Marius Țeicu, campionul Eurostar
Titlul nu este deloc întîmplător, fiindcă din anul 1992, de cînd a început colaborarea sa cu casa de discuri Eurostar, reputatul și îndrăgitul compozitor a editat aici nu mai puțin de 16 albume! Unele din ele dedicate unor colaboratori trainici, cu care a împărțit atîtea succese (Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer și…Marius Țeicu), dar cele mai multe sub forma unor colecții de șlagăre și creații diverse, pentru că este cunoscută complexitatea talentului său componistic, materializată în muzică ușoară, film, musical, colinde, teatru, show-uri TV. Dacă în trecut au fost cîteva ocazii în care a lansat cîte două albume pe an, de această dată compozitorul (și, după cum se va vedea, interpretul) Marius Țeicu s-a autodepășit, lansînd nu mai puțin de trei CD-uri excepționale în cadrul aceluiași eveniment! Este vorba de ”Autobiografie muzicală” (album pe care cîntă toate cele 17 melodii), ”Musicalurile copilăriei” (”Micuța Dorothy”, ”Frumoasa din pădurea adormită”, ”Gulliver în țara piticilor”), ”Melodii din filme, musical-uri și show-uri TV”. Pe acest din urmă album apar mulți dintre soliștii care îi datorează lui Marius Țeicu unele din cele mai însemnate succese din carieră, așa că ne-am fi așteptat ca numărul lor să fie mult mai însemnat la evenimentul găzduit, ca de obicei, de magazinul Muzica, fiind anunțat de un afiș superb.
Au ținut nu numai să fie alături de compozitor, dar să și cînte piesele de pe disc Silvia Dumitrescu (”Nu-mi pare rău”), Mihai Constantinescu (cine poate uita faimosul trio Marius, Olimpia și Mihai din show-urile TV ale lui Titus Munteanu?) și Adrian Daminescu (”Eu te voi iubi”), în timp ce Mirabela Dauer a fost prezentă și…i-a acordat nota 10 lui Țeicu pentru interpretarea piesei lansate de ea, ”Dormeau pe-o frunză două stele”! Aflat într-o formă de zile mari, compozitorul a suplinit însă absența altor soliști prin prestația sa extraordinară, prin vivacitate și umor, inclusiv în depănarea unor amintiri spumoase alături de colegii de breaslă, compozitorii Horia Moculescu, Jolt Kerestely și Mircea Drăgan (cu ultimii doi se reîntîlnește și în această toamnă în juriul secțiunii de Creație de la festivalul de romanțe ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște).
Într-un dialog permanent, interactiv, cu numerosul public, Marius Țeicu a cîntat celebrele sale șlagăre ”Proverbe”, ”M-am îndrăgostit la prima vedere” și ”Te-aștept, draga mea” (cu ochii pe soția sa, Rodica…), rezultînd o atmosferă de comuniune totală, rar întîlnită la asemenea evenimente. Pe viitorul său album Eurostar, Natalia Guberna ne-a anunțat că vor figura cîteva melodii de Marius Țeicu, pe care i le oferise chiar în acele zile; n-a cîntat, dar a rememorat sprijinul cald și neprecupețit pe care muzicianul i l-a dat în cursul unui turneu întreprins în Germania. Paul Surugiu-Fuego (fost student al lui Țeicu la o facultate de teatru), Stela Enache și Marina Florea au transmis mesaje, fiind angrenați chiar în acea perioadă în turneul național ”Tu ești primăvara mea”, în schimb au luat parte la lansare personalități din generații diferite, cu toții însă marcați de muzica lui Țeicu: Sergiu Cioiu (”canadianul” nostru, la rîndu-i vedetă Eurostar, se afla în acele zile în țară pentru o serie de proiecte artistice), Aurel Moga, George Rotaru, Marian Stere (la rîndul lor cu albume în catalogul Eurostar, deci avem de-a face cu o familie unită!), textiera Corina Despot (mama lui Adrian Despot are cîteva texte pe aceste discuri), Carmen Anton (Juvină) și, surpriză, Elena Constantinescu. Aceasta a concurat la festivalul de la Mamaia (de fapt de la Constanța, fiindcă a avut loc la Teatrul Dramatic, datorită vremii ploioase) în…1969, la o ediție în care laureați au fost Dan Spătaru, Dorin Anastasiu (premiul I), Aura Urziceanu, Anca Agemolu (pr. II), Sergiu Cioiu (pr. III), Doina Spătaru, Acvilina Severin (între cei distinși cu mențiuni), dar n-au intrat în palmares Puica Igiroșanu sau…Angela Similea!
Între invitații de onoare s-au numărat Alexandra Dobre (directoarea Centrului pentru Seniori al Municipiului București), Valentina Spânu (președinte al Asociației ”Credința și Demnitate”), fosta balerină a Teatrului de Operetă Maria Mitrache. Ea s-a întîlnit cu bucurie cu soprana Bianca Ionescu, actuala directoare a Teatrului Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian”, care a ilustrat, inclusiv prin cîntec, albumul ”Musicalurile copilăriei”. Ea a vorbit elogios despre cele trei producții de mare succes, aduse pe disc, ca și pe scenă, de soliștii Teatrului Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian”. Iar unul dintre elevii preferați ai lui Marius Țeicu (se știe că el predă cu rezultate superlative lecții de canto, mulți tineri datorîndu-i consacrarea), simpaticul Robert, a fost un adorabil pitic, cu costumația de rigoare, spre bucuria celor cîțiva copii din incintă (of, cît o să mai auzim în mass-media aberația cu ”locație”?), între care nepoțelul Andei Călugăreanu, care cîndva va afla cum cînta bunica sa ”O portocală”…
Înainte de fotografia de grup și de prelungita sesiune de autografe și fotografii, reprezentanții casei de discuri Eurostar, Venera și Paul Stîngă, i-au înmînat unui Marius Țeicu sincer emoționat (dacă ar fi știut că România TV a transmis cîteva minute în direct…!) și surprins ”Discul de aur” pentru vînzările-record ale albumelor sale. Cu siguranță la următorul eveniment de acest gen îi vor decerna ”Discul de platină”, pe care Marius Țeicu îl merită din plin pentru zecile de șlagăre cu care ne-a înseninat viața, pentru muzica sa optimistă, prin care ne-a ajutat să trecem peste multe din momentele grele ale existenței, pentru că de aproape cinci decenii (iată o nouă cifră de serbat!) se numără între autenticii corifei ai muzicii ușoare românești!
Octavian URSULESCU