Managerul Teatrului EXCELSIOR, interviu în exclusivitate cu prilejul sărbătoririi Zilei Culturii Naționale. ADRIAN GĂZDARU: ”Fiți, fiecare dintre voi, câte un Ambasador Cultural al României!”

Adrian Găzdaru este managerul Teatrului EXCELSIOR din București. Lumea culturală îl apreciază ca fiind un curajos cârmaci al unei corăbii care este plină de tinerețe și entuziasm – tânărul teatru fondat, acum puțin peste 30 de ani, de maestrul Ion Lucian.

Adrian Găzdaru a oferit Teatrului EXCELSIOR viziune modernă și cutezanța de a visa recorduri mondiale.

Cum sărbătorește un manager de teatru Ziua Culturii în 2022?

Cu recunoștință și speranță. Recunoștință pentru că lumea culturală, greu încercată în acești doi ani, nu și-a pierdut respectul pentru valoare, iar în majoritatea producțiilor culturale care au apărut în această perioadă regăsim aceleași standarde calitative pe care le aveam atunci când bugetele erau mai generoase. Artiștii s-au solidarizat și am văzut gesturi emoționante de colegialitate.Cu speranță… pentru că îmi doresc să depășim cu toții această perioadă nefastă și să umplem din nou sălile de spectacol. I-am auzit pe mulți spunând că nu va mai mai fi niciodată la fel cum era înainte de 2020 și sunt de acord cu această concluzie, dar am speranța că publicul va aprecia și mai mult bucuria de a aplauda un spectacol, gândindu-se tocmai la cum această bucurie era luată ”de-a gata” înainte și la cât de greu i-a fost Lumii fără Artă și Cultură.

Ce ne oferă Teatrul EXCELSIOR astăzi, într-o zi atât de însemnată pentru peisajul cultural național?
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, în 15 ianuarie, Teatrul EXCELSIOR continuă programele și proiectele care au fidelizat deja publicul, însă propune și demersuri noi, cu scopul de a spori conștientizarea importanței acestei Zile care este, în sine, un prilej de reflecție asupra culturii române, în general, dar și a proiectelor de interes național.Astfel, la sediul instituției este programat spectacolul ”O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale, un colos mereu actual al dramaturgiei românești. Cu fiecare reprezentație a acestui spectacol, echipa Teatrului EXCELSIOR își propune să apropie elevii români de textele autorilor canonici într-o manieră agreabilă și originală. Spectacolul are loc la Sala ”Ion Lucian”, începând cu ora 19.00.Totodată, Teatrul EXCELSIOR continuă parteneriatul strategic cu Fundația ”Dan Voiculescu” pentru Dezvoltarea României. În cadrul proiectului „Fă primul pas spre marea scenă”, tinerii selecționați și premiați au șansa de a se lansa în profesia de actor, fiind implicați în spectacole ale Teatrului EXCELSIOR atât în stagiunea curentă cât și în stagiunile viitoare.
Care considerați că este cel mai important demers pe care l-ați desfășurat în slujba Culturii?

Faptul că am o intuiție foarte bună atunci când îmi aleg echipa. Astfel, ori de câte ori am putut, am pus în cea mai frumoasă lumină oamenii care am crezut că merită – de la actori, la oameni din departamentul tehnic sau la cei talentați în găsirea a tot felul de mijloace moderne de promovare. Mulți mi-au spus că experiența împreună i-a motivat și i-a învățat să lucreze la un anumit nivel, pe care îl caută de atunci în toate colaborările. Astfel, om cu om, putem să ne asigurăm că proiectele pe care le realizăm nu sunt – așa cum zic eu – ”bifate”, ci studiate, cântărite, muncite și apoi apreciate. Desigur că mă gândesc la faptul că Teatrul EXCELSIOR a intrat în Cartea Recordurilor Guinness World Records. Sau că spectacolul ”Familia Addams” care este extrem de iubit și de solicitat de public, a primit Premiul UNITER. Dar, pentru sufletul meu, rămâne extrem de valoroasă și emoționantă mărturisirea unui spectator… special, care, la finalul unei reprezentații, mi-a spus ”Vă mulțumesc, în sfârșit am văzut și eu Teatru!”. Era vorba despre o persoană nevăzătoare care a participat la unul dintre spectacolele pe care le-am susținut în proiectul ”Și noi vedem Teatru”, un demers cultural prin care persoanele cu deficiențe de vedere sunt ajutate să recepționeze complet mesajul artistic, notele de subtilitate fiindu-le transmise prin căști de către un interpret special. Astfel, aceste persoane care fac parte din spectatorii fideli ai teatrului EXCELSIOR înțeleg scenografia, își imaginează costumele și apreciază mișcarea scenică.
Care sunt principalele obstacole pe care le-ați întâmpinat în 2021?
Îmi place să le numesc ”provocări”, nu obstacole. Felul în care a trebuit să ne asigurăm că actorii urcă pe scenă în siguranță, urmând recomandările specialiștilor în sănătate publică. Ritmul în care a trebuit să ne adaptăm măsurilor care depindeau de incidența cazurilor: am jucat cu 50 la sută din capacitate, cu 30 la sută, am reprogramat spectacole… Modul în care a trebuit să renunțăm la unele visuri… De fapt, nu să renunțăm, ci să le amânăm pe o perioadă încă incertă. Curajul de a începe repetițiile pentru o superproducție de musical, în vremurile cele mai greu încercate din punct de vedere economic. Cooptarea de parteneri strategici, în perioada în care și marile companii s-au cutremurat. Cam așa…
Dar cea mai mare bucurie din 2021?
Faptul că văd, în privirea fiecărui coleg din Familia Teatrului EXCELSIOR aceeași lumină, același entuziasm și aceeași încăpățânare a lucrului bine făcut.
Care este mesajul Dvs. pentru spectatorii Teatrului EXCELSIOR, astăzi, 15 ianuarie?
Ziua Culturii Române este o Sărbătoare pentru fiecare român. Dacă voi veniți la spectacole de teatru – și aici mă refer la spectacolele oricărui teatru, nu doar ale EXCELSIOR – dacă mergeți la operă, operetă, muzee…Dacă vă cumpărați cărți și bilete de film… aveți înțelepciunea de a fi deschizători de drumuri pentru cei care nu au descoperit încă acest fel de a trăi frumos.Fiți, fiecare dintre voi, acel ”cineva” care duce pentru prima dată un copil la un spectacol, care alină un bătrân, oferindu-i o carte sau care trezește un călător indiferent, purtându-l și prin muzeele unei țări, nu doar prin magazine. Fiți, fiecare dintre voi, câte un Ambasador Cultural al României!
Teodora MARIN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.