Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Marile descoperiri ale secolului XX – episodul 1

Publicat: sâmbătă, 21 decembrie 2013

Ziarul Ultima Oră, cu sprijinul scrieliber.ro, vă propune o incursiune interesantă printre marile descoperiri ale secolului XX, cu specificaţia că eventualele erori şi omisiuni sunt caracteristice firii umane şi stărilor acesteia.

Aşadar,  astăzi, episodul 1:

1. Este demonstrată teoria lui Einstein

În timpul unei recente eclipse totale de soare, s-a demonstrat că teoria relativității generalizate sau teoria gravitațională a lui Albert Einstein este corectă. Măsurătorile făcute de astrofizicianul britanic Arthur Eddington în timpul eclipsei solare au arătat că lumina de la stelele îndepărtate situate în apropierea soarelui a fost deviată, determinând apariția stelelor în poziții ușor modificate. Deviațiile au fost identice cu cele propuse de Einstein, demonstrându-se că teoria lui este corectă.

2. Turbina cu elice, generatoare de energie

Se pare că o replică modernă a morii de apă este pregătită să facă față cererii noastre crescute de energie. Turbinele de apă au fost inventate în secolul trecut, dar ele aveau întrebuințări limitate, necesitând o foarte mare presiune a apei. Acum șase ani, inginerul austriac Viktor Kaplan a realizat o nouă turbină cu elice care promitea o eficiență crescută prin rotirea fiecărei elice în jurul axei sale. Prima turbină de acest fel a fost deja instalată într-o fabrică textilă din Velm, Austria.

3. Rutherford zdrobește atomii

Fizicianul britanic și expertul în atomi Ernest Rutherford a reușit acolo unde alți chimiști au eșuat mii de ani- să schimbe un tip de atom în altul. Rutherford a anunțat rezultatele experimentelor în care a bombardat atomi de nitrogen cu particule alpha-particule cu energie ridicată, obținute din surse radioactive. Particulele alpha au pătruns în nucleele (zonele centrale) atomilor de nitrogen cu atâta forță, încât au aruncat în afară protoni-particulele minuscule încărcate pozitiv-transformând în același timp atomii de nitrogen în atomi de oxigen. Fizicienii afirmă că această reacție nucleară vestește o nouă eră în cercetarea atomică. Experimentul demonstrează că protonii sunt parte componentă a nucleelor atomice.

4. Sus, sus și în zare

Zborurile transatlantice ar putea deveni în curând foarte obișnuite. În iulie, nava aeriană britanică R34 a făcut drumul dus-întors peste Atlantic. Ea a pornit din Edinburgh, la 2 iulie și a ajuns în Long Island, patru zile mai târziu. Ulterior, R34 a făcut zborul de întoarcere ajungând în Norfolk. Primul zbor transatlantic cu escale a avut loc în mai, când cinci americani conduși de Albert Read au pornit din Newfoundland, trecând prin Azore spre Lisabona, Portugalia. În iunie, britanicii Alcock și Brown au realizat primul zbor transatlantic fără escală.

5. Unde scurte, distanțe lungi

Experții radio știu să transmită programe pe distanțe mari. Radioul se transmite prin unde, care formează curbe repetitive asemenea undelor din apă. Lungimea de undă a unui semnal radio este distanța de la vârful unei unde până la cealaltă undă, iar savanții le clasifică în funcție de lungimea lor: lungi,scurte și ultra scurte și unde de frecvență foarte înaltă (VHF). Ei au descoprit că undele scurte sunt ideale pentru transmisiile pe distanțe mari. Frank Conrad de la Westinghouse Company a transmis un program pe unde scurte de la o stație radio americană din Pittsburgh, la una din Cleveland aflată la 160 km depărtare. Folosind un transmițător mai puternic, inginerii americani au transmis apoi o emisiune la 3.500 de mile depărtare, în Marea Britanie.

Sursa: scrieliber.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=20392

Publicat de la data dec. 21 2013. Categorii STUDENT NEWS.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 octombrie 2019, 0:06
 

N
Senin
14°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:36
Apus: 18:24
Prognoza 21 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Parţial înnourat
10°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 234.982 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team