Marcel Lozinski la One World Romania 2014

Retrospectiva celei de-a saptea editii One World Romania este dedicata unuia dintre cei apreciati cineasti polonezi – Marcel Lozinski. Regizorul in varsta de 74 de ani va fi prezent la Bucuresti in perioada 18 – 23 martie si va prezenta in cadrul festivalului 10 dintre documentarele realizate de el din 1973 si pana anul trecut.

Selectia de scurt-metraje realizate de Lozinski pe parcursul a 20 de ani va fi proiectata la Cinema Elvire Popesco joi, 20 martie, incepand cu ora 18:00. Printre cele 6 documentare scurte se numara si „89 mm from Europe”, nominalizat in 1995 la Premiile Oscar si premiat la o serie intreaga de festivaluri de film, cum ar fi cele de la Villa Do Conde, Leipzig, Berlin, Montreal sau Clermont-Ferrand.
Detalii despre toate filmele proiectate in cadrul retrospectivei, aici.

Vineri, 21 martie, Marcel Lozinski va sustine un masterclass, incepand cu ora 16:00, la Cinema Elvire Popesco. In deschiderea masterclass-ului va fi proiectat filmul „So It Doesn’t Hurt”.
In 1998, Lozinski a revizitat-o pe Urszula Flis, protagonista filmului sau din 1974 („The Visit”– proiectat in cadrul programului de filme scurte). Urszula este o femeie cultivata care a ales sa traiasca la tara si sa lucreze pamantul. O inadaptata, o straina atat in ochii vecinilor cat si in aceia ai reporteritei agresive care l-a insotit pe Lozinski in 1974 si care o bombardeaza pe Urszula cu tot felul de idei preconcepute, in incercarea vana de a-i patrunde secretele. Dupa 33 de ani, regizorul revine cu o alta atitudine si reuseste sa se apropie de personaj, fara sa incalce anumite limite ale intimitatii. „So It Doesn’t Hurt” va fi punctul de plecare al discutiilor despre responsabilitatea cineastului fata de personajele sale, despre echilibrul delicat intre regie – ca provocare a realitatii – si dorinta de a nu pricinui suferinta.

Cel mai recent film realizat de Marcel Lozinski, „Father and Son On a Journey” va fi proiectat miercuri, 19 martie incepand cu ora 20:00 la Cinema Elvire Popesco si sambata, 22 martie, de la ora 14:00 la Cinema Studio. Marcel si Pavel Lozinski, tata si fiu, amandoi regizori, decid sa faca o calatorie cu vechea lor rulota la Paris. Filmeaza non-stop pe parcursul celor doua saptamani de drum. cand au voie sa-si puna unul altuia orice intrebare, oricat de incomoda. Rezultatul este un experiment cinematografic – un road movie cu „psiho-rulota”.

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania si Centrul Ceh Bucuresti
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
SUSTINUT DE: Pilsner Urquell
CU SPRIJINUL: Centrul National al Cinematografiei, Fundatia ERSTE, Uniunea Cineastilor din Romania, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.