Marile descoperiri ale secolului XX – Anul 1924
1. Radioul în mișcare
Corporația Zenith din Chicago a produs primul radio portabil din lume. Zenith a fost fondat de doi amatori radio, cărora le plăcea să-și facă propria aparatură. În curând însă, ei și-au dat seama că majoritatea oamenilor nu doresc să-și construiască propriile radiouri asamblând diferite componente. Astfel, noul radio portabil Zenith este vândut gata asamblat, neavând nevoie de priză.
2. Inventarea electrocardiografului
Premiul Nobel pentru medicină din acest an a fost înmânat unui fiziolog olandez pentru descoperirile sale privind proprietățile electrice ale inimii. Wilhelm Einthoven a inventat electrocardiograful, un instrument pe care medicii îl pot folosi pentru a înregistra pulsul electric ce însoțește fiecare bătaie cardiacă. Înregistrările inimii se fac prin electrozi atașați de membrele și pieptul pacienților care suferă de diferite boli cardiace, neregularități ale bătăilor cardiace, tensiunea arterială ridicată și chiar boli tiroidiene.
3. Noi rășini pentru vase
Deși nu are un nume foarte atrăgător, rășina formaldehidă urică pare că va pătrunde în casele oamenilor sub multe forme: ca adeziv, ca înveliș sau ca material solid. Cele două părți componente ale acestui material, ureea și formaldehida și-au găsit o întrebuințare practică. Ureea este frecvent folosită ca fertilizator, în vreme ce soluția de formaldehidă este folosită pentru sterilizarea instrumentelor chirurgicale. Această rășină versatilă este realiaztă prin încălzirea celor două componente în prezența amoniacului. Produsul finit este un polimer care poate fi utilizat ca adeziv sau ca înveliș protector pentru haine. Amestecată cu fibra lemnoasă, ea se transformă într-un material solid, puternic, termorezistent.
4. Primul difuzor cu inel mobil
Sunetul provenind de la gramofoane se va îmbunătăți datorită noului difuzor cu inel mobil. Acesta are trei componente de bază-un inel de sârmă, un magnet puternic și un con de hârtie tare. Inelul este așezat în câmpul magnetic și este potrivit astfel încât să se poată deplasa rapid înainte și înapoi, pe distanțe scurte. Un capăt al inelului este atașat de centrul conului de hârtie. Când se aplică curentul electric inelului, acesta interacționează cu câmpul magnetic, determinând mișcarea inelului și vibrarea conului. Vibrațiile acestuia produc sunete ce pot fi auzite. Experimentele mai vechi demonstrează că sunetul difuzorului este mai clar și mai fidel originalului, decât cel produs de pâlniile atașate gramofoanelor. Alt avantaj al difuzorului este că el poate fi realizat într-un format mai mic, mai convenabil decât tradiționalele pâlnii.
5. Cum să-i ținem la fermă
Compania International Harvester a realizat tractorul Farmall – gândit să devină un ajutor pentru toți fermierii. Numele său îi descrie întrebuințările, acesta reușind să facă aproape toată munca de care are nevoie o fermă-arat, plantat, cultivat și recoltat. Roțile din față sunt mult mai mici decât cele din spate, fiind apropiate, astfel încât tractorul să poată trece prin rândurile cultivate. Roțile sale mici îl fac mult mai ușor manevrabil, permițând șoferului să facă întoarceri scurte. Acesta este primul tractor multifuncțional și este destul de înalt pentru a trage o mașină de plivit printre rânduri, spre deosebire de modelele anterioare care funcționau cu benzină.
Sursa: scrieliber.ro