Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Mâncatul în ritm lent poate scădea cu 42% riscul de obezitate

Mâncatul în ritm lent, dar şi renunţarea la gustările de după cină şi evitarea meselor târzii ar putea fi cheia către prevenirea îngrăşării, sugerează un studiu recent, citat luni de Press Association.

În cadrul cercetării publicată în jurnalul BMJ Open, experţii au analizat informaţii privind starea de sănătate a 60.000 de persoane cu diabet din Japonia, care au fost supuse unor consultaţii regulate între anii 2008 şi 2013.

Participanţii au fost întrebaţi despre viteza cu care obişnuiesc să mănânce – rapid, normal sau lent – şi despre alte obiceiuri care ţin de stilul de viaţă, precum luarea cinei cu două ore înainte de culcare, obiceiul de a consuma diverse gustări după cină sau săritul peste micul dejun.

Greutatea corporală a acestora a fost evaluată pe baza valorii obţinută în urma calculării indexului de masă corporală (IMC) şi a circumferinţei taliei.

În cadrul studiului, obezitatea a fost definită de un IMC de peste 25 – în Marea Britanie o persoană este considerată supraponderală dacă are un IMC de peste 25 şi obeză dacă valoarea depăşeşte 30.

La începutul studiului, 22.070 dintre participanţi înfulecau, 33.455 consumau hrana cu o viteză normală, iar 4.192 de persoane au declarat că mănâncă în ritm lent.

Pe parcursul acestui studiu, puţin peste jumătate dintre subiecţi şi-au schimbat viteza cu care obişnuiau să mestece.

După ce au luat în considerare factorii care puteau influenţa rezultatele, oamenii de ştiinţă japonezi au descoperit că în comparaţie cu persoanele care înfulecau, cele care mâncau cu viteză normală aveau un risc cu 29% mai mic de a deveni obeze, iar în cazul celor care consumau hrana în ritm lent riscul de obezitate observat a fost cu 42% mai mic.

În plus, în comparaţie cu persoanele care obişnuiau să înfulece, cele care mâncau în ritm normal şi lent au manifestat o reducere a circumferinţei taliei cu 0,21centimetri şi respectiv 0,41centimetri, se mai arată în studiu.

Obiceiurile de a consuma gustări după ultima masă principală şi luarea cinei cu mai puţin de două ore înainte de culcare, practicate de trei sau mai multe ori pe săptămână, au fost asociate cu un risc mai mare de supraponderalitate.

Însă, acest efect nu a fost observat şi în cazul săritului peste micul dejun.

”Schimbările în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare pot afecta obezitatea, IMC şi circumferinţa taliei. Intervenţiile având ca ţintă reducerea vitezei cu care se ia masa pot fi eficiente pentru prevenirea obezităţii şi scăderea riscurilor de sănătate asociate”, au concluzionat autorii cercetării. Însă, aceştia au atras atenţia că persoanele care au participat la acest studiu erau ”indivizi destul de conştienţi privind sănătatea” şi au participat în mod voluntar la consultaţii, astfel încât descoperirile ”ar putea avea aplicabilitate limitată în cazul persoanelor mai puţin conştiente în ceea ce priveşte sănătatea”.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=91807

Publicat de la data Feb 14 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE, VIRAL PE NET.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 mai 2018, 21:31
 

E
Senin
24°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 23°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 40%
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:41
Apus: 20:45
Prognoza 24 mai 2018
Zi
 

ENE
Parţial însorit
29°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

NV
Parţial înnourat
16°C
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-05-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 19:45 si 20:30 In zona : Județul Satu Mare: Negrești-Oaș, Bixad, Certeze, Vama, Târșolț; Se vor semnala : ploi cu caracter de aversă care vor cumula 20...25 l/mp, descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, intensificări de scurtă durată ale […]

Loto

Horoscop

  • 98.357 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team