Mania ”Balena Albastră” cuprinde și România
Un joc sinistru a trimis la terapie intensivă cinci elevi din Iaşi. Patru fete şi un băiat din clasa a VI-a s-au lăsat ghidaţi de o călăuză în aşa numitul joc al morţii- Balena Albastră. Ei au primit una din misiunile diabolice ale jocului – aceea de a-şi ţine respiraţia cât mai mult, iar asta putea să-i coste viaţa. Profesorii i-au găsit inconştienţi, pe unii în baie, pe alţii în sala de clasă.
Copiii sunt internați la terapie intensivă la Spitalul de Pediatrie din Iași. Ei au probleme respiratorii și contuzii la cap. Medicii au reușit să-i stabilizeze, dar îi vor ține sub supraveghere. În momentul în care a ajuns ambulanța la ei, copii erau aproape de șoc cardio-respirator.
O primă reacţie a autorităţilor române în cazul jocului „Balena albastră”: Inspectoratul General al Poliţiei Române se implică şi pune la punct o campanie de informare în rândul copiilor, tinerilor și părinților, astfel încât jocurile periculoase să nu facă victime şi în România.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR, a declarat însă că deocamdată nu s-a stabilit o legătură între acest joc periculos și cei cinci copii din Iași. Polițiștii fac în continuare cercetări.
„Blue Whale” (balena albastră) este un joc online morbid și șocant, apărut pe o rețea de socializare, care în acest moment se bucură de o mare popularitate în Rusia. Se joacă timp de 50 de zile, timp în care participanții trebuie să îndeplinească 50 de sarcini sau „provocări”, uneori grave, cum ar fi să-și facă tăieturi pe brațe, sau mai anodine, cum ar fi să se trezească la o anumită oră din noapte sau să asculte o melodie tristă… În cea de-a 5o-a zi, participantul la joc trebuie să-și pună capăt zilelor.
Jocul a fost inventat de un tânăr din Rusia în urmă cu aproape patru ani. Filip Budeikin a pus la punct o reţea socială, un fel de Facebook rusesc, unde a atras tineri vulnerabili şi hărţuiţi, dispuşi să joace „Balena Albastră”. Doar în Rusia, în cazul sinuciderii a circa 130 de adolescenţi, anul trecut se bănuiește o legătură cu acest joc. Decese s-au înregistrat şi în alte ţări, majoritatea fost republici sovietice. Inventatorul jocului, Filip Budeikin, a fost arestat în noiembrie 2016 şi inculpat pentru incitare la sinucidere.
Sursa: Digi24