Mafia pariurilor are profituri de peste 120 de milioane de euro pe an

Un studiu recent al Europol arată că mafia pariurilor, care poate ajunge să aranjeze rezultatele meciurilor, are un profit estimat la 120 de milioane de euro pe an.

În 2013, Parlamentul European adopta o rezoluție care cerea acțiune fermă împotriva corupției în sport și făcea o legătură clară între fraudele de acest tip și spălarea banilor.

Un an mai târziu era elaborat un proiect Europol care să ajute statele membre în investigațiile lor. Iar Europol s-a apucat de studii care au relevat adevărata dimensiune a fenomenului.

Piața pariurilor pentru toate sporturile, în toată lumea, învârte aproape două trilioane de euro pe an, cu fotbalul adjudecându-și 60% din această piață și cu 65% din pariori în Asia. Din tot segmentul, partea care funcționează legal este de… un sfert, potrivit solidnews.ro.

Fenomenul va fi cu atât mai greu de ținut în frâu – și mult mai puțin pasibil de a fi combătut eficient – cu cât acest tip de criminalitate este transfrontalieră, iar cei care o practică sunt de regulă implicați în trafic internațional de stupefiante, în spălare de bani, extorcări și furturi.

Mai mult, de dragul profitului, grupurile europene cooperează cu cele asiatice – a dispărut competiția. Mai mult, unele astfel de grupuri nu se mai obosesc să mituiască jucători sau arbitri, devin proprietare de cluburi sau cumpără acțiuni.

Nu avem suficiente informații despre existența acestui model în Europa, dar sistemul există și funcționează”, arată documentul Europol.

Un alt aspect care demonstrează ingeniozitatea celor implicați – chiar în condiții de pandemie, când meciurile nu s-au mai jucat, au fost oferite așa-numite „partide-fantomă”, care nu au existat, dar care au fost „vândute” prin intermediul internetului cu toate detaliile care să-i inducă în eroare pe cei care nu se pot abține să parieze.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.