Marii cumpărători de aur

Piaţa aurului în primul trimestru al anului, în creştere cu 7%, la 1.053 tone, a fost influenţată de cererea mai mare a băncilor centrale, dar şi de numărul zilelor de bun augur pentru nunţi din India, precum și de sporirea unor achiziții ale guvernelor, anunță World Gold Council.

Cererea de bijuterii din India a crescut de la 119,2 tone în primul trimestru al anului trecut la 125,3 tone în acest an, în condiţiile în care primul trimestru a avut 21 de zile favorabile nunţilor în calendarul Hindi, de trei ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Şi Brexit a avut influenţa sa asupra pieţei aurului, cererea crescând în Marea Britanie cu 58%, la 3,6 tone, cea mai mare valoare din 2012, investitorii căutând astfel să se protejeze de efectele ieşirii ţării din UE.

Germania, cea mai mare piaţă a aurului din Europa, a înregistrat o creştere a cererii cu 3%, la 24,1 tone.

Băncile centrale au cumpărat 145,5 tone de aur, acesta fiind cel mai bun prim trimestru din ultimii şase ani. La nivelul băncilor centrale, Rusia a fost cel mai mare cumpărător, cu 55,3 tone de aur achiziţionate în T1, rezervele ruseşti de aur urcând la 2.168,3 tone. Urmează China, cu 33 de tone, iar Ecuador, Turcia, India, Kazakhstan, Qatar şi columbia au făcut, la rândul lor, achiziţii semnificative.

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.