Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Macovei: Ponta trebuie să facă justiție pentru țară, nu pentru corupți și hoți

Publicat: vineri, 31 ianuarie 2014

”Codurile trebuie modificate astăzi sau intrarea lor in vigoare trebuie amânată, altfel este prea târziu. Ponta trebuie să facă justiție pentru țară, nu pentru corupți și hoți”, a declarat europarlamentarul PDL, Monica Macovei, conform unui comunicat de presă:
Prezentăm declaraţia de presă a europarlamentarului:

”Victor Ponta, Președinte al Comisiei de discutare și adoptare a Codurilor, spunea în mai 2009: “vă asigur că nu am dat rasol, l-am lucrat serios, pe fiecare articol”. Astazi mai are câteva ore să recunoască și să corecteze cele câteva erori din Coduri și din Legea de Aplicare a Codului de procedură penală adoptată în 2013.

1. Intrarea în vigoare a Codului penal, chiar și pentru câteva ore, va avea consecința aplicării legii mai favorabile, ceea ce înseamnă că infractorii vor scăpa de tot sau mai ușor pentru unele infracțiuni, unde pedepsele sunt mai mici și deci termenele de prescripție mai scurte. Pericolul cel mai mare privește infracțiunile împotriva patrimoniului.

2. Ministerul Justiției și Guvernul au soluțiile propuse de DNA și DIICOT și sunt obligate să țină seama de acestea și să le promoveze prin Ordonanță de Urgență, pentru a nu împiedica anchetele în curs și pe cele viitoare si pentru a nu scăpa de pedepse pe cei care au comis infracțiuni, mai ales cei cercetați sau deja condamnați pentru infracțiuni împotriva patrimoniului. Dacă Guvernul nu este capabil să facă aceste modificări astăzi, atunci trebuie în mod obligatoriu să amâne prin Ordonanță de Urgență intrarea in vigoare a Codurilor penal și de procedură penală până la adoptarea modificărilor propuse de sistemul judiciar.

3. Conform comunicatului de ieri al DNA, „Dispoziţiile referitoare la efectuarea urmăririi penale in personam sunt neclare cu privire la momentul la care trebuie să îi fie adusă la cunoștință suspectului această calitate, ceea ce ar atrage imposibilitatea folosirii tehnicilor speciale de investigație. Reglementarea a fost criticată de către practicieni întrucât poate fi interpretată în sensul că persoana cercetată devine suspect și trebuie anunțată în momentul în care există indicii rezonabile că a săvârșit o infracțiune, ceea lipsește de eficiență metode de investigație precum interceptarea comunicațiilor sau folosirea investigatorilor sub acoperire.”

Reamintesc ca interceptarea comunicațiilor și alte mijloace de supraveghere secretă sunt mijloace normale de investigație in toate statele democratice.

Pentru buna funcționare a justiției penale, aceste coduri nu trebuie să intre în vigoare înainte de a fi modificate, nici măcar pentru o clipă. Este regretabil că s-a ajuns până în ultimul moment cu modificarea lor, dar astăzi situația mai poate fi încă reparată.

Intrarea în vigoare a codurilor, chiar și pentru câteva ore, îi va mulțumi pe mulți penali, care vor scăpa de pedepse, dar va face o face o mare nedreptate justiției penale. Ponta își va consolida imaginea de apărător al penalilor și hoților, în timp ce procurorii și judecătorii vor avea mari greutăți în prinderea ți pedepsirea infractorilor.

Chiar dacă presiunile să facă o justiție privata pentru USL sunt mari, Ponta este prim-ministru, iar responsabilitatea lui este pentru o justiție penală eficientă, clară și corectă. Ponta are soluțiile în cererile făcute deja de magistrați și are obligația să le aplice astăzi, în ultimul moment posibil”.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=22992

Publicat de la data ian. 31 2014. Categorii ACTUALITATE, POLITIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 septembrie 2019, 7:34
 

N
Senin
7°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 8°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 70%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:02
Apus: 19:14
Prognoza 23 septembrie 2019
Zi
 

S
Parţial însorit
25°C
Vânt: 0 km/h S
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

E
Nori intermitenti
14°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 229.710 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team