Marile descoperiri ale secolului XX – Anul 1926

1.Și încă nu ați auzit nimic!

Popularul cântăreț Al Jolson va realiza un film în care va apărea vocea sa. Intitulat Cântărețul de jazz, acesta va fi primul film sonor ce va rula în cinematografele din Statele Unite. Producătorii sunt încrezători că au găsit o modalitate de a sincroniza sunetul cu imaginea, chiar dacă cameramanii trebuie să filmeze stând în cutii bine căptușite, pentru ca zgomotul camerei să nu înregistreze pe coloana sonoră. Iubitorii de film afirmă că zilele cinematografului mut au luat sfârșit. În curând toate filmele vor avea sunet.

2. Pâinea prăjită sare în sus

În SUA, mecanicul Charles Strite din Minnesota transformă prăjitorul de pâine. Strite a observat că mulți oameni sunt frustrați de prăjitoarele lor electrice, nereușind să vadă când este prăjită pâinea și astfel arzând-o deseori. La prăjitorul lui Strite se așează o felie de pâine între doi elemenți de prăjire. Ambele părți ale feliei sunt prăjite simultan și după un anumit timp, pâinea prăjită este împinsă în afară de un arc. Aparatul are un sistem de reglare pentru fixarea timpului de prăjire, astfel că pâinea arsă va fi în curând de domeniul trecutului. Strite intenționează să-i vândă invenția sub numele Toastmaster.

3. Explozia radioului

Ascultarea emisiunilor radio a devenit una din cele mai frecvente îndeletniciri. Mulți oameni au aparate cu cristal-receptori care folosesc un cristal pentru detectarea undelor radio, precum și o pereche de căști pentru ascultare. Doar în Marea Britanie au fost vândute 2 milioane de aparate din cele mai bune sisteme de emisie. Ascultătorii sunt impresionați de varietatea programelor transmise de British Broadcasting Corporation, cu emisiuni variind de la știri și prognoze meteo, la muzică de calitate și emisiuni de divertisment. Realizatorii de programe din alte țări țin pasul, încercând să ofere emisiuni pentru toate gusturile.

4. Descoperirea unui mormânt regesc

Arheologul britanic Leonard Woolley a descoperit la Ur, Irak, un cimitir plin de comori, datând din 2600 î.Hr. Conținutul mormintelor dezvăluie că regalitatea sumeriană era extrem de bogată, aceasta având statui de aur ale Zeiței Lunii a orașului, Nanna, figurine din aur,etc. Descoperirile mai dovedesc și practicarea sacrificiilor umane. Woolley descoperise așezământul încă din 1922, dar a dorit ca oamenii lui să mai câștige experiență în efectuarea dezgropărilor arheologice, înainte de a scoate la lumină cimitirul. Tocmai de aceea Woolley a fost puternic aclamat pentru metodele sale precaute de excavație.

5. Prima rachetă cu combustibil lichid

Fizicianul american Robert Hutchings Goddard a revoluționat știința rachetelor prin folosirea unui combustibil lichid. Rachetele anterioare folosiseră pentru propulsie praful de pușcă, absorbind oxigenul de care aveau nevoie pentru ardere, din atmosferă. Aceasta le făcea imprevizibile. Racheta lui Goddard folosește cantități controlabile de combustibil lichid(benzină) și oxigen lichid. Lichidele sunt plasate în două rezervoare separate și pompate într-o cameră de combustie, unde acestea se amestecă și ard. La 16 martie, Goddard a făcut prima sa încercare reușită, folosind o rachetă cu o înălțime de 4,5 m. Aceasta s-a ridicat în aer la 12,5 m, atingând o viteză maximă de 97 km/h.

Sursa: scrieliber.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.