Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Marea Neagră: cum am putea avea o mare de smarald?

Publicat: sâmbătă, 13 iulie 2013

Recifele artificiale pot fi una din soluţiile cele mai ecologice şi eficiente pentru combaterea poluării în Marea Neagră, dacă proiectul „Research and Restoration of the Essential Filter of the Sea – REEFS”, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013, va fi dus la bun sfârşit.

La proiect colaborează reprezentanţi din toate statele riverane mării negre – Bulgaria, România, Georgia, Turcia şi Ucraina – sub coordonarea Bulgariei, care a obţinut fondurile europene în valoare de 300.000 euro. Specialiştii din toate statele implicate au avut deja două întâlniri de lucru – în noiembrie 2012 la Odessa, Ucraina, şi în mai anul curent, la Neptun, pe litoralul românesc.

Potrivit proiectului, în fiecare din ţările riverane vor fi amplasate recife artificiale, construite în Bulgaria, care vor contribui la salvarea mediului acvatic. Fiecare astfel de recif va avea înălţimea de 1,5-3 metri şi lăţimea de 7 metri.

La noi, opt recife vor fi scufundate la 15-20 metri în zona portului turistic Tomis din Constanţa. Pe aceste recife, asemănătoare cu cele de corali, se vor fixa scoici – mai ales midii – care filtrează apa şi reţin bacterii, precum şi alge care vor acţiona ca adăpost pentru peşti şi alte vietăţi marine.

Astfel se creează oaze de viaţă într-o zonă a mării care de obicei este moartă. În Marea Neagră, din cauza hidrogenului sulfurat de pe fund şi a faptului că apa se răceşte puternic în timpul iernii, nu se pot forma recife de corali ca în zonele calde.

Detalii pe financiarul.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=9683

Publicat de la data iul. 13 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 iulie 2019, 10:05
 

NE
Soare
21°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 25°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 77%
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 5:48
Apus: 20:55
Prognoza 20 iulie 2019
Zi
 

S
Parţial însorit
32°C
Vânt: 4 km/h S
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

NNV
Senin
18°C
Vânt: 0 km/h NNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 220.246 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team