Mai sunt sau nu bani pentru pensii și salarii? Aceasta este întrebarea!

Din contribuţiile angajaţilor către Pilonul I 3,7% sunt direcţionate către Pilonul II în prezent. Luând în considerare deficitul bugetar cu 5,9 miliarde mai mare decât anul trecut (conform Ministerului de Finanţe) şi o economie care stagnează (conform raportului INS pe primul semestru al acestui an) şi un haos cauzat de contrazicerea Executivului a propriilor documente oficiale, fapt ce cauzează o stare de incertitudine cu privire la viitoarea soartă a Pilonului II, Preşedintele României Klaus Iohannis pune o întrebare legitimă: mai sunt bani de pensii şi de salarii până la finalul anului?

Preşedintele Klaus Iohannis a organizat zilele trecute o conferinţă de presă în legătură cu două mari teme de actualitate: situaţia fondurilor europene şi situaţia de la Pilonul II de pensii în urma apariţiei pe site-ul Executivului a unui document asumat de către Secretariatul General al Guvernului, plata sumelor destinate Pilonului II va fi încasată integral de către bugetul de stat, contribuţiile către acesta fiind suspendate pe perioada 1.07-31.12.2018 (documentul integral poate fi consultat aici:

PILONUL II PE MODELUL UNGARIEI

Pe data de 13 decembrie 2010, Premierul Ungariei, Viktor Orban, a decis suspendarea contribuţiilor la sistemul privat de pensii pe o perioadă de 14 luni (1 noiembrie 2010 – 31 decembrie 2011) în contextul crizei economice mondiale, cu scopul de a acoperi deficitul bugetar şi a reducerii datoriei publice a Ungariei, care ajunsese pe atunci la 80% din PIB.
Două luni mai târziu, majoritatea parlamentară din jurul FIDESZ a adoptat un proiect legislativ care a făcut Pilonul II extrem de neatractiv pentru contribuabili, aceştia riscând să rămână, după vârsta de pensionare, cu o pensie diminuată cu 75%. Cu alte cuvinte, Guvernul Ungariei nu a desfiinţat şi nici nu a naţionalizat sistemul de pensii private.

URMEAZĂ ŞI ÎN ROMÂNIA?

Din fericire, circumstanţele sunt cu totul şi cu totul diferite. În primul rând, nu există niciun context economic defavorabil (cum ar fi o criză mondială), de unde şi dificultatea prezentării unor motive concrete ale Executivului de la Bucureşti cu privire la sistarea contribuţiilor din sistemul privat de pensii. În al doilea rând, societatea civilă din care face parte mediul de afaceri (antreprenori şi asociaţii de antreprenori şi economişti), alături de o bună parte din mass-media şi social-media contestă puternic intenţia Guvernului, îngreunându-i demersurile. În momentul de faţă nu putem şti cu certitudine dacă acest demers va fi dus până la capăt, în condiţiile în care însuşi Primul Ministru îşi contrazice propriul document asumat în mod oficial: “Uitaţi de Pilonul II, a fost o propunere a Comisie Naţionale de Prognoză ne agreată de Guvern. Nu pot să vorbesc despre ceva neagreat, nici nu m-am uitat pe propunere”, a spus Dancilă. (sursă: Digi24)

ŞI TOTUŞI, SUNT SAU NU SUNT BANI?

Miercuri dimineaţa, Premierul Viorica Dancilă a mai declarat: „În mod sigur există salarii… pentru pensii şi salarii. Domnul ministru Eugen Teodorovici a confirmat acest lucru, nu există nicio problemă şi chiar aş vrea să nu creăm îngrijorări în rândul pensionarilor sau în rândul salariaţilor. Sunt bani de salarii şi pensii”

Pe de altă parte, nu de aceeaşi părere este şi Preşedintele Comisiei Economice, senatorul Florin Cîtu:

“Nu. Bugetul nu are incluşi banii pentru pensii şi salarii! În fiecare lună guvernul se împrumuta la cele mai mari dobânzi din UE pentru a face rost de bani pentru pensii şi salarii. În primul trimestru a fost de nevoie de 5 miliarde de lei.

Când tragem linie vedem că în 2017 guvernul a împrumutat aproximativ 25 de miliarde lei şi a redus cheltuielile cu 20 miliarde lei de la investiţii (dar şi alte cheltuieli au fost tăiate) pentru a putea plăti pensiile şi salariile. Peste două treimi din cheltuielile bugetare sunt pentru pensii şi salarii, de aici şi problemele de finanţare.
[…]
Guvernul trăieşte pe datorie. Se împrumută lunar la dobânzile cele mai mari din UE pentru a plăti cheltuielile curente. În 2018 trebuie să se împrumute în total 74 miliarde lei (asta în cel mai bun caz). O schemă piramidală care în curând se va dărâma.” spune Florin Cîtu pe o reţea de socializare.

ŞI DACĂ E ADEVĂRAT

Şi nu vor mai fi bani:
Cât va mai putea Guvernul să se împrumute pentru a susţine majorările de pensii şi salarii?
În ce măsură va putea actualul executiv să îşi asume un posibil dezastru economic?
În condiţiile în care prognozele experţilor sunt destul de negre, vor putea actualii guvernanţi să se dea la o parte şi să susţină un guvern competent care să scoată ţara dintr-o posibilă viitoare criză?
Cât de înţelegători vor fi oamenii cu posibile măsuri dure adoptate de un posibil viitor guvern pentru a repune economia naţională pe picioare?
Dacă Guvernul trăieşte “pe datorie”, o datorie despre care ştim deja cine o va plăti, ce se va întâmpla când va veni momentul scadenţei şi “se va sparge bula”?

Urmărim desfăşurarea evenimentelor din perioada următoare cu maximă atenţie şi interes şi sperăm măcar la nişte semne ale unui început de responsabilitate faţă de contribuabili.

Razvan Popa,

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.