Mâine intră în vigoare timbrul de mediu. Află cât vei plăti

Timbrul de mediu, o nouă formă a taxei auto, intră în vigoare vineri, 15 martie.

Cei care vor înscrie automobile Euro 3 și Euro 4 vor plăti simțitor mai mult față de actuala taxă, în vigoare până în 14 martie.

De exemplu, pentru un automobil Euro 4, fabricație 2001, cu motor de 1,4 benzină și emisii de dioxid de carbon de 161g/km, taxa actuală este de 665 de lei. În schimb, timbrul de mediu va fi de circa 1.100 de lei (circa 260 de euro).

Află AICI cât vei plăti pentru timbrul de mediu

Citeşte AICI prevederile OUG privind timbrul de mediu pentru autovehicule

Norme metodologice de aplicare

Trebuie spus că, cu cât este mai veche maşina, cu atât e mai ieftin timbrul de mediu. De exemplu, dintre două maşini care poluează la fel şi au aceeaşi capacitate cilindrică, timbrul de mediu va fi mai ieftin pentru maşina mai veche.

De ce?

Statul mizează că vei merge mai puţin cu ea, apoi o vei casa pentru a cumpăra o maşină nouă. De exemplu, dintre un VW Polo 1.4 euro 4 din 2007 şi unul identic ca normă de poluare, dar din 2004, timbrul pentru ultimul va fi mai ieftin.

Valorile timbrului de mediu pentru Dacia Logan Euro 4 sunt mari, deoarece primele generaţii au avut emisii destul de mari, de peste 155 grame CO2/km. De exemplu, în cazul unui Logan 1,4, fabricatie 2009, cu 166 grame emisii CO2, timbrul de mediu va fi de peste 800 de euro.

Sursa YahooNews.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.