamnați, iar guvenul pe care l-au numit a fost presat să schimbe legislația penală în favoarea celor 2 cetățeni (sau făptași) care însumează puterea legislativă și executivă totală

Cristian GROSU

Textul INTEGRAL pe cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.