Manifestări la București de Ziua Francofoniei

Mai multe manifestări de diplomație publică au fost organizate luni, la București, pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei.

Cu această ocazie, România s-a alăturat celorlalți 83 de membri și observatori ai OIF care marchează crearea Francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

În context, secretarul de stat în MAE Bogdan Mănoiu a participat la ceremonia de dezvelire a bustului lui Leopold Sedar Senghor, părinte cofondator al Francofoniei instituționale, ilustră personalitate politică și culturală a Senegalului, eveniment desfășurat în Piața Francofoniei, în prezența ministrului senegalez al culturii și comunicațiilor, Mbagnick Ndiaye, și a reprezentantului Secretarului General al Francofoniei, Hary Andriamboavonjy, precizează Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, Bogdan Mănoiu le-a mulțumit autorităților senegaleze pentru generoasa donație a bustului Senghor care completează monumentul edilitar Piața Francofoniei, inaugurat în 2013. El a menționat semnificația complexului edilitar Piața Francofoniei, unicul de acest fel din Europa, care pune în lumină „vocația francofoniei de a contribui la apropierea și înțelegerea dintre popoarele francofone, în spiritul valorilor pe care se fundamentează: diversitate culturală, solidaritate și multilingvism”.

CITEȘTE ȘI: 

Iohannis: România va continua demersurile pentru sprijinirea Francofoniei

În cadrul Serii Francofoniei, organizate la TNB, Bogdan Mănoiu a subliniat angajamentul susținut al României în realizarea obiectivelor și proiectelor Francofoniei instituționale, în plan național și regional. Demnitarul MAE a menționat, totodată, necesitatea de a încuraja tinerii să folosească tot mai mult limba franceză, ca important vector de comunicare și pentru facilitarea accesului la piața muncii, se arată în comunicatul citat.

Totodată, secretarul de stat în MAE a evocat printre prioritățile acțiunii francofone din România: preocuparea pentru dezvoltarea învățământului în limba franceză la toate nivelurile, continuarea Programului de burse doctorale Eugen Ionescu, în interesul cooperării francofone inter-universitare, întărirea dimensiunii politice a francofoniei, îndeosebi în domeniul păcii și securității, și amplificarea francofoniei economice, prin punerea în aplicare a Strategiei economice a OIF și amplificarea cooperării dintre agenții economici din spațiul francofon.

Seara Francofoniei a inclus ceremonia de decernare a Premiul Francofoniei, din partea Grupului Ambasadelor, delegațiilor și instituțiilor francofone din România (GADIF), actorului Ion Caramitru, coregrafului Gigi Căciuleanu și secției de limba franceză din cadrul postului Radio România Internațional, pentru contribuții deosebite la promovarea limbii franceze și a valorilor francofoniei în România.

La evenimente au participat reprezentanți ai corpului diplomatic, oficialități, reprezentanți ai administrației publice, ai societății civile implicați în proiecte francofone, personalități politice și culturale, membri ai cercurilor universitare și academice cu preocupări în sfera Francofoniei.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.