„Make our planet great again” – peste 250 de climatologi au răspuns apelului lansat de Franța

Autoritățile franceze, în urma anunțului referitor la retragerea Statelor Unite din Acordul pentru climă de la Paris, au lansat un apel adresat climatologilor din lumea întreagă, îndemându-i să vină să lucreze în Franța. Peste 250 de experți în climatologie – din care aproape jumătate sunt americani – și-au depus candidaturile pentru a participa la acest proiect, a anunțat vineri AFP.

Procesul de selecție este în plină desfășurare, pentru stabilirea celor 50 de proiecte de cercetare pe care Franța a promis că le va finanța. După o primă selecție realizată la jumătatea lunii septembrie, 90 de cercetători se află încă în competiție, din care 62% lucrează în prezent în Statele Unite.

Numele primilor câștigători vor fi dezvăluite pe 12 decembrie de președintele Emmanuel Macron, care a anunțat la acea dată organizarea unui summit, la doi ani după COP 21, unde a fost încheiat acordul de la Paris pentru a combate încălzirea globală.

Invitația autorităților franceze, lansată sub sloganul „Make our planet great again”, a fost făcută pe 1 iunie, după anunțul prin care Donald Trump a confirmat retragerea Statelor Unite din Acordul pentru climă de la Paris.

Mii de persoane s-au înregistrat pe site-ul acestui proiect, însă numărul acelora care îndeplineau criterii specifice și care erau cu adevărat eligibile a fost mult mai mic. La 31 august, data limită a înscrierilor, „255 de candidaturi complexe” au fost depuse, a anunțat vineri pentru AFP Anne Peyroche, director general delegat pentru știință din cadrul Centrului Național pentru Cercetări Științifice (CNRS) din Franța. CNRS s-a ocupat cu realizarea primei selecții a candidaturilor primite.

De la lupta împotriva încălzirii globale și până la scăderea bugetelor de cercetare în general, comunitatea științifică americană și-a exprimat de mai multe ori îngrijorările generate de politicile promovate de administrația Trump, care dorește să opereze reduceri ale creditelor oferite mai multor programe de studiere a modificărilor climatice și a științelor Pământului.

„Aceia pe care decizia președintelui Statelor Unite i-a dezamăgit vor găsi în Franța o a doua patrie”, a declarat președintele Emmanuel Macron după anunțul referitor la retragerea SUA din Acordul pentru climă de la Paris.

„Contrastul nu ar putea fi mai frapant între Macron, care sprijină știința și ascultă de avertismentele cercetărilor, și Trump, care exprimă doar dispreț față de știință și reprezintă numai interesele economice ale energiilor fosile”, a declarat, atunci, climatologul Michael Mann, profesor la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Programul francez se adresează cercetătorilor titulari ai unei teze publicate cu peste patru ani în urmă, stabiliți în străinătate, care lucrează în climatologie, monitorizare a sistemului terestru și în științe și tehnologii referitoare la tranziția energetică.

„Avem candidați de un nivel foarte ridicat”, a declarat Anne Peyroche. „Este o adevărată oportunitate pentru Franța, dar, în același timp, acest fapt ridică întrebări despre condițiile în care își exercitau meseria acești cercetători în Statele Unite”.

Franța a anunțat la jumătatea lunii iunie că va aloca 30 de milioane de euro pentru a finanța 50 de proiecte. O sumă echivalentă va fi alocată de instituțiile de cercetare care îi vor primi pe acești oameni de știință.

„50 de proiecte, 30 de milioane de euro, este ceva destul de important în domeniile noastre de activitate. Ceea ce propune Guvernul nu este deloc neglijabil, dar nici nu este ceva uriaș”, a declarat climatologul francez Jean Jouzel, precizând, printre altele, cu titlu de exemplu, că la centrul de cercetare din care face parte, Institutul Pierre-Simon Laplace, lucrează deja 1.400 de persoane.

„Pentru mine, e important că există un dinamism de recrutare în disciplinele noastre, în organizații”, a adăugat cercetătorul francez.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.