„Marea demisie”. Aproape jumătate din lucrătorii lumii vor să-și părăsească jobul
Un sondaj efectuat de Microsoft la nivel mondial a arătat că 41% dintre lucrători au în vedere renunțarea sau schimbarea profesiei anul acesta, iar un studiu realizat de compania de software HR Personio, printre lucrătorii din Marea Britanie și Irlanda, relevă că 38% dintre cei chestionați intenționează să renunțe la job în următoarele șase luni, maximum un an, notează BBC.
Numai în SUA, mai mult de patru milioane de oameni au renunțat la slujbă în ultimele săptămâni, arată statisticile Departamentului Muncii.
Unii economiști au numit deja fenomenul „Marea demisie”. Pentru unii lucrători, pandemia a precipitat o schimbare a priorităților, încurajându-i să urmeze o „slujbă de vis” sau tranziția către postura de părinte care rămâne acasă. Dar pentru mulți, mulți alții, decizia de a pleca a venit ca urmare a modului în care angajatorul lor i-a tratat în timpul pandemiei.
Plecarea în masă are loc la toate nivelurile de muncă
Un studiu al Universității Stanford a pus în evidență faptul că multe dintre companiile cu medii nefavorabile și-au dublat deciziile prin care au îndepărtat lucrătorii, în primul rând concedierile, în timp ce, dimpotrivă, companiile care aveau o cultură bună a atitudinii față de angajați au făcut totul să-i păstreze.
„Datele noastre de-a lungul anilor au arătat întotdeauna că pe oameni îi afectează cel mai mult modul în care companiile îi tratează. Aceasta se măsoară prin mai multe valori, adaugă ea, inclusiv salarii, beneficii și securitate, oportunități de avansare, siguranță și angajament față de echitate. Primele zile ale pandemiei ne-au amintit că oamenii nu sunt mașini”, spune Alison Omens, director de strategie al JUST Capital, firma de cercetare care a colectat o datele pentru studiu.
Plecarea în masă are loc la toate nivelurile de muncă și este evidentă mai ales în servicii și în vânzarea cu amănuntul. Sectorul american de retail a înregistrat mai multe demisii recente decât orice altă industrie, cu 650.000 de lucrători renunțând doar în luna aprilie, arată datele Departamentului Muncii.
Multinaționalele par să încerce să limiteze daunele – „Best Buy” a crescut salariile, „McDonald’s” și „Amazon” oferă bonusuri de angajare, sunt puse în practică tot felul de semnale de atragere, dar un sondaj realizat de firma „Korn Ferry” a constatat că 94% dintre comercianții cu amănuntul întâmpină probleme la ocuparea posturilor vacante.
„Asta arată că nu mai este vorba doar despre bani. Toți cei pe care i-am întrebat dacă ar accepta plată mai redusă pentru a lucra într-o companie care se aliniază valorilor lor au răspuns da”, conchide Omens.
Roxana Istudor