Marea Britanie: Facebook a șters „zeci de mii de conturi” în încercarea de a combate fenomenul știrilor false

Facebook a șters mii de conturi din Marea Britanie și a revizuit fluxul său de știri în încercarea de a combate fenomenul „fake news” pe fondul criticilor potrivit cărora gigantul internet ar juca un rol în răspândirea știrilor false, informează luni The Telegraph.

În ultimele luni, rețeaua socială se confruntă cu presiuni pentru găsirea unei soluții în vederea stopării fenomenului „fake news” după îngrijorările legate de impactul acestora în alegerile din Statele Unite și Europa și al temerilor potrivit cărora acestea ar putea afecta încrederea furnizorilor de publicitate în Facebook.

Luni, Facebook a anunțat o nouă strategie pentru contracararea știrilor false în Marea Britanie, cu numai o lună înainte ca britanicii să meargă la urne. Potrivit companiei, a fost introdusă o tehnologie care permite o mai bună identificare a conturilor care răspândesc mesaje tip spam sau știri false — printre metodele folosite numărându-se depistarea tiparelor celor care publică în mod repetat aceleași lucruri — și ca răspuns au fost șterse „zeci de mii” de conturi.

De asemenea, compania a anunțat retrogradarea articolelor considerate suspecte prezente pe site-ul său și în aplicații astfel încât utilizatorii să le poată vedea mai rar în fluxul de știri.

Compania testează tehnologia care poate indica dacă persoanele citesc un articol însă nu îl distribuie prietenilor, acest lucru sugerând că acesta ar putea fi înșelător. De luni, schimbarea va fi aplicată în Marea Britanie și va fi însoțită de articole cuprinzând sfaturi pentru depistarea știrilor false.

Facebook a raportat săptămâna trecută o creștere a profitului cu 76% și a încasărilor obținute din publicitate, acest lucru sugerând faptul că scandalul „fake news” nu a afectat compania, precizează sursa citată. Însă, factorii politici au avansat ideea de a reglementa sau de a amenda compania dacă eșuează în rezolvarea acestei probleme. Germania a amenințat să amendeze site-urile social media cu până la 50 de milioane de euro pentru răspândirea de conținut fals și a lansat în acest sens o anchetă cu privire la acest fenomen.

„Oamenii vor să vadă pe Facebook informații corecte, la fel și noi”, a declarat directorul de politici pentru Marea Britanie al companiei, Simon Milner. „De aceea facem tot ce putem pentru abordarea acestei probleme a știrilor false”, a mai spus el.

Compania a anunțat de asemenea parteneriate cu Full Fact și First Draft, organizații non-profit de verificare a faptelor pentru combaterea fenomenului „fake news” înaintea alegerilor naționale din 8 iunie.

Directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a încercat inițial să minimizeze problema știrilor false susținând că acestea reprezintă doar o fracțiune din ceea ce apare pe site. Însă în lunile recente a introdus o serie de inițiative, inclusiv restricționarea reclamelor la site-uri „fake news”, furnizarea de ponturi utilizatorilor privind depistarea știrilor false și amplasarea unor alerte în dreptul subiectelor controversate.

Îngrijorările privind știrile s-au iscat în preajma alegerilor prezidențiale din Statele Unite când s-a avansat ideea că grupurile de extremă dreapta au răspândit minciuni legate de candidata Hillary Clinton pentru a influența procesul votului. Acest lucru a contribuit la creșterea îngrijorărilor cu privire la alegerile prezidențiale din Franța și a celor din iunie, din Marea Britanie, dar și din Germania.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.