Mario Draghi, BCE: Recesiunea continuă în Europa

Economia europeană va continua sa scadă şi în acest an, datele privind evoluţia PIB-ului fiind dezamăgitoare, însă sentimentul de încredere se îmbunătăţeşte, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

O stabilizare a recesiunii este asteptata a avea loc, totusi, spre sfarsitul lui 2013, urmand ca anul viitor PIB-ul sa inregistreze din nou crestere.

In consecinta, BCE si-a revizuit usor in scadere estimarea din aceasta luna privind evolutia PIB-ului din zona euro in 2013, prevazut a scadea in medie cu 0,9%-0,1%, urmand ca in 2014 sa aiba loc o cresere intre 0% si 2%.

„Revizuirea prognozei economice în sens negativ este cauzata de efectele scaderii PIB-ului din ultimul trimestru al anului precedent, insa tendinta de recuperare ramane neschimbata”, a precizat Draghi.

„Si proiectiile de inflatie sunt, în esentă, în conformitate cu obiectivele noastre pe termen mediu privind stabilitatea preturilor iar asteptările inflationiste sunt puternic ancorate”, a adaugat el.

„Asistăm, de fapt la o dihotomie între „hard data”, care, după cum spuneti, sunt, în medie, dezamăgitoare, si un indicator larg de „soft data”, a datelor sondajelor, date de sentiment, care aproape uniform sunt pozitive”, a adaugat seful BCE.

„Continuam, de asemenea, sa vedem semnale preponderent pozitive pe pietele financiare, care oferă o dovada a revenirii încrederii despre care vorbeam mai devreme. Operatiunile de finantare a băncilor se desfăsoară bine. Am observat o consolidare semnificativă a depozitelor, chiar si în bănci situate în tările puternic afectate de criză. Finantarea statelor, de asemenea, a avansat destul de bine fată de anul trecut. Soldurile TARGET2 continuă să se îmbunătătească. Rambursarea LTRO este un alt semn de revenire a încrederii”, a mai spus Draghi.

El a mentionat ca in comunicatul BCE se subliniaza, de asemenea, situatia injectiilor de lichiditate in banci, valoarea celor doua operatiuni LTRO fiind cu putin peste 1 trilion de euro.

„Aceasta este insa suma bruta injectata, valoarea neta fiind in jurul a 500 de miliarde de euro, din care aproximativ 40% a fost deja rambursata. La aceasta se adauga faptul că bilantul general al BCE s-a redus acum la valoarea din martie a anului trecut. Iar accesul băncilor din zona euro la facilitatea de credit a Eurosistemului continua sa se reduca. Deci, toate acestea arata o fragmentare mai redusa”, a mai spus Draghi.

Sursă: Bancherul.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.