Mărțișoare muzicale

Am mai scris-o, mulți se plâng nejustificat că e tot mai greu să organizezi spectacole, că e criză, că lumea nu mai vine la concerte…

Dar lamentările acestea aparțin doar celor nepricepuți sau neinspirați, fiindcă realitatea îi contrazice. Un organizator iscusit, cu experiență va alcătui întotdeauna o distribuție ce nu dă greș, alăturând popularitate și valoare, rezultatul fiind un spectacol de calitate.

Așa a fost ”Mărțișoare muzicale”, datorat lui Anghel Stoian, în colaborare cu regizorul artistic Cosmin Man, cu o Sală a Palatului arhiplină.

Evident, cu investiții artistice pe măsură: trei ecrane de proiecție, excelenta orchestră dirijată de Victor Florea, plus fanfara din satul Valea Mare (jud. Vaslui). O altă explicație a afluenței publicului trebuie căutată și în faptul că spectatorii fideli cunosc deja ”firma”, știu că nu se înșeală cumpărând bilete.

Iar răsplata a fost pe măsură, am asistat siderați cum câteva mii de spectatori cunoșteau toate melodiile, cântau laolaltă cu interpreții! Micuța Natalia Popescu, 9 ani, studiază pianul și naiul de la 6 ani și a dat viață, deși locuiește în Capitală, unor melodii mehedințene încredințate de nașa ei, cunoscuta Olguța Berbec.

Cristina Gheorghiu, solistă a ansamblului ”Ciocârlia” și absolventă a unei facultăți de teatru, a reprezentat zona Bucovinei, în timp ce unul din marii favoriți ai publicului, charismaticul teleormănean Gelu Voicu, nu s-a mulțumit să cânte, ci a dat la iveală din traistă cavalului și fluierelor.

Din Transilvania au sosit Mariana Deac, din Hunedoara, și din Alba – Ionuț Fulea (sosia lui Leonardo di Caprio!), ei anunțând pentru viitorul spectacol și câteva din duetele de pe discurile ”Top Ardeal”. Ideea le-a fost sugerată de recitalul comun al reputatelor Mariana Ionescu Căpitănescu (originară din Gorj) și Steliana Sima (din Olt), așa cum umăr lângă umăr au stat pe scenă și reputatele interprete din Mehedinți Angelica, mamă (o legendă a muzicii populare), și Niculina, fiică – Stoican, cu o îngemănare superbă a glasurilor.

Echilibrul…geografic (fiindcă totuși Muntenia a dominat) a fost cât de cât restabilit de frumoasa actriță, prezentatoare TV și evident cântăreață Vasilica Tătaru.

A  studiat în liceu canto și violoncel și a obținut succese internaționale (SUA, Singapore) încă de mică.

Este binecunoscută melomanilor de la Etno TV, de pe scena Teatrului de revistă ”Constantin Tănase” și mai ales a festivalului național al romanței ”Crizantema de aur” de la Târgoviște. Fidelă zonei natale, a cules aplauze cu piesele ”Băcăuanca” și ”La Bacău”, alături de ”M-aș duce și eu la nuntă”.

Interesant, dar explicabil prin faptul că spectatoarele nu numai că sunt mai numeroase, dar și trup și suflet alături de idolii lor, este faptul că, deși au evoluat vedete feminine excepționale, de cel mai mare succes s-au bucurat totuși soliștii.

Patru au fost aceștia, inclusiv Gelu Voicu, de care am amintit, toți părăsind scena cu brațele pline de flori și de cadouri. Absolvent al Liceului de muzică din Târgu-Jiu, Valentin Sanfira este o prezență frecventă pe micul ecran (în prezent este concurent alături de soția sa, solista de muzică ușoară Codruța Filip, la concursul cu audiență uriașă ”Te cunosc de undeva”, de la Antena 1).

A cântat trei piese (”Din copilul de la țară”, ”Zice lumea că-i sparg casa”, ”Mă iubește Dumnezeu”), a făcut un bis, dar dacă era după spectatori nu mai pleca de pe scenă! A fost și cazul discipolului lui Petrică Mâțu Stoian, ”fiul de suflet” al acestuia, descoperit la un concurs de talente la 14 ani. Acum Alin Gabriel Matei are 20 și se anunță o viitoare stea a genului, interpretând cuceritor melodiile ”Te văzui prin prunișori”, ”Dulce-i viața de fecior” și ”Însuratu-i pasul greu”, ultimele două de pe primul său disc, în curs de apariție, înregistrat alături de orchestra ”Lăutarii” de la Chișinău, dirijor Nicolae Botgros.

Absolut explicabil, a patra prezență solistică ovaționată la scenă deschisă a fost cea a lui Cristian Pomohaci, așteptat de multă vreme de publicul bucureștean.

După cum se știe s-a născut în comuna Rebrișoara din județul Bistrița-Năsăud, dar locuiește în județul Mureș. S-a lansat prin premiul cucerit la festivalul ”Maria Tănase” de la Craiova și a absolvit atât o facultate de turism, cât și una de muzică.

Înveșmântat în celebrul lui costum și încălțat cu opinci, a dialogat permanent cu publicul, sfătos și inspirat, ridicând publicul în picioare cu titluri cum ar fi ”De la Rebrișoara-n jos”, ”Unu cu unu face doi” sau ”A fi om îi lucru mare”.

La final, a fost nevoie de doi oameni care să transporte în culise zecile de coșuri și buchete de flori primite din partea admiratoarelor!

Dacă adăugăm și incendiarul moment de comedie oferit de actorul Jean Paler, plus intermezzo-urile orchestrale, cu aranjamente muzicale remarcabile, avem imaginea a ceea ce înseamnă, cum scriam la începutul articolului, un concert cu succes garantat la Sala Palatului.

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.