Mai presus de legea bunului simț și de Noul Cod Penal

Dorința de putere, egoismul, duplicitatea, precum și frustrările care decurg din ele, sunt impulsuri omenești, cu care sunt demult familiarizat. Însă virulența cu care acestea se manifestă uneori continuă să mă lase perplex, indiferent cât aș fi de pregătit psihologic să le întâlnesc.

Din fericire, pentru cauza celor care găsiseră în Uniunea Ziariștilor un reazem moral, în graba lor de a-și marca teritoriul, uzurpatorii lipsiți de moralitate încalcă grosolan legile țării și statutul UZPR, ceea ce va atrage sancțiuni pe măsură.

Pe data de 22.07.2017, colonelul Ion Petrescu, membru al Consiliului director, a dat publicității, integral, un document intern al Uniunii Ziariștilor Profesioniști (Raportul Comisiei de atestare profesională a UZP), așa cum, de altfel, amenințase în ședința de Consiliu din 18 iulie, adresându-se lui Doru Dinu Glăvan: „Dacă nu vă dați demisia acum, îmi iau libertatea să dau publicității aceste documente!”.

Ceea ce s-a și întâmplat. Trec peste aspectul că a făcut-o nerespectând principiul „auditur alteram partem” (de fapt, de unde atâta respect din partea unui colonel cu mentalitate de șef de post?), adică „Răspunsul președintelui la Raportul Comisiei de atestare”. În situația dată, îl vom publica noi.

Dar, până atunci, e bine să se știe că gestul șefului de post Ion Petrescu (mă refer la postul în care s-a instalat) intră sub incidența Noului Cod Penal. Iată ce scrie la Art. 304 privind Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, alineatele (1) și (2):

CAPITOLUL II

Infracţiuni de serviciu

Art. 304

Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice

(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Precizez, dacă mai era cazul, că Raportul Comisiei de atestare profesională a UZP este un document intern al Uniunii Ziariștilor Profesioniști. El nu este destinat publicității.

În zgardă

                     de RADU GYR

Când slovă şi strădanie

se-nchină Ţării mele,

tu mârâi, pocitanie

cu putrede măsele.

Când eu ca pe o rodie

gust pârga dulcii Patrii,

în zgarda ta, jigodie,

de după gard mă latri.

 

MIRON MANEGA

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.