Mănăstirea Curtea de Argeș

Mănăstirea Curtea de Argeș  este situată în orașul cu același nume, fiind una dintre cele mai cunoscute monumente de arhitectură din Țara Românească și este inclusă pe lista monumentelor istorice din România.

În timpul domniei lui Carol I aceasta a fost transformată în necropolă pentru familia regală. În anul 1857,  complexul mănăstiresc a fost părăsit iar doua incendii din anul 1866 și anul 1867 au distrus clădirile seminarului, locuințele, paraclisul și turnul de intrare. Restaurările au început în anul 1875 de către arhitectul francez Lecomte du Nouy. În anul 1886 restaurarea bisericii a fost finalizată și s-a început construirea palatului administrativ din partea de est a complexului. Din anul 2009 a început construcția catedralei unde vor fi mutate mormintele regilor români și moaște sfinte, iar biserica va deveni muzeu.

Mănăstirea a fost construită pe sediul vechii Mitropolii a Țării Românești, de  către Neagoe Basarab. Construirea mănăstirii a început în anul 1514, lucrările s-au încheiat trei ani mai târziu. Din unele surse istorice reiese faptul că din lipsa banilor zugrăvirea bisericii nu a fost terminată înainte de trecerea întru cele veșnice a lui Neagoe Basarab. Ginerele voievodului, Radu de la Afumați, a continuat decorarea așezământului , pictura interioară fiind realizată de „zugravul Dobromir”.

Biserica este alcătuită dintr-un pronaos supralărgit având 12 stâlpi interior ce susțin o turlă pe mijloc și două turnulețe laterale. Restul bisericii și altarul susțin de asemenea o turlă înaltă ce se îmbină cu restul ansamblului cu ajutorul unor bolți. Biserica are o puternică temelie: un vast pavaj orizontal din blocuri de piatră, marginile lui terminându-se cu un fel de împrejmuire din floroni sculptați din piatră. Pereții exterior sunt împărțiți în două zone demarcate printr-un brâu împletit.
Mănăstirea Curtea de Argeș este și necropolă regală, aici fiind înmormântați regii și reginele României Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, Carol al II-lea și regina Ana.

Legenda Meșterului Manole

În apropierea mânăstirii Curtea de Argeș se află fântâna meșterului Manole, legendarul constructor al mânăstirii lui Neagoe Basarab, erou al mai multor balade populare.
Legenda spune că meșterul Manole și-a zidit soția, Ana, în zidurile mănăstirii, deoarece tot ce construia în timpul zilei se dărâma inexplicabil noaptea.
Cât despre „Fântâna lui Manole” , aceasta reamintește povestea meșterului Manole, care, neputând coborî de pe biserică după terminarea ei, și-ar fi făcut aripi din șindrilă și a sărit de pe acoperișul mănăstirii. În locul în care s-ar fi prăbușit, sufletul său s-a transformat într-un izvor.

Mai multe fotografii aici, pe edanielasite.wordpress.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.